Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Μεγάλη αύξηση αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια / "Σπάει τα κοντέρ" η τουριστική κίνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγάλη αύξηση αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια / "Σπάει τα κοντέρ" η τουριστική κίνηση

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την ίδια ώρα παράγοντες της τουριστικής αγοράς αναμένουν ότι ο φετινός Αύγουστος θα αποδειχθεί ο πιο "καυτός" των τελευταίων χρόνων, ενώ οι πληρότητες αγγίζουν σε κάποιες περιοχές ακόμη και το 100%. Μάλιστα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκτιμά ότι με επενδύσεις 5 έως 7 δισ. ευρώ σε καταλύματα και υποδομές έως το 2021 οι αφίξεις θα υπερβούν τα 35 εκατομμύρια τουρίστες και τα έσοδα τα 20 δισ. ευρώ.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων επακόλουθο είναι να προσελκύσει η Ελλάδα το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, όπως για παράδειγμα η ξενοδοχειακή επένδυση ύψους 408 εκατ. ευρώ στην Κρήτη, στην οποία προχωρά ο όμιλος της TUI, καθώς η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων που συνεδρίασε την Τετάρτη υπό τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου ενέκρινε ομόφωνα κατόπιν αξιολόγησης και εισηγήσεως από την Enterprise Greece την ένταξη στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων της άμεσης αυτής επένδυσης.

Ή ότι ο τέταρτος μεγαλύτερος τουρ οπερέιτορ της Γερμανίας, ο FTI, φέρεται να επιδιώκει την επέκταση της ξενοδοχειακής αλυσίδας Labranda σε μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Έλενα Κουντουρά: πληρότητα ξενοδοχείων 80% - 95%

Αναφορικά με τις εξελίξεις του τρέχοντος έτους η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, αναφερόμενη με πρόσφατη συνέντευξή της στο κρατικό ραδιόφωνο στα στοιχεία για τον τουρισμό κατά το 2017, είπε ότι αυτά είναι θεαματικά. Ανέφερε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση σε διανυκτερεύσεις και σε πληρότητα ξενοδοχείων, καθώς και ότι δημιουργήθηκε ρεκόρ αφίξεων σε κάποια από αυτά, με την πληρότητα να ανέρχεται σε ποσοστά κυμαινόμενα μεταξύ του 80% και του 95% στους περισσότερους -δημοφιλείς και μη- προορισμούς. Αναφερόμενη δε στα έσοδα από τον τουρισμό, είπε ότι αυτά είναι πολύ καλά, ιδιαίτερα δε από χώρες οι οποίες βρίσκονται εκτός της ζώνης Σέγκεν.

Ευοίωνες οι ενδείξεις για τον Αύγουστο

Και ενώ τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, ενθαρρυντικές είναι και οι ενδείξεις για τον τρέχοντα μήνα. Τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν από τις προγραμματισμένες αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας κάνουν λόγο για τον πιο "καυτό” Αύγουστο των τελευταίων χρόνων.

Αναφορικά δε με τη ζήτηση όπως καταγράφεται από τις κυριότερες τουριστικές αγορές του εξωτερικού, από το τελευταίο στατιστικό δελτίο που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και από τα δεδομένα της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ), προκύπτει ότι ο αριθμός των θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες για όλα τα αεροδρόμια πλην αυτού της Αθήνας αγγίζει τα 3,24 εκατομμύρια, είναι δηλαδή αυξημένος κατά 6,6% σε σύγκριση με πέρυσι, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε απόλυτα μεγέθη σε 201 χιλιάδες περισσότερες θέσεις.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτο αριθμό θέσεων έρχεται από τη Γερμανία (11,7% ή +50.000) και από το Ην. Βασίλειο (8,5% ή +49.000 θέσεις). Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση όμως καταγράφεται από τη Ρωσία (25,8% ή +46.000 θέσεις) και ακολουθεί η Ολλανδία (18,3% ή +26.000 θέσεις). Για το σύνολο της φετινής σεζόν (Μάρτιος - Οκτώβριος) οι προγραμματισμένες θέσεις φτάνουν τα 15,5 εκατ., την ώρα που πέρυσι για την ίδια περίοδο ανέρχονταν σε 14,3 εκατ. Τη δε περίοδο Μαρτίου - Ιούνιου 2017 οι αεροπορικές θέσεις αυξήθηκαν κατά 10,1% ή 450.000 θέσεις.

Στο μεταξύ, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους, στελέχη της τουριστικής αγοράς κάνουν λόγο για μεγάλα ποσοστά πληρότητας, τα οποία φτάνουν ακόμη και το 100%, τόσο στις αεροπορικές πτήσεις όσο και στα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Χαλκιδική.

Εκτιμούν δε ότι η ζήτηση θα διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα και κατά τον επόμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο, καθώς ο όγκος των προγραμματισμένων θέσεων είναι εξίσου υψηλός και ανέρχεται σε 2,73 εκατ. προγραμματισμένες θέσεις. Αναφορικά με τις αφίξεις από τις αρχές Αυγούστου, αυτές σπάνε κάθε ρεκόρ. Το αεροδρόμιο του Ακτίου έχει τη μεγαλύτερη αύξηση επισκεπτών με ποσοστά που αγγίζουν το 25% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ζάκυνθος - Ρόδος - Σαντορίνη στους "hot" προορισμούς

Με βάση τις διαμορφούμενες τάσεις, μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εταιρείες διακοπών στον κόσμο, με πελατειακό κοινό 19 εκατομμυρίων πελατών, η Thomas Cook, όχι μόνο αναφέρει σε έρευνά της (Holiday Report 2017) την Ελλάδα ως τον κεντρικό προορισμό για διακοπές κατά τη φετινή χρονιά, αλλά επιπλέον προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό κατά το επόμενο έτος.

Με βάση τις προβλέψεις του οργανισμού οι "hot" τουριστικοί προορισμοί του 2018 θα είναι κατά σειρά οι εξής: Ορλάντο, Κανκούν, Λάρνακα, Ζάκυνθος, Nταλαμάν, Πάφος, Αττάλεια, Πάλμα, Ρόδος, Σαντορίνη.

Ως ο δεύτερος σε αριθμό κρατήσεων προορισμός διακοπών γι’ αυτό το καλοκαίρι, μετά την Ισπανία, παρουσιάζεται η Ελλάδα μέσα από την έρευνα Holiday Report, που διενεργεί για πρώτη φορά στην ιστορία του ο μεγάλος tour operator Τhomas Cook.

Νιόπαντροι και νεολαία

Ο ίδιος οργανισμός εκτιμά ότι η Ελλάδα κερδίζει ακόμη μεγαλύτερα μερίδια αγοράς και στον "δύσκολο", όπως θεωρείται από ειδικούς, τομέα των γαμήλιων ταξιδίων. Εντυπωσιακά είναι εν προκειμένω τα ποσοστά αύξησης που παρατηρούνται στη ζήτηση εκ μέρους των νεονύμφων για την Κω και για τη Ζάκυνθο, προορισμοί οι οποίοι μαζί με την Κύπρο παρουσιάζουν δυναμική άνοδο.

Πλάι στους περισσότερο "κλασικούς" προορισμούς γαμήλιων ταξιδιών, όπως είναι για παράδειγμα το Κανκούν στο Μεξικό, η Κούβα και οι ΗΠΑ, αυξάνονται αλματωδώς εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν την Ελλάδα. Έτσι παρουσιάζουν διψήφια ή ακόμη και τριψήφια ποσοστά ανόδου προορισμοί όπως η Κως (+100%) και η Ζάκυνθος (+74%). Ενδεικτικά το φετινό καλοκαίρι οι νέοι σε ηλικία Βρετανοί ταξιδιώτες της Τhomas Cook προτιμούν τη Ζάκυνθο, αμέσως μετά την Ίμπιζα και την Αγία Νάπα ως την τρίτη καταλληλότερη επιλογή προορισμού.

Ικανοποιητικές οι αφίξεις του Ιουλίου

Με βάση τα όσα αναφέρονται στο στατιστικό δελτίο του ΣΕΤΕ για τον μήνα Ιούλιο, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου η Αθήνα εμφανίζει αύξηση 4,6% στις αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό, ενώ τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας εμφανίζουν ταχύτερη αύξηση, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 13,1%. Σάμος, Σκιάθος, Καβάλα και Λέσβος εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (+22,9%) και ακολουθούν οι Κυκλάδες και η Πελοπόννησος. Στο Ιόνιο παρατηρείται αύξηση 12,1% και στη Κρήτη 11,8%. Τα Δωδεκάνησα παρουσιάζουν τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση με 11,2%. Μεμονωμένα για τον μήνα Ιούνιο, η άνοδος των αεροπορικών αφίξεων εσωτερικού φτάνει το 8%.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, οι εξελίξεις είναι θετικότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, με τον ρυθμό των κρατήσεων να εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα θετικός. Κάτι που σημαίνει ότι διογκώνονται και οι προσδοκίες για τα έσοδα που θα προκύψουν και την ανάκαμψη της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα και να καταστεί εφικτός ο στόχος για πάνω από 14,5 δισ. ευρώ τουριστικές εισπράξεις.

Στο επτάμηνο διακινήθηκαν 1 εκατομμύριο επιπλέον επιβάτες εξωτερικού, πάντα σε ό,τι αφορά στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport φτάνοντας τους 10,662 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 9,334 εκατομμύρια επιβατών που ήσαν το 2016. Στο επτάμηνο της τρέχουσας τουριστικής χρονιάς, οι διεθνείς αφίξεις κινήθηκαν με άνοδο 14,1% και την ίδια στιγμή ο Ιούλιος έκλεισε και αυτός με άνοδο 10,3%.

Συγκεκριμένα στο επτάμηνο διακινήθηκαν 1 εκατομμύριο επιπλέον επιβάτες εξωτερικού, πάντα σε ό,τι αφορά τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport φτάνοντας τους 10,66 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 9,33 εκατομμυρίων επιβατών το 2016. Τον φετινό Ιούλιο οι επιβάτες από το εξωτερικό που διακινήθηκαν στα εν λόγω αεροδρόμια ανήλθαν σε 4,16 εκατομμύρια από 3,77 εκατομμύρια που διακινήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Το νησί με τη μεγαλύτερη κίνηση επιβατών στο αεροδρόμιο στο επτάμηνο του έτους ήταν η Ρόδος, καθώς οι επιβάτες εξωτερικού ανήλθαν σε 2,24 εκατομμύρια από 2 εκατομμύρια που ήσαν το 2016, σημειώνοντας άνοδο 7,7%. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, αφού οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κινήθηκαν με άνοδο 22,8% και διακίνησε 2,1 εκατομμύρια επιβάτες στο επτάμηνο του 2017.

Αυξημένη πληρότητα στην πρωτεύουσα

Ικανοποιητικά εξελίχθηκε η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας κατά το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τουριστικής κίνησης που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού - ΕΞΑΑΑ, παρατηρείται αύξηση κατά 4,9% της μέσης πληρότητας των ξενοδοχείων και αύξηση κατά 5% της μέσης τιμής δωματίου στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017, έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου 2016.

Οι επιδόσεις του φετινού Ιουνίου ωστόσο, τονίζει η Ένωση, δεν ήταν οι αναμενόμενες σε ό,τι αφορά τη μέση πληρότητα, που κινήθηκε με άνοδο 3,1%, και τη μέση τιμή δωματίου, που με τη σειρά της έκλεισε στο 2,3%.

Τα ξενοδοχεία της Αθήνας, σημειώνει η Ένωση, έχουν διατηρήσει μια εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάκαμψη του προορισμού.

Φθηνός προορισμός η Αθήνα

Ακόμη, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του «European Benchmarking», η Αθήνα παραμένει η δεύτερη φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, ξεπερνώντας μόνο την Κωνσταντινούπολη σε τιμές, η οποία βρέθηκε σε δυσχερή θέση λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετώπισε και προχώρησε σε εντυπωσιακές εκπτώσεις της τάξης του 30% κατά μέσον όρο, όπως τονίζει η ΕΞΑΑΑ.

Έτσι η Ένωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τουριστική Αθήνα σταθερά και σταδιακά ανακάμπτει μετά από μια μακρά περίοδο πίεσης και ύφεσης, αν και δεν έχει επανέλθει, όπως τονίζεται, η απαραίτητη ισορροπία -ζήτησης και τιμών- στην ξενοδοχειακή δραστηριότητα.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα σημάδια της ανάκαμψης, όχι για πανηγυρισμούς, αλλά για την ανανέωση της ποιοτικής πρότασης του προορισμού προς τον επισκέπτη και για τη χάραξη μιας μακρόπνοης στρατηγικής.

Περισσότερες διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλονίκη

Αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δείχνουν τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ). Συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο του 2017 κατεγράφησαν 1.083.551 διανυκτερεύσεις έναντι των 1.047.161 διανυκτερεύσεων που είχαν σημειωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Τα στοιχεία αφορούν διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν για ταξίδια αναψυχής και για επαγγελματικούς σκοπούς, ενώ 35.596 διανυκτερεύσεις αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις καταλυμάτων, που σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ΜΚΟ φιλοξένησαν πρόσφυγες και μετανάστες από το Ιράκ και τη Συρία.

Σταθερά στην πρώτη θέση του συνόλου των διανυκτερεύσεων εξακολουθούν να βρίσκονται οι Έλληνες με 565.273 διανυκτερεύσεις, μειωμένες όμως αυτή τη φορά κατά ένα ποσοστό της τάξης του -6,26% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016 (είχαν σημειωθεί 603.010 διανυκτερεύσεις).

Αμετάβλητες στη σειρά κατάταξης παραμένουν και οι τρεις πρώτες εθνικότητες των αλλοδαπών. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Κύπριοι με νέα άνοδο 5,13% και 62.962 διανυκτερεύσεις και στη δεύτερη θέση οι Τούρκοι με αύξηση της τάξης του 4,74% και 39.286 διανυκτερεύσεις. Σημαντική είναι η αύξηση των διανυκτερεύσεων των Γερμανών (35.935 διανυκτερεύσεις), οι οποίοι παραμένουν και φέτος στην τρίτη θέση. Οι διανυκτερεύσεις τους εμφανίζονται αυξημένες σε ποσοστό της τάξης του 29,57% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πρώτο εξάμηνο.

Στην τέταρτη θέση του πίνακα των αλλοδαπών βρέθηκαν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι επανακάμπτουν σημαντικά στον τουριστικό χάρτη της περιοχής σημειώνοντας μεγάλη άνοδο της τάξης του 63,06%. Οι διανυκτερεύσεις τους ανέρχονται στις 30.107 και με αυτή την επίδοση οι συγκεκριμένοι τουρίστες ανεβαίνουν κατά έξι ολόκληρες θέσεις στην κατάταξη.

Στην πέμπτη θέση παραμένουν οι Βούλγαροι (28.749 διανυκτερεύσεις, αύξηση 17,55%), στην έκτη βρίσκονται οι Ρώσοι, οι οποίοι ανέβηκαν μια θέση (26.480 διανυκτερεύσεις, αύξηση 21,47%), και στην έβδομη οι Ιταλοί (25.874 διανυκτερεύσεις, αύξηση 12,14%), οι οποίοι βρίσκονται μια θέση πιο κάτω σε σχέση με πέρυσι. Οι Αμερικανοί «έπεσαν» κατά τέσσερις θέσεις και βρέθηκαν στην όγδοη, με μικρή όμως μείωση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων (24.736 διανυκτερεύσεις, μείωση -2,33%).

Την πρώτη δεκάδα των αλλοδαπών συμπληρώνουν οι Ρουμάνοι οι οποίοι ανέβηκαν στην ένατη σειρά από τη δωδέκατη στην οποία βρέθηκαν πέρυσι, με αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των διανυκτερεύσεών τους (22.709 διανυκτερεύσεις, άνοδος 37,07%), καθώς και οι Σέρβοι (20.006 διανυκτερεύσεις, μείωση -1,66%), οι οποίοι κατέβηκαν δύο θέσεις στην κατάταξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διενεργεί σε μηνιαία βάση η εταιρεία τουριστικών μελετών και ερευνών GBR Consulting για λογαριασμό της ΕΞΘ, το πρώτο εξάμηνο του 2017 υπήρξε αύξηση τόσο στη μέση τιμή δωματίου της τάξης του 4,4% όσο και στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) της τάξης του 7,9%. Παρ’ όλα αυτά το RevPar συνεχίζει να διατηρείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (45,49 ευρώ) για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Επισημαίνεται δε ότι στη συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ της Θεσσαλονίκης και άλλων δέκα αντιστοίχου μεγέθους ευρωπαϊκών πόλεων (Αμβέρσα, Μπέρμιγχαμ, Κολωνία, Ντίσελντορφ, Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Βουδαπέστη, Αμβούργο, Μάντσεστερ, Σάλτσμπουργκ), η Θεσσαλονίκη παραμένει στην τελευταία θέση όσον αφορά τόσο τις πληρότητες όσο και τη μέση τιμή δωματίου, αλλά και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL