Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Έρχεται ταμείο χρηματοδότησης και στήριξης των επενδύσεων του αγροτικού τομέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρχεται ταμείο χρηματοδότησης και στήριξης των επενδύσεων του αγροτικού τομέα

Τη σύσταση Ταμείου χρηματοδότησης και στήριξης των επενδύσεων του αγροτικού τομέα ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, εγκαινιάζοντας την 27η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Agrotica».

Όπως τόνισε, το Ταμείο αυτό θα έχει ως στόχο «να εξασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη της ιδίας συμμετοχής των δικαιούχων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, με πόρους από 3% έως 7% των συνολικών πόρων του ΠΑΑ, ώστε να διευκολυνθεί η υλοποίηση επενδύσεων σε μέτρα όπως της μεταποίησης, των σχεδίων βελτίωσης και των ιδιωτικών δράσεων του LEADER». Υπογράμμισε επίσης πως οι στρατηγικοί στόχοι του ΥΠΑΑΤ για το έτος 2018 επικεντρώνονται στην ενεργοποίηση σημαντικών μέτρων (δομές συμβουλευτικής υποστήριξης παραγωγών, συνεργασίας, ανάδειξης της ποιότητας, χρηματοδοτικά εργαλεία κ.ά.), που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη βασικών δομών υποστήριξης των παραγωγών και στη διαρθρωτική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα.

“Έχουμε στρατηγικό σχέδιο”

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Β. Αποστόλου σημείωσε ότι η φετινή Agrotica είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ και συνεχάρη τόσο τη διοίκηση της Helexpo ΔΕΘ όσο και τους εκθέτες για τη συμμετοχή τους. «Η συγκυρία είναι ιστορική για τον αγροτικό χώρο, γιατί όλα δείχνουν ότι μπορεί να αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» ανέφερε για να προσθέσει ότι «αυτό δεν φαίνεται μόνο από τα στοιχεία της Eurostat, που μιλούν για άνοδο του εισοδήματος, αλλά και από το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, που από 2 δισ. πριν δύο χρόνια οδεύει προς μηδενισμό”. «Έχουμε στρατηγικό σχέδιο… Έχουμε πόρους 5,6 δις από το ΠΑΑ (2014-2020)... κυρίως όμως έχουμε τους ανθρώπους που θέλουμε να το υπηρετήσουν, τους αγρότες αλλά και όλους εσάς που στηρίζετε τον χώρο» τόνισε.

Πίστη στον πρωτογενή τομέα

Ο υπουργός, αφού επισήμανε ότι η απορρόφηση του ΠΑΑ τα δύο προηγούμενα χρόνια ξεπέρασε το 31% και ότι υπερκαλύφθηκε ο στόχος του ΕΣΠΑ και «είμαστε αυτήν την ώρα δεύτεροι ως προς τον ρυθμό αύξησης πληρωμών μεταξύ των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε», μίλησε για τους σχεδιασμούς του ΥΠΑΑΤ το 2018, που, όπως είπε, είναι «εξίσου φιλόδοξοι». «Θα εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην ενεργοποίηση των μέτρων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη βασικών δομών υποστήριξης των παραγωγών, δομών που απουσιάζουν από τον πρωτογενή τομέα και που έχουμε ήδη προετοιμάσει εντατικά το προηγούμενο διάστημα μέσα από εκτεταμένη διαβούλευση, καθώς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν για να στηρίξουν τη διαρθρωτική ανασυγκρότηση του τομέα», σημείωσε. «Διανύσαμε ήδη ως κυβέρνηση τρία χρόνια, στα οποία πορευτήκαμε με συνέπεια και οδηγό την πίστη μας ότι ο πρωτογενής τομέας της χώρας και οι αγροτικές μας περιοχές αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Στην κατεύθυνση αυτή κανείς δεν αρνείται ότι θα χρειαστεί η ανάλωση πολύτιμων δυνάμεων και πόρων, ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και προβλήματα, όμως η ανάγκη να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των παραγωγών και των κατοίκων των αγροτικών περιοχών είναι τόσο μεγάλη και επιτακτική που δεν αφήνει περιθώρια αποτυχίας ή εφησυχασμού» συνέχισε και κλείνοντας την ομιλία του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με την έξοδο της χώρας από την κρίση ο αγροτοδιατροφικός τομέας μπορεί να «πρωταγωνιστήσει».

Αγρότες και "Μακεδονία ξακουστή"

Αγρότες από τη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, τη Χαλκιδική, το Κιλκίς, τη Χαλκηδόνα, την Παιονία και την Ημαθία, που συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Ελλάδας, πραγματοποίησαν, χθες το μεσημέρι, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

Η συγκέντρωση δεν ήταν «θεαματική» σε όγκο, αλλά τον τόνο έδωσαν τα 85 τρακτέρ που «εισέβαλαν» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στολισμένα με ελληνικές σημαίες. Η είσοδος των τρακτέρ έγινε υπό τους ήχους του «Μακεδονία ξακουστή», ενώ και από την εξέδρα δεν έλειψαν και υπερπατριωτικά συνθήματα για το “Μακεδονικό”. Οι ομιλίες έκλεισαν με τους συγκεντρωμένους να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, ύστερα από σχετική προτροπή αγροτοσυνδικαλιστή, και στη συνέχεια όλοι κατευθύνθηκαν στον χώρο της Έκθεσης και στο Περίπτερο 8. Εκεί προς στιγμήν επικράτησε ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις, όταν μια ομάδα αγροτών προσπάθησε να εισβάλει στο Περίπτερο, αλλά τα "πνεύματα" γρήγορα ηρέμησαν με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων. Έτσι οι συγκεντρωμένοι έκοψαν την κορδέλα των «εγκαινίων» τους και στη συνέχεια πολλοί περιηγήθηκαν στα περίπτερα της Agrotica. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα, οπότε και τα τρακτέρ αποχώρησαν από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο που διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL