Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
ΟΑΕΔ: Τα βήματα για το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΑΕΔ: Τα βήματα για το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 20 Δεκεμβρίου, θα μπορούν οι άνεργοι 18-24 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ να δηλώσουν τα στοιχεία ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού σε οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα, στην οποία έχουν ατομικό λογαριασμό ή είναι δικαιούχοι σε κοινό λογαριασμό για να λάβουν το Έκτακτο Επίδομα Νεανικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΟΑΕΔ για την καταβολή του Έκτακτου Επιδόματος Νεανικής Αλληλεγγύης: "Οι άνεργοι 18-24 ετών που την 31η Οκτωβρίου 2017 ήταν μη επιδοτούμενοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και οι οποίοι εξακολουθούν να είναι εγγεγραμμένοι και μη επιδοτούμενοι, θα πρέπει να δηλώσουν ώς την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59, τα στοιχεία ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού σε οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα, στην οποία έχουν ατομικό λογαριασμό ή είναι δικαιούχοι σε κοινό λογαριασμό, πατώντας στη διεύθυνση: http://bit.ly/2yRNqbr. Τα στοιχεία εισάγονται με αποκλειστική ευθύνη του δικαιούχου.

Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι δεν βλέπουν στην καρτέλα τους στο σύστημα την επιλογή Επικαιροποίηση Στοιχείων, ενώ έχουν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ της περιοχής τους", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφης Αχτσιόγλου θα χορηγηθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε κάθε εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ, μη επιδοτούμενο άνεργο, ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Προϋπόθεση, όπως ήδη αναφέραμε, για τη λήψη της ενίσχυσης είναι ο άνεργος να ήταν εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ την 31η Οκτωβρίου 2017 και να εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιότητα του ανέργου έως σήμερα.

Όπως εκτιμάται, οι δυνητικοί δικαιούχοι του Επιδόματος Νεανικής Αλληλεγγύης ανέρχονται σε περίπου 55.000 άτομα και για τη χορήγηση του ποσού έχει δεσμευθεί κονδύλι άνω των 20.000.000 ευρώ.

Στοχευμένη επιλογή

Η επιλογή του υπουργείου Εργασίας για τη χορήγηση του επιδόματος στη συγκεκριμένη κατηγορία ανέργων είναι στοχευμένη καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Στις ηλικίες 18-24 ετών καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ενώ οι νέοι αυτοί δεν λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ, γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται δεδομένου ότι δεν έχουν εργαστεί ή έχουν εργαστεί ελάχιστα, διευκρίνισε η υπουργός.

«Αποδεικνύουμε εμπράκτως αυτό που η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως πει, κάθε ευρώ που περισσεύει, κάθε δυνατότητα που μας δίνει η ελληνική οικονομία, θα την εξαντλούμε για την ενίσχυση των χαμηλότερων στρωμάτων», τόνισε η Έ. Αχτσιόγλου. Επίσης, η υπουργός εξήγγειλε εντατικά, στοχευμένα προγράμματα για τη νεανική εργασία, υπενθυμίζοντας ότι αυτή είχε αγγίξει το 60% επί των προηγούμενων κυβερνήσεων.

"Φιλοδώρημα" τα 400 ευρώ, κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη...

Στην εξαγγελία της υπουργού Εργασίας αντέδρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας "λαϊκισμό" και "φιλοδώρημα" το μέτρο: Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: "Δομικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται. Δίνουν επιδόματα των 400 ευρώ. Αυτό είναι λαϊκισμός, είναι φιλοδώρημα για να περάσουν οι νέοι τις γιορτές". Στην ίδια γραμμή και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδ. Λοβέρδος: "Όσα 'αντίδωρα' και αν τάξουν, δεν φτάνουν για να τους σώσουν. Οι κάλπες θα τους καταδικάσουν. Αυτή η κυβέρνηση φέτος ξοφλάει".

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η υπουργός Εργασίας τόνισε: "Η επιτομή του λαϊκισμού είναι το κόμμα που εκτίναξε την ανεργία των νέων πάνω από το 60% να θεωρεί 'λαϊκισμό' το έκτακτο Επίδομα Νεανικής Αλληλεγγύης, των 400 ευρώ, για τους νέους ανέργους. Και σίγουρα απαιτείται πολύ θράσος, το ίδιο κόμμα να μιλάει υποτιμητικά για μέτρα στήριξης νέων ανέργων. Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από τον οπαδό των κοινωνικών ανισοτήτων. Συνεχίζουμε με πράξεις την καθημερινή προσπάθεια ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες και τους αποκλεισμούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL