Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Από τον Ιανουάριο ο "γαλλικός μηχανισμός" για το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον Ιανουάριο ο "γαλλικός μηχανισμός" για το χρέος

Η πεποίθηση όλων των πλευρών ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πριν από το τέλος της χρονιάς επικυρώθηκε κατά το χθεσινό Eurogroup. Μάλιστα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «πολύ θετικά σήματα» από την τελευταία αποστολή των θεσμών στην Ελλάδα. «Υπάρχει ακόμα μεγάλος όγκος εργασίας, κυρίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», επισήμανε ο ίδιος προσθέτοντας ότι «υπάρχει δέσμευση από όλους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κατά προτίμηση πριν από το τέλος του χρόνου».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου να διαμορφωθεί περαιτέρω ο λεγόμενος «γαλλικός μηχανισμός» για το χρέος που αποφασίστηκε πέρυσι. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με αυτόν τον μηχανισμό, θα υπάρχει περισσότερη ή λιγότερη ελάφρυνση του χρέους, ανάλογα με την ανάπτυξη.

Τη σημασία της «γρήγορης» και «ομαλής» ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης υπογράμμισε με τη σειρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά και το πρόγραμμα το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ δήλωσε ότι έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως μπορεί να γίνει πριν από το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην κατά τα άλλα πολύ σύντομη συζήτηση για την Ελλάδα, τον λόγο έλαβε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που αναφέρθηκε στο ζήτημα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς, τονίζοντας ότι οι όποιες καθυστερήσεις έχουν επιπτώσεις στην επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ερωτηθείς σχετικά με το εν λόγω ζήτημα, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι τέθηκε σήμερα και ότι ο Έλληνας υπουργός δεσμεύτηκε να λάβει δράση για την προστασία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι απειλούνται με επιθέσεις.

Με απούσα την Ελλάδα από την ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επικεντρώθηκαν στις υπό συζήτηση αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, οι οποίες θα απασχολήσουν επισταμένως τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο.

Τέλος, χθες ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία διαδοχής του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup. Οι υπουργοί που ενδιαφέρονται για τη θέση κλήθηκαν να δηλώσουν μέσα στις επόμενες μέρες την υποψηφιότητά τους, καθώς στην επόμενη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία, ενώ ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον τους έχουν εκφράσει δημοσίως ο υπουργός της Σλοβακίας Πίτερ Κάζεμιρ και του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια, ενώ ως «σοβαρή» υποψηφιότητα εμφανίζεται ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπρούνο Λε Μερ που παρουσιαζόταν ως φαβορί έχει δεύτερες σκέψεις, ενώ όλα δείχνουν πως και ο επίτροπος Μοσκοβισί «φλερτάρει» με τη θέση, χωρίς όμως να έχει πολλές πιθανότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL