Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Από σήμερα επιδότηση έως 3.500 ευρώ για εγκατάσταση φυσικού αερίου

Απευθύνεται σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές που θα επιλέξουν είτε κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας είτε αυτόνομη σύνδεση του διαμερίσματός τους - "Τρέχει" έως 31 Μαΐου το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για αέριο στα φτωχά νοικοκυριά της Αττικής

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το νέο πρόγραμμα επιδότησης εγκαταστάσεων θέρμανσης με φυσικό αέριο στις περιοχές της Αττικής, που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση για τα νοικοκυριά έως 3.500 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής, το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές που θα επιλέξουν είτε κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας είτε αυτόνομη σύνδεση του διαμερίσματός τους απλή ή με χρήση ανυψωτικής στήλης (riser), με την οποία ο μετρητής τοποθετείται στο μπαλκόνι μειώνοντας ακόμη περισσότερο το συνολικό κόστος σύνδεσης. Τα ποσά επιδότησης ξεκινούν από 550 ευρώ για αυτόνομη θέρμανση διαμερίσματος ή μονοκατοικίας και ανέρχονται έως 3.500 για κεντρική μιας πολυκατοικίας.

Από 550 έως 3.500 ευρώ

Συγκεκριμένα:

* Κεντρική θέρμανση (πολυκατοικία): για εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 200.000 kcal/h η επιδότηση ανέρχεται σε 3.500 ευρώ, για 170.000 - 200.000 kcal/h η επιδότηση ανέρχεται σε 2.800 ευρώ, για 120.000 - 170.000 kcal/h η επιδότηση ανέρχεται σε 2.000 ευρώ, για 35.001 - 120.000 kcal/h η επιδότηση ανέρχεται σε 1.300 ευρώ και για ισχύ μικρότερη από 35.000 kcal/h η επιδότηση ανέρχεται σε 550 ευρώ.

* Αυτόνομη θέρμανση (μεμονωμένο διαμέρισμα ή μονοκατοικία): ανεξαρτήτως ισχύος η επιδότηση ανέρχεται σε 550 ευρώ.

* Αυτόνομη θέρμανση με ανυψωτική στήλη: ανεξαρτήτως ισχύος η επιδότηση ανέρχεται σε 550 ευρώ.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού, ενώ για την ένταξη σε αυτό αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης συμμετοχής με την οποία λαμβάνεται σειρά προτεραιότητας.

Συγχρόνως, η ΕΔΑ και φέτος εξακολουθεί να προσφέρει έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου για το σύνολο των καταναλωτών.

Στα ασθενέστερα νοικοκυριά

Παράλληλα, η ΕΔΑ Αττικής διαχειρίζεται τη δράση “Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες”, που υλοποιείται από το ΥΠΕΝ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με συγχρηματοδότηση από την εταιρεία, το οποίο “τρέχει” από τις 20 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα είναι συνολικής δημοσίας δαπάνης 4.705.000, χρηματοδοτείται από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και συμπληρώνεται με επιπρόσθετους πόρους από την ΕΔΑ Αττικής.

Το πρόγραμμα, που καλύπτει το 100% του κόστους μετατροπής για τους δικαιούχους, στοχεύει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου και τη μείωση των εκπομπών ρύπων μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών.

Απευθύνεται σε δικαιούχους του εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης που διαμένουν σε περιοχές της Αττικής, με τιμή ζώνης έως 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ποσοστό διείσδυσης μικρότερο από 15% στο υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου, που κατοικούν στους δήμους Πειραιώς, Ασπροπύργου, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Νέων Λιοσίων (Ιλίου), Ελευσίνας.

Η επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ θα καλύψει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες των έργων για την προμήθεια και εγκατάσταση καυστήρα, λέβητα, σωληνογραμμή φυσικού αερίου, του συστήματος απαγωγής καυσαερίων, υλικών / εξαρτημάτων / αυτοματισμών εγκατάστασης και σύνδεσης, τις εργασίες και τα υλικά υδραυλικής σύνδεσης, τη μελέτη, επίβλεψη, καθώς και την επιθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου.

Το ύψος αυτής της δαπάνης κυμαίνεται:

* Από 4.500 έως 8.000 ευρώ για αυτονομίες (διαμερίσματα) και μονοκατοικίες.

* Έως 22.000 ευρώ για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών.

Επίσης παρέχεται δωρεάν σύνδεση με το δίκτυο και τοποθέτηση μετρητή.

Οι δικαιούχοι έως την 31η Μαΐου 2018 μπορούν να απευθύνονται στην ΕΔΑ Αττικής για την κατάθεση της αίτησης.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο