Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Κάνοντας... login στον αρχαιολογικό πλούτο της Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάνοντας... login στον αρχαιολογικό πλούτο της Ελλάδας

Με το βραβείο Erasmus Entrepreneur 2017 τιμήθηκε ο 43χρονος start-uper Μιχάλης Κόκκινος για την υλοποίηση της πρωτότυπης ιδέας του, καθώς αξιοποίησε τις δυνατότητες που παρείχε το πρόγραμμα Erasmus για νέους επιχειρηματίες. Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, αλλά και τις λύσεις που βρήκε μέσω του προγράμματος Erasmus, ο Μιχάλης Κόκκινος μιλά στην “Αυγή” της Κυριακής.

Το 2014, λοιπόν, είχε την ιδέα να δημιουργήσει την ψηφιακή αναπαράσταση των μεγαλύτερων αρχαιολογικών μνημείων της χώρας μας. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί μέσω τάμπλετ να δει στον φυσικό χώρο με πλήρη αντιστοίχιση του σημείου πώς ήταν το μνημείο, προτού αυτό φθαρεί από τον χρόνο, τις φυσικές καταστροφές, τις επιδρομές και την αρχαιοκαπηλία. Έχει ήδη φτιάξει την εφαρμογή υπό την επίβλεψη έγκριτων αρχαιολόγων για την Ακρόπολη, την αρχαία Ολυμπία, την Κνωσό, τη Λίνδο, το Ασκληπιείο, τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου. Το επόμενο έτος θα παρουσιάσει την ψηφιακή αναπαράσταση των Δελφών.

Πλέον ο Μιχάλης Κόκκινος συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οργανισμούς του κόσμου, αλλά και μικρά ταξιδιωτικά πρακτορεία προμηθεύοντας τα τάμπλετ με τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Η εφαρμογή λειτουργεί υποστηρικτικά στο έργο των ξεναγών, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα τάμπλετ κάνοντας την ξενάγησή τους πιο ζωντανή και διαδραστική.

Η σύλληψη της ιδέας...

Ο 43χρονος, με πρώτες σπουδές στο τμήμα Ναυπηγικής του ΕΜΠ και μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων μας μιλά για την αρχική του ιδέα. “Ήθελα να φτιάξω μια ψηφιακή εφαρμογή τρισδιάστατης αναπαράστασης των αρχαιολογικών μνημείων της Ελλάδας”, λέει ο Μιχάλης Κόκκινος και συνεχίζει: “Η αναζήτησή μου ξεκίνησε το 2014. Εντόπισα ότι κανείς άλλος δεν το είχε κάνει και είπα να το ξεκινήσω, γιατί υπήρχε ‘κενό’ στην αγορά”.

Δουλεύοντας πάνω στην ιδέα του ο Μιχάλης Κόκκινος συνάντησε αρκετές δυσκολίες. Μας εξιστορεί μια από αυτές. “Αυτό που έψαχνα ήταν μια πολύ εξειδικευμένη υπηρεσία ανάπτυξης λογισμικού στο κομμάτι της επαυξημένης πραγματικότητας, που εκείνη την εποχή ήταν πολύ προηγμένη ιδέα” εξηγεί και προσθέτει: “Έψαχνα, λοιπόν, μηχανικούς που να έχουν εξειδίκευση σε αντικείμενα με τρισδιάστατη απεικόνιση και να μπορούν να αναπτύξουν εφαρμογές σε επαυξημένη πραγματικότητα”.

Το brain drain...

“Δυστυχώς είναι λίγοι οι μηχανικοί στην Ελλάδα με τέτοια εξειδίκευση” υπογραμμίζει. Τονίζει πως “όλοι έχουν απορροφηθεί σε εταιρείες, κυρίως του εξωτερικού, που φτιάχνουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βρούμε κάποιον εξειδικευμένο μηχανικό”. “Αυτό είναι το brain drain (σ.σ.: διαρροή εγκεφάλων)” λέει ο Μιχάλης Κόκκινος με έναν τόνο απογοήτευσης.

Όταν τον ρωτάμε εάν σκέφτηκε να φύγει από την Ελλάδα, ο ίδιος τονίζει: “Επέλεξα να μείνω στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο με τέτοιον αρχαιολογικό πλούτο. Το βασικό αντικείμενο της δουλειάς μου είναι εδώ. Η Ακρόπολη είναι παγκοσμίως γνωστή”. “Οπότε μένουμε Ελλάδα, για όσο αντέξουμε” λέει με χιουμοριστικό τόνο.

Γνωριμία μέσω Διαδικτύου

Ψάχνοντας, λοιπόν, λύση στο πρόβλημα κατέφυγε στη διαδικτυακή αναζήτηση, προκειμένου να βρει με ποια εταιρεία θα μπορούσε να συνεργαστεί για να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο. Έτσι ήρθε σε επαφή με την εταιρεία του 50χρονου Χαβιέ Σάντσες, που ήταν ακριβώς αυτό που ζητούσε. “Με τον Χαβιέ γνωριστήκαμε μέσω του Διαδικτύου” αναφέρει ο Μιχάλης Κόκκινος. Όμως ήταν δύσκολο γι’ αυτόν να “μετακομίσει” για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Καρταχένα.

Με επιδότηση

Τη λύση και σε αυτό το πρόβλημα έδωσε το πρόγραμμα Erasmus για νέους επιχειρηματίες. Το 2016 ο Μιχάλης Κόκκινος αξιοποίησε την επιδότηση των 700 ευρώ προκειμένου να μεταβεί για τρεις μήνες στην Καρταχένα.

“Ο Χαβιέ με φιλοξένησε στο σπίτι του γιατί όσο χρόνο επικοινωνούσαμε είχε δημιουργηθεί μια πολύ καλή σχέση, μια πολύ καλή χημεία” τονίζει προσθέτοντας: “Οπότε τα 700 ευρώ που έπαιρνα από το πρόγραμμα ήταν σούπερ για την καθημερινότητά μου και δεν μου έλειψε κάτι”. “Ήρθα σε επαφή με την εταιρεία του Χαβιέ. Με βοήθησε πολύ και συνεχίζουμε να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία” λέει με ενθουσιασμό.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα

Στην ερώτηση τι αποκόμισε από τους τρεις μήνες στην Καρταχένα ο Μιχάλης Κόκκινος εξηγεί: “Είδα ότι τους ίδιους προβληματισμούς με τους δικούς μου είχε και ο Χαβιέ. Είδα ότι πατάμε στα ίδια χνάρια. Μου έδειξε, όμως, έναν άλλο τρόπο σκέψης λειτουργίας για το επιχειρείν. Άλλωστε η επιχείρησή του κάνει ετήσιο τζίρο 600.000 με 700.000 ευρώ”. “Άρα η δική του επιχείρηση είχε καταφέρει να ξεπεράσει πολλά θέματα, που μπορούσα να ξεπεράσω και εγώ” τονίζει.

“Οπότε αυτό με βοήθησε να βρω την αυτοεκτιμήσή μου σε αυτό που κάνω και να αισθανθώ ότι δεν είμαι μόνος” λέει με ανακούφιση προσθέτοντας: “Κι έτσι βρήκα λύσεις”. Κι όταν τον ρωτάμε πώς λειτουργούσε η επιχείρηση στην Αθήνα χωρίς αυτόν, ο Μιχάλης Κόκκινος είπε χαμογελώντας: “Δεν έλειψα από την επιχείρηση. Την ‘έτρεχα’ εγώ. Είμαι start-uper και μπορούσα να δουλέψω από οπουδήποτε με το laptop μου”.

Προχωράμε μπροστά...

Όταν πια ο Μιχάλης Κόκκινος επέστρεψε στην Αθήνα, είχε ήδη στις αποσκευές του μια σημαντική εμπειρία. Μείωσε το λειτουργικό κόστος της επιχείρησής του κατά 40.000 ευρώ. Έκανε επαφές με μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς και εξασφάλισε επωφελείς συμφωνίες. Δεν ξέχασε, όμως, ότι και οι μικρές ταξιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει. Έτσι, ενώ το 2016 προμήθευσε με 10.000 τάμπλετ τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, φέτος διπλασίασε τις παραγγελίες του. Κατά την φετινή τουριστική περίοδο προσέλαβε 10 άτομα για να διαχειρίζονται τις παραγγελίες. “Πλέον η επιχείρησή μου έχει ανοίξει τα φτερά της. Είμαστε εγώ, ο συνεργάτης μου που ασχολείται με την προώθηση του προϊόντος και η νομική σύμβουλος. Έχουμε έσοδα και προχωράμε μπροστά. Μας έχουν ζητήσει από το εξωτερικό να κατασκευάσουμε ψηφιακές εφαρμογές και για άλλες χώρες, που έχουν μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο, και τώρα βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις”.

Τι είναι το πρόγραμμα Erasmus για νέους επιχειρηματίες

Το πρόγραμμα Erasmus ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Κομισιόν το 2009 και δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα να έρθουν σε επαφή με επιχειρηματίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η δημιουργία συνεργασιών αμοιβαίας ωφέλειας μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχουν υποβληθεί 16.770 αιτήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και οι υπεύθυνοι του προγράμματος θέτουν ως στόχο να αυξηθούν οι αιτήσεις στις 20.000. Στο πλαίσιο του προγράμματος ο νέος επιχειρηματίας επισκέπτεται τον έμπειρο επιχειρηματία και συνεργάζεται μαζί του, προκειμένου ο ίδιος να βελτιώσει το παραγόμενο προϊόν του και την εμπορική πρακτική του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL