Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ξεκινά το κρίσιμο οκτάμηνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινά το κρίσιμο οκτάμηνο

Με την έλευση της νέας χρονιάς ξεκίνησε να "τρέχει" και το στοίχημα της κυβέρνησης, το οποίο δεν είναι άλλο από την καθαρή έξοδο στις αγορές και το τέλος της μνημονιακής οκταετίας κατά τον ερχόμενο Αύγουστο. "Ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να έχουμε τη δυνατότητα τον Αύγουστο του 2018 να αναχρηματοδοτούμε το χρέος χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα. Δηλαδή, να μην υπάρξει νέα δανειακή σύμβαση, πράγμα το οποίο έχει αποκλειστεί από το σύνολο των πολιτικών και τεχνοκρατικών δυνάμεων που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα" τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Μία μέρα πριν, ο αρμόδιος επίτροπος επί των Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί τόνιζε ότι στα τέλη του 2018 η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι, όπως συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα λήξει στις 20 Αυγούστου 2018, μιλώντας στην εφημερίδα "Πολίτης".

Οι σταθμοί

Μέχρι τότε, το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να περάσουν πολλούς σταθμούς. Η αρχή γίνεται από τις 8 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να έχουν κλείσει όλα τα «καυτά» θέματα της οικονομικής ατζέντας έως τις 22 Ιανουαρίου, οπότε και συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup. Στο ενδιάμεσο, και συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου, συνεδριάζει το EuroWorking Group (EWG), το πρώτο της χρονιάς, και το τελευταίο υπό τον Τόμας Βίζερ, οπότε η ελληνική πλευρά αναμένεται να δείξει τα πρώτα ουσιαστικά βήματα γραφής.

Οι ανάγκες και η ανακεφαλαιοποίηση

Εφόσον όλα ολοκληρωθούν ομαλά, το ποσό που θα εκταμιευτεί εκτιμάται πως θα κινηθεί πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ. "Το 2018 είναι σημαντικό έτος και για την Ελλάδα, αφού με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει και η προετοιμασία της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, η οποία προβλέπεται για τον Αύγουστο, ενώ θα περιλαμβάνει και το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους" επισήμανε χθες η γερμανική Deutsche Welle, δείχνοντας τρόπον τινά την προοπτική των εξελίξεων.

Έξοδος και χρέος

Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αναμένεται μια νέα έξοδος στις διεθνείς αγορές, με τον σχεδιασμό να αφορά την έκδοση επταετούς ομολόγου. Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων που θα ανοίξει τον Φεβρουάριο συνοδεύεται με τα 82 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, τις συζητήσεις για το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας και φυσικά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Άλλωστε, και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε: "Ο προγραμματισμός μας έχει ως εξής: Να ολοκληρώσουμε την τρίτη αξιολόγηση. Να περάσουμε στη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και με το ΔΝΤ, για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων του ελληνικού χρέους. Να ορίσουμε το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας...".

Μέχρι τον Μάιο

Τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2018. Εκείνη την περίοδο θα έχουν κορυφωθεί και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το αν προβλέπεται επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Σε σχέση με τη μεταμνημονιακή περίοδο, τα σενάρια είναι η καθαρή έξοδος, η δημιουργία προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής, μια ειδικού τύπου συμφωνία για την Ελλάδα ή, τέλος, η σύναψη ενός τέταρτου Μνημονίου. Όλες οι πλευρές προτιμούν το πρώτο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL