Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Paradise Papers: Στοιχεία ελληνικού ενδιαφέροντος για την περίοδο 1950 - 2016 / Η ελληνική ελίτ καταφεύγει στον... Παράδεισο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Paradise Papers: Στοιχεία ελληνικού ενδιαφέροντος για την περίοδο 1950 - 2016 / Η ελληνική ελίτ καταφεύγει στον... Παράδεισο

Ονόματα “πρώτης γραμμής” του εφοπλισμού, του επιχειρείν, αλλά και της πολιτικής ζωής, εν ολίγοις της "ελίτ" της χώρας, περιλαμβάνονται στα Paradise Papers, τα δεδομένα των οποίων πρόσθεσε χθες στη δημόσια λίστα με τις εκατοντάδες χιλιάδες off shore εταιρείες που έγιναν γνωστές από προηγούμενες διαρροές η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Στη λίστα περιλαμβάνονται 235 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος, 9 off shore και 192 ελληνικές διευθύνσεις, πίσω από τις οποίες υπάρχουν και άλλα "τρανταχτά" ονόματα, τα οποία δεν αναφέρονται ονομαστικά στον κατάλογο, αλλά "κρύβονται" πίσω από τις επωνυμίες εταιρειών.

Σε αυτή την λίστα κυριαρχεί ένας μεγάλος αριθμός εφοπλιστών που είθισται να χρησιμοποιούν τις off shore για τον ιδιόκτητο στόλο τους, ακίνητα, σκάφη αναψυχής, αλλά και να ελαφρύνουν τα φορολογικά τους βάρη. Ταυτόχρονα όμως αναγράφονται ονόματα προσώπων που συνδέονται με πολιτικούς, με κάποια λίγα ονόματα όμως να αφορούν θανόντες, όπως π.χ. ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σημειωτέον ότι η λίστα που προκύπτει από τη διαρροή περίπου 6,9 εκατομμυρίων αρχείων από το δικηγορικό γραφείο Appleby, με έδρα τις Βερμούδες, και τις θυγατρικές του αφορά χρονολογίες οι οποίες ξεκινούν από το 1950 και φθάνουν έως και το 2016. Κάτι που σαφώς καταρρίπτει τον ισχυρισμό περί αύξησης των φορολογικών συντελεστών ως αιτίας εξαγωγής κεφαλαίων σε off shore.

Στα γνωστότερα ονόματα περιλαμβάνονται οι επιχειρηματίες και εφοπλιστές Γιάννης Αλαφούζος, Αριστείδης Αλαφούζος, Θεμιστοκλής Αλαφούζος, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Γιώργος Βαρδινογιάννης, όπως και η Αριέττα Βαρδινογιάννη και ο Βίκτωρ Ρέστης, ο οποίος είχε πει το καλοκαίρι του 2012 την περιβόητη φράση "αν με βρείτε, φορολογήστε με δήλωση που έκανε μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη φορολόγηση των εφοπλιστών.

Περιλαμβάνονται ακόμη εφοπλιστές όπως ο Ανδρέας Ποταμιάνος, ο Νίκος Τσάκος, γιος του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου και άλλοι, παγκόσμιου βεληνεκούς εφοπλιστές, οι οποίοι όμως δεν είναι γνωστοί σε πολύ μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης. Επίσης, εταιρείες όπως η Ιντραλότ ή και θυγατρικές πολυεθνικών, όπως η Grant Thornton Α.Ε. ή η PriceWaterhouseCoopers.

Μερικά από τα ονόματα της λίστας, τα οποία είναι συγκριτικά με τους προαναφερθέντες λιγότερο γνωστά στην κοινή γνώμη, είναι:

* Ο Ιωάννης Αντώνιος Αγγελικούσης, πρώτος με βάση την ετήσια λίστα “Lloyd’s List Top 100 2015” μεταξύ των Ελλήνων και πέμπτος σε όλο τον κόσμο στη συνολική κατάταξη των 100 ανθρώπων με την μεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλία, με δυναμικότητα στόλου μεγαλύτερη του συνολικού στόλου των Ρώσων εφοπλιστών.

* Η Θάλεια Καλαφάτη, από το 2000 οικονομική διευθύντρια της Kyklades Maritime Corporation, η οποία έχει θητεύσει προηγουμένως στην Ermis Maritime Corporation.

* Ο Evan Breibart, ο οποίος για λογαριασμό της Seanergy Maritime Holdings Corporation, και μαζί με τον πρόεδρό της Σταμάτη Τσάνταλη, χτύπησε το κουδούνι έναρξης της χρηματιστηριακής συνεδρίασης του Nasdaq, όπου εισήχθη ο όμιλος, στις 23 Ιουνίου του 2016.

* Η δικηγόρος Θάλεια Εμίρη, σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών και υπεύθυνη για τη νομική πτυχή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που υπήρξε συνεργάτιδα του Γιάννη Στουρνάρα, του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Γκίκα Χαρδούβελη, του Λουκά Παπαδήμου και του Δημήτρη Ρέππα.

* Ο δικηγόρος Παναγιώτης Πέτρος Καλλιφίδας, κάτοχος μάστερ στο ναυτιλιακό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, είναι από το 2009 νομικός σύμβουλος στη Newlead Holdings με προϋπηρεσία νομικού συμβούλου στην Dioryx Maritime και στη Fairport Shipping Limited/Commercial S.A.

* Ο εφοπλιστής Αντώνης Κομνηνός έλκει την καταγωγή του από τη Σύρο (ο πατέρας του Εμμανουήλ γεννήθηκε στην Ερμούπολη) και είναι γνωστός για τις χορηγίες του σε ιδρύματα της Σύρου και σε μουσεία της Αθήνας. Η Όλγα Κομνηνού της ίδιας λίστας είναι η σύζυγος του Αντώνη Κομνηνού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL