Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Η επομένη της τρίτης αξιολόγησης βάζει "μπροστά" το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επομένη της τρίτης αξιολόγησης βάζει "μπροστά" το χρέος

Εάν γινόταν μια δημοσκόπηση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη για το αν θα ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση στις 22 Ιανουαρίου, δύσκολα οι δημοσκόποι θα έβρισκαν “δείγμα” που να πει το αντίθετο. Γι' αυτό και έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία για την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης μέχρι και τη μεταμνημονιακή εποχή.

Απέδωσαν επιπλέον τα βραχυπρόθεσμα

Πολύ σημαντικό "κομμάτι" του παζλ δεν είναι άλλο από την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της εφαρμογής της απόφασης που ελήφθη στο Eurogroup. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη εφαρμόζονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν ως κύριο άξονα τη θέσπιση του πλαφόν 15%-20% στις χρηματοδοτικές ανάγκες ως προς το ΑΕΠ. Μάλιστα, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει τη σχέση χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες ώς το 2060 και τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες προς το ΑΕΠ κατά περίπου 6 μονάδες σύμφωνα με τον ESM. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ελάφρυνση είναι μεγαλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη, που ήταν 20 ποσοστιαίες μονάδες μείωση του λόγου χρέος / ΑΕΠ και 5 ποσοστιαίες μονάδες για τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες. Ουσιαστικά, έγινε προσπάθεια σταθεροποίησης πολύ χαμηλών επιτοκίων για μεγάλα χρονικά.

Σε προχωρημένο επίπεδο η τεχνική επεξεργασία

Ένα από τα ζητήματα που θα προκύψει μετά τις 22 Ιανουαρίου είναι το ζήτημα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων ως ένα δεύτερο πλαίσιο ελάφρυνσης, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται ακριβώς μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος. Ως φαίνεται, είτε το ΔΝΤ μείνει με χρηματοδότηση είτε όχι στο πρόγραμμα, τα προαναφερθέντα μέτρα θα εφαρμοστούν, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται από την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2017. Το ζήτημα που τίθεται εν τοις πράγμασι είναι ο προσδιορισμός -ώς το ερχόμενο καλοκαίρι- σε πολιτικό επίπεδο του πλαισίου των μεσοπρόθεσμων μέτρων, τα οποία έχουν προχωρήσει πολύ σε επίπεδο τεχνικής επεξεργασίας. Άλλωστε, ήδη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει επεξεργαστεί πλήθος σεναρίων σε τεχνικό επίπεδο, κάτι το οποίο είναι γνωστό (όπως και τα σενάρια) στο υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες.

Σταδιακή εξαγορά δανείου

Βάσει και των πρότερων αποφάσεων των προηγουμένων Eurogroup, θα μπορούσε να δρομολογηθεί η σταδιακή εξαγορά και πρόωρη εξόφληση του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ από τον ESM. Αυτή τη στιγμή το δάνειο του ΔΝΤ έχει υπόλοιπο κοντά στα 10 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να αντικατασταθεί με τίτλους ίδιας ή και μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή του δανείου του ΔΝΤ, με επιτόκια μικρότερα από αυτά του δανείου ΔΝΤ. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι το επιτοκιακό κόστος του δανείου του ΔΝΤ είναι κοντά στα επίπεδα του 3,5%.

"Επίλυση" σχετική με τα διακρατικά δάνεια

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει γίνει κοινωνός αυτού του σεναρίου και προφανώς είναι σε γνώση του ESM και αντιμετωπίζονται ως μία ισχυρή πιθανότητα. Εν τω μεταξύ, αναζητείται και εξεύρεση λύσεων που αφορούν την αναδιάρθρωση του όγκου των διακρατικών δανείων (GLF) που ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, στον ESM εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης των αδιάθετων ποσών του δανείου των 86 δισ. ευρώ ως... όχημα αναδιάρθρωσης του GLF (ενδεχομένως και μέρος αυτών των δανείων, αν όχι συνολικά).

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, που θα ανοίξει πρακτικά από τον Φεβρουάριο, συνοδεύεται από τα 82 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, τις συζητήσεις για το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας και φυσικά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Εκεί ενδεχομένως να εξεταστεί και ένα πλαίσιο των πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια, κάτι το οποίο συνδέεται άμεσα με το τι μέτρα θα αποφασιστούν για την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι αποφάσεις για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι την έναρξη του ερχόμενου καλοκαιριού προκειμένου η χώρα μας να αποχαιρετήσει τη μνημονιακή περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL