Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ / Η μάχη της φραντζόλας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ / Η μάχη της φραντζόλας

Του Άγγελου Μανταδάκη

Όλα τα ‘χαμε, η κυρία Μέρκελ μας έλειπε. Τώρα ποια σχέση μπορεί να έχει η Γερμανίδα καγκελάριος με τη στήλη μας είναι ένα άλλο ζήτημα. Περπατώντας στην Αθήνα, ανακαλύπτω την τρομερή επανάσταση των φούρνων τής πόλης. Μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία οι φούρνοι της ανακαινίστηκαν, απέκτησαν σύγχρονο ντιζάιν και πολλαπλασίασαν τα προϊόντα που παράγουν, αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα. Είναι μία από τις θετικές πλευρές του υγιούς ανταγωνισμού.

Η κυρία Μέρκελ παρατήρησε με το αυστηρό της μάτι ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι οι Έλληνες έχουν βρει τρόπο να κερδοσκοπούν. Εν μέσω λοιπόν οικονομικής κρίσης, η κυρία Μέρκελ έθεσε ζήτημα φραντζόλας. Οι φούρνοι σας, είπε, δεν είναι εντάξει. Πουλάνε το ψωμί σε συσκευασίες μισού, ενός, ενάμισι και δύο κιλών και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να είναι πιο ανταγωνιστικοί από τους άλλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλό λοιπόν θα είναι οι φουρνάρηδες στη χώρα σας να παράγουν το ψωμί σε οποιοδήποτε μέγεθος. Οι σοφοί της τρόικας απεφάνθησαν ότι μόνο έτσι θα τηρηθεί ο ανταγωνισμός. Το πώς και το γιατί δεν το εξήγησαν ποτέ.

Πάμε ξανά στους φούρνους της Αθήνας. Τι πείραζε άραγε τη Μέρκελ και την τρόικα; Μήπως κάποια κομπίνα των φουρναρέων της Ελλάδας σε βάρος των δικών της; Προφανώς, οι Γερμανοί φίλοι μας δεν βλέπουν με καλό μάτι ό,τι όμορφο και θετικό γίνεται σε αυτό τον τόπο. Βεβαίως, η μάχη της φραντζόλας κρύβει άλλες σκοπιμότητες, που δεν έχουν σχέση με τον ανταγωνισμό. Το ερώτημα είναι αν πράγματι είναι σωστό και πρέπον να κρατιέται μία χώρα όμηρος της φραντζόλας. Η μάχη της φραντζόλας είναι για εμάς ο αγώνας του κλάδου της αρτοποιίας να μείνει μακριά από τον έλεγχο των πολυεθνικών και των σούπερ μάρκετ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL