Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Επενδυτική ευκαιρία για επιχειρήσεις και νέες τεχνολογίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επενδυτική ευκαιρία για επιχειρήσεις και νέες τεχνολογίες

Στην περαιτέρω τόνωση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Κίνας, που ξεπέρασε πέρυσι τα 4,5 δισ. δολ., στοχεύει πρωτίστως και μεταξύ άλλων η φετινή 82η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, με περίπου 1.500 εκθέτες έναντι 1.015 πέρυσι και πλήρη κάλυψη του εκθεσιακού χώρου. Ακόμη και το περίπτερο 6, που επί επτά χρόνια δεν αξιοποιήθηκε για τις ανάγκες της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου, φέτος επιστρατεύεται για να υποστηρίξει τη διοργάνωση, η οποία εγκαινιάζεται στις 8 το βράδυ του Σαββάτου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Διεθνής συμμετοχή

Μπορεί η Κίνα να βρίσκεται στο επίκεντρο της φετινής ΔΕΘ, δίνοντας τον τόνο στη διοργάνωση -ήδη τις τελευταίες ημέρες η Θεσσαλονίκη έχει γεμίσει χρυσοκόκκινα κινεζικά φαναράκια, κάτω από τα οποία θα περνούν οι περίπου 250.000 αναμενόμενοι επισκέπτες της διοργάνωσης, οι οποίοι έχουν κρατήσει κάθε διαθέσιμη κλίνη στα ξενοδοχεία της πόλης- αλλά οι διεθνείς συμμετοχές είναι πολύ περισσότερες και προέρχονται από άλλες 17 χώρες. Εκτός από τις συμμετοχές από το εξωτερικό, στην 82η ΔΕΘ λαμβάνουν μέρος και 43 Επιμελητήρια από όλη τη χώρα, με 360 επιχειρήσεις, με σημαντικές συμμετοχές από πλευράς των μελών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από τον Οργανισμό Entreprise Greece, ενώ περιορισμένη στο 5%-7% είναι η συμμετοχή του δημόσιου τομέα.

Περιθώρια ανάπτυξης

Αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη μοναδική ευκαιρία που τους δίνεται για συναντήσεις με εκπροσώπους των τουλάχιστον 150 κινεζικών εταιρειών, που θα πλημμυρίσουν μεγάλο μέρος του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες.

Μέσω των συναντήσεων που θα γίνουν στη ΔΕΘ θα μπορέσουν να διερευνήσουν από κοινού δυνατότητες συνεργασίας, είτε σε επίπεδο εξαγωγών είτε στον τομέα των επενδύσεων.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, κρίνοντας από το χαμηλό εμπόριο της χώρας μας με την Κίνα, που το 2015, βάσει των στοιχείων του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, ανήλθε σε 3,95 δισ. δολ. ή 0,1% του εξωτερικού εμπορίου της τιμώμενης χώρας στην 82η ΔΕΘ, που διαμορφώθηκε πρόπερσι σε 317,1 δισ. δολάρια. Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα διαμορφωνόταν το 2015 σε 1 δισ. δολ. και οι ελληνικές στην Κίνα σε περίπου 100 εκατ.δολ.

Προβολή ελληνικού «επιχειρείν» στη διεθνή αγορά

Χαιρετίζοντας την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης να είναι τιμώμενη χώρα η Κίνα στη διοργάνωση της φετινής 82ης ΔΕΘ (9-17/9), ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα επιδράσει θετικά στην προβολή της υγιούς επιχειρηματικότητας συνολικά της Βορείου Ελλάδος σε πιθανούς Κινέζους επενδυτές.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι μέσω της φετινής 82ης ΔΕΘ πολλές δυναμικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, που έχουν έδρα ολόκληρο το Βορειοελλαδικό Τόξο, θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν «ορατές» στη διεθνή αγορά επενδύσεων και ειδικά σε πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές από την Κίνα.

Άλλωστε, όπως επισήμανε, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, που σχετίζονται με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα, δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων που αναμφισβήτητα θα εισφέρουν θετικά στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Είσοδος για την Ευρώπη

Το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η φετινή 82η ΔΕΘ, λόγω της έλευσης των κινεζικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ) Κυριάκος Λουφάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «η φετινή ΔΕΘ είναι η πρώτη μετά από πολλά χρόνια με τόση αξία για το ελληνικό επιχειρείν». Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η έλευση των Κινέζων επιχειρηματιών δεν αφορά μόνο την αγορά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, ο κ. Λουφάκης επισήμανε ότι αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί hub στον Δρόμο του Μεταξιού της Κίνας.

Ισχυρή κινεζική αναπτυξιακή τράπεζα

Είναι χαρακτηριστικό πως η China Development Bank (CDB) έχει συγκροτήσει λίστα διεθνών επενδυτικών προγραμμάτων με περισσότερα από 900 έργα στις 64 χώρες από τις οποίες διέρχεται ο νέος Δρόμος του Μεταξιού ή Belt Road, με προγραμματισμένες χρηματοδοτήσεις ύψους 800 δισ. δολαρίων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι προγραμματισμένες για την επόμενη δεκαετία επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ της Cosco στον Πειραιά, αλλά και άλλων κινεζικών επιχειρήσεων που έχουν τοποθετηθεί ή πρόκειται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Σημεώνεται ότι τα τραπεζικά δάνεια που φαίνεται να έχει ήδη χορηγήσει για έργα που περιλαμβάνονται στον νέο Δρόμο του Μεταξιού υπερβαίνουν τα 110 δισ. δολάρια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λουφάκης υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη της πλήρους αξιοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι η έλευση των Κινέζων επιχειρηματιών στην 82η ΔΕΘ αποτυπώνει τη δυνατότητα της Ελλάδας να «κάνει δουλειές με την υπερδύναμη, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της θέση».

Πλατφόρμα για Έλληνες επιχειρηματίες

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής των Εξαγωγέων της Β. Ελλάδας υπογράμμισε απευθυνόμενος στα μέλη του συνδέσμου: «Αξιοποιείστε στον μέγιστο δυνατό βαθμό την ψηφιακή πλατφόρμα https://thessalonikifair-2017.b2match.io/, στην οποία εγγράφονται οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν στις διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους κινεζικών επιχειρήσεων που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ. Αναρτώντας το προφίλ και τον τύπο συνεργασίας που θέλουν, θα μπορούν να αιτηθούν συναντήσεις με άλλους συμμετέχοντες».

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Λουφάκης, στην προαναφερόμενη ψηφιακή πλατφόρμα θα μπορούν να προσφύγουν και Έλληνες επιχειρηματίες που δεν είναι εγκατεστημένοι στη ΔΕΘ, αλλά έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολλές απευθείας συναντήσεις.

Βασικό ζητούμενο τα τεχνολογικά επιτεύγματα

Οικονομία χωρίς τεχνολογία δεν νοείται στις μέρες μας. Ως εκ τούτου, τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον άγνωστο και μεγάλο κόσμο της αεροδιαστημικής, τον πρώτο ελληνικό πύραυλο και τον δορυφόρο που ανιχνεύει ακτινοβολία από ουράνια σώματα, θα έχουν όσοι επισκεφθούν το περίπτερο του ΑΠΘ, στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, το κοινό θα μπορεί εύκολα μέσα από το κινητό του να μετρήσει τα αντανακλαστικά του, το πόσο γρήγορα αντιδρά σε οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα και να συγκρίνει την απόδοσή του σε σχέση με την ηλικία και το φύλο του.

Επίσης, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει τον κίονα, Nymph in Arcadia, ύψους περίπου 2,5 μέτρων, όπου πάνω του θα μπορεί να διαβάσει αφαιρετικά στιγμές από τον πολιτισμικό, λαογραφικό πλούτο της ελληνικής παράδοσης και του ελλαδικού φυσικού περιβάλλοντος.

Πρόκειται για ορισμένα μόνο από τα πολλά επιτεύγματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στην 82η ΔΕΘ, στον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ, στο περίπτερο 14, stand22.

Συγκεκριμένα, στον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ στη ΔΕΘ θα παρουσιαστούν:

- Το Project ASAT (Aristotle Space Aeronautics Team) από την ομάδα φοιτητών ASAT της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, αν. καθηγητή Κύρο Υάκινθο. Το ερευνητικό σχέδιο ASAT περιλαμβάνει ένα υπέρ-ελαφρύ μη επανδρωμένο αερόχημα, το μοντέλο ενός ελληνικού πυραύλου (rocket) και το μοντέλο ενός ελληνικού CubeSat, μικρών διαστάσεων δορυφόρου για μετρήσεις και δοκιμή τεχνολογιών σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη (Low Earth Orbit).

- Το σύστημα ReMeDeS, για την ακριβή μέτρηση κινητικών επιδόσεων και αντανακλαστικών με τη χρήση οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, που δημιουργήθηκε από την Ομάδα R4A (Robotics 4 All) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.

-Την εγκατάσταση Nymph in Arcadia, ένα πρωτότυπο πρόπλασμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί με προηγμένες μεθοδολογίες ψηφιακού σχεδιασμού και έχει κατασκευαστεί ως ένα υβρίδιο επιμέρους καινοτόμων μεθοδολογιών κατασκευής.

"Έξυπνα" υδρόμετρα ΕΥΑΘ

Με «έξυπνα» υδρόμετρα και νερό της βρύσης στην κυριολεξία «κατεβαίνει» στην 82η ΔΕΘ η ΕΥΑΘ, δείχνοντας πώς οι τεχνολογίες αιχμής βελτιώνουν την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Ειδικότερα, από το Περίπτερο 15 (σταντ 40) η ΕΥΑΘ ξεκινά φέτος ένα πιλοτικό πρόγραμμα που, μέσα από τεχνολογίες αιχμής, επιτρέπει στον καταναλωτή να ενημερώνεται για τις καθημερινές καταναλώσεις του και να ελέγχει το υδρόμετρό του από τον υπολογιστή ή ακόμη και το κινητό του! Όσοι επιλεγούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν, με τη δοκιμαστική εγκατάσταση «έξυπνων» υδρομέτρων και «έξυπνων» διακοπτών νερού και την ανάπτυξη των σχετικών ηλεκτρονικών εφαρμογών τους, να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση του νερού στο σπίτι ή τον επαγγελματικό τους χώρο, να παρακολουθούν... από κοντά τις χρεώσεις τους, να ειδοποιούνται αυτόματα για τυχόν διαρροή και να παρεμβαίνουν άμεσα, απ’ όπου κι αν βρίσκονται, ανοίγοντας ή κλείνοντας την παροχή του νερού τους! Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού θα αποτελέσει για την ΕΥΑΘ «βήμα» για την εφαρμογή νέων υπηρεσιών νερού στη Θεσσαλονίκη, με προφανή, μετρήσιμα αποτελέσματα στην τσέπη του καταναλωτή και στην προστασία των διαθέσιμων υδατικών πόρων.

Μουσείο Φραπέ

Η Nestle και η ΔΕΘ - Helexpo παρουσιάζουν για πρώτη φορά με ένα μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο την απροσδόκητη ανακάλυψη, που άλλαξε για πάντα την καθημερινότητα του Έλληνα! Πριν από 60 χρόνια, κατά τη διάρκεια της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ανακαλύφθηκε ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων, τo Nescafé Frappé. Ο υπάλληλος του αντιπροσώπου της Nestlé στην Ελλάδα, Δημήτρης Βακόνδιος, θέλοντας να φτιάξει το Nescafé του, διαπιστώνει πως έχει τελειώσει το ζεστό νερό. Λόγω και της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατούσε, ο υπάλληλος κατέφυγε σε έναν αυτοσχεδιασμό: δύο κουταλιές Nescafé σε ένα σέικερ και κρύο νερό. Και έτσι, τόσο απλά και αναπάντεχα ανακαλύφθηκε.

Γενικές πληροφορίες:

Τόπος: Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Έναρξη: 9/9/2017

Λήξη: 17/9/2017

Ώρες Λειτουργίας

Σάββατο 9/9: 10:00-22:00

Κυριακή 10/9: 10:00-22:00

Καθημερινές: 16:00-22:00

Σάββατο 16/9 & ΚΥΡΙΑΚΗ 17/9: 10:00-22:00

Εισιτήριο εισόδου:

Όλες οι ημέρες: Εισιτήριο: 5,00 ευρώ

Πολύτεκνοι και ΑμεΑ, Εισιτήριο: 3,00 ευρώ

Θα ισχύει για παιδιά από 3 χρονών και άνω.

Οικογενειακό Εισιτήριο 4 άτομα, 2 ενήλικες και 2 παιδιά στην τιμή των 15 ευρώ για όλες τις ημέρες.

Για πενταμελή οικογένεια, 2 ενήλικες και 3 παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών, η τιμή εισιτηρίου του πέμπτου ατόμου θα είναι 5 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα ΑμεΑ, θα ισχύει η δωρεάν είσοδος μόνο για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Δωρεάν Parking

Το ΑΠΘ παραχωρεί το parking του, δωρεάν, για τους επισκέπτες τις 82ης ΔΕΘ τις παρακάτω μέρες και ώρες (η παραχώρηση των χώρων αφορά τις ημερομηνίες 11/9 έως και 17/9. Δεν ισχύει το πρώτο Σαββατοκύριακο):

Από τη Δευτέρα 11/9 έως και την Παρασκευή 15/9 τις ώρες 16:00 έως τις 23:00 και το Σαββατοκύριακο 16-17/9/17 από τις 09:00 έως τις 23:00.

H είσοδος των οχημάτων θα γίνεται από την Κεντρική Πύλη του ΑΠΘ, απέναντι από την Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ, επί της οδού Εγνατίας.

Parking με ειδικές συμφέρουσες τιμές:

Parking ΔΕΘ Αγγελάκη, είσοδος από οδό Αγγελάκη

Parking Ιωάννης Βελίδης, από Δευτέρα 11 - 17 Σεπτεμβρίου 2017, είσοδος από Γ΄ Σεπτεμβρίου.

Υπόγειο Parking Δήμου Θεσσαλονίκης, Δημαρχιακό Μέγαρο

Parking ΧΑΝΘ, Πλατεία ΧΑΝΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL