Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Σήμερα η δεύτερη μέρα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Πεκίνο / Επενδυτικές συμφωνίες - μαμούθ μεταξύ Κίνας και Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα η δεύτερη μέρα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Πεκίνο / Επενδυτικές συμφωνίες - μαμούθ μεταξύ Κίνας και Ελλάδας

Με στόχο το κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα να εξελιχθεί σε συγκεκριμενοποίηση όσο γίνεται περισσότερων επενδυτικών πρωτοβουλιών επωφελών για τη χώρα μας συνεχίζει τις επαφές του στην Κίνα ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ «Μία ζώνη - Ένας δρόμος» (γνωστότερο στην Ελλάδα ως "ο δρόμος του μεταξιού”).

Ήδη χθες είχε συνάντηση με τους επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού State Grid, ενώ θα ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την πανίσχυρη κινεζική κρατική επιτροπή NDRC, η οποία θα αφορά κυρίως τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις υποδομές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή πολιτική. Επιπλέον, θα συναντήσει εκπροσώπους της Bank of China για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και της AIIB (Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων), η οποία αυτές τις μέρες είναι πολύ πιθανό να εγκρίνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό της κεφάλαιο. Επίσης, στους στόχους της ελληνικής αποστολής περιλαμβάνεται και η διερεύνηση του ενδεχομένου με την κινεζική πλευρά για τη συμμετοχή κινεζικών κεφαλαίων στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Σε επίπεδο συμφωνιών με ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις υπογράφτηκε, ήδη, μνημόνιο συνεργασίας και ανάπτυξης στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες μεταξύ του ομίλου Κοπελούζου και της κινεζικής κρατικής εταιρείας Shenhua Group Corporation Limited, με συνολικό εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων 3 δισ.”.

Αναμένεται, επίσης, αύριο η υπογραφή συμφωνίας μαμούθ μεταξύ της κινεζικής εταιρείας επικοινωνιακού εξοπλισμού ZTE και της ελληνικής Forthnet.

Ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι και οι διμερείς συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους ηγέτες άλλων χωρών, οι οποίοι βρίσκονται στο Πεκίνο για το φόρουμ του "δρόμου του μεταξιού" που διοργανώνει η Κίνα. Θα συναντήσει, λοιπόν, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Πρόεδρο της Ελβετίας, με τον οποίον θα συζητηθεί η συνεργασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.


"Κοιτώντας προς το μέλλον"

Μιλώντας χθες στα εγκαίνια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι Ελλάδα και Κίνα είναι δύο χώρες που “συνδέονται με δεσμούς πολύ ισχυρούς, φιλίας και αλληλοεκτίμησης", καθώς είναι “κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών". Επίσης επισήμανε πως οι δύο χώρες “ενισχύουν σήμερα τη συνεργασία τους, αντλώντας από τις εμπειρίες του παρελθόντος, αλλά κοιτώντας προς το μέλλον" και “φροντίζοντας να δουν πώς αυτές οι παρακαταθήκες θα μας ενώσουν στο παρόν και στο μέλλον, θα μας καταστήσουν προνομιακούς συνομιλητές".

"Ο πολιτισμός, η Παιδεία και οι επιστήμες, από κοινού με τις επαφές και τις ανταλλαγές μεταξύ των λαών και των πολιτών, αποτελούσαν τη βάση των παραδοσιακών 'δρόμων του μεταξιού', που συνέδεαν την Κίνα με την Ευρώπη, και με τον ελληνικό χώρο να διαδραματίζει ιστορικά έναν κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδρομή και σε αυτές τις σχέσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως “σήμερα η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 'Μία ζώνη - Ένας δρόμος' δεν μπορεί παρά να εδράζεται, όπως και στο παρελθόν, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση και στις επαφές μεταξύ των λαών μας, μεταξύ των πολιτών μας και ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων".

Αναφέρθηκε δε στη συνεργασία στη ναυτιλία και τον ρόλο που διαδραματίζει σε αυτήν το λιμάνι του Πειραιά. "Συμφωνήσαμε ότι το κινεζικό όραμα για τον 'δρόμο του μεταξιού', αλλά και το ελληνικό όραμα να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφορών, εμπορίου, ενέργειας, τουρισμού, αλλά και πολιτισμού, αποτελούν δύο στρατηγικές, δύο οράματα που συμβαδίζουν και συναντώνται. Και θα έλεγα που συμπληρώνουν το ένα το άλλο".

"Συμφωνήσαμε, λοιπόν, με την πολιτική ηγεσία της Κίνας να επεκτείνουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς, αξιοποιώντας τον κεντρικό ρόλο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων στην προσέγγιση των χωρών μας" πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας τις συμφωνίες που είχαν διαμορφωθεί στο προηγούμενο ταξίδι του στο Πεκίνο πριν από ένα χρόνο περίπου.

Συναντήσεις του Ν. Παππά

Την εκτίμηση ότι «η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας προσφέρει διευρυμένη πρόσβαση σε πολλές γειτνιάζουσες αγορές για τις κινεζικές εταιρείες, ενώ -καθώς η χώρα μας εξέρχεται της οικονομικής κρίσης- η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στον τομέα της συνδεσιμότητας για τις κινεζικές επενδύσεις» εξέφρασε χθες ο Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είχε χθες συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της Κίνας Chen Zhaoxiong και ανώτατα στελέχη της Κρατικής Διοίκησης Δημοσιότητας Ραδιοφώνου Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο πλαίσιο της κυβερνητικής αποστολής.

Στη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών διερευνήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας στους τομείς των νέων τεχνολογιών, των τηλεπικοινωνιών, των ευρυζωνικών δικτύων και των ψηφιακών εφαρμογών, με τον Νίκο Παππά να αναφέρεται στην αυξημένη δραστηριοποίηση κινεζικών επιχειρήσεων στη χώρα μας, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις, εξηγώντας πως «η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί απλώς μια επιχειρηματική συνεργασία, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής επιλογής της Ελλάδας».

Επισήμανε δε την πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που θα προσελκύσει ξένες κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα. Επίσης, κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών, τονίστηκε η επικοινωνιακή δυναμική που δρομολόγησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον περασμένο Ιούλιο, στο Πεκίνο και τη Σαγκάη με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ERT και CCTV.


Επενδυτικές ευκαιρίες

Ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Chen Zhaoxiong επιβεβαίωσε την συναντίληψη Κίνας και Ελλάδας, ενώ σημείωσε πως οι υποδομές και η γεωγραφική θέση της χώρας μας προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τα στελέχη της Κρατικής Διοίκησης Δημοσιότητας Ραδιοφώνου Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, ο Νίκος Παππάς σημείωσε: «Η Ελλάδα εμβαθύνει και διευρύνει, με ταχείς ρυθμούς, τη στρατηγική της σχέση με την Κίνα, με μοχλό όχι μόνο τις οικονομικές και επενδυτικές συνεργασίες, αλλά και τις συνέργειες στους τομείς των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής, τον πολιτισμό, τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική πολιτιστική βιομηχανία. Τους δυο λαούς, τον ελληνικό και τον κινεζικό, τους ενώνουν πολλά. Με τις νέες συνέργειες θα τους ενώνουν ακόμη περισσότερα. Κι αυτό είναι προς όφελος και των δύο μερών». Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία των νέων μέσων και τεχνολογιών ενημέρωσης, και ειδικά του διαδικτύου.

Στο Φόρουμ συμμετέχουν και οι ΗΠΑ

Στο φόρουμ της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη - Ένας δρόμος» (Belt and Road) για τη διεθνή συνεργασία που πραγματοποιείται στο Πεκίνο θα αποστείλουν εκπροσώπους τελικά και οι οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Στο επικείμενο φόρουμ όλες οι πλευρές θα εντοπίσουν σημαντικά έργα συνεργασίας, θα συστήσουν ομάδες εργασίας καθώς και ένα κέντρο επενδυτικής συνεργασίας. Επίσης θα υπογράψουν χρηματοδοτικές συμφωνίες για να στηρίξουν τα έργα συνεργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL