Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Προς νέο ρεκόρ το ελληνικό τουριστικό προϊόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς νέο ρεκόρ το ελληνικό τουριστικό προϊόν

«Η Ελλάδα αποτελεί success story στον χώρο του τουρισμού τα τελευταία δύο - τρία χρόνια, αν ληφθούν υπόψη οι ειδικότερες συνθήκες και οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα σε όλα τα επίπεδα» είπε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) Τάλεμπ Ριφάι από το βήμα του συνεδρίου του υπουργείου Τουρισμού με θέμα «Προορισμός Ελλάδα 365 μέρες τον χρόνο»

Αύξηση 20% σημειώνει το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Ελλάδα δημιουργώντας την προσδοκία ότι πάνω από 1 εκατομμύριο Ρώσοι θα επισκεφθούν φέτος τη χώρα σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Έκθεση ΜΙΤΤ 2017. Την ίδια στιγμή σταθερά πρώτη για μία ακόμη χρονιά είναι η Χαλκιδική στις προτιμήσεις των Σέρβων, Ρουμάνων και Βουλγάρων τουριστών σε ό,τι αφορά την Ελλάδα

Οι θερινές κρατήσεις των Γερμανών στην Ελλάδα ήταν έως τα τέλη Ιανουαρίου κατά 67% υψηλότερες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και η χώρα έχει πλέον αντικαταστήσει την Τουρκία ως ο δεύτερος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός των Γερμανών μετά τις Βαλεαρίδες Νήσους, σύμφωνα με στοιχεία από ταξιδιωτικά πρακτορεία και διαδικτυακές πύλες

Τέσσερις στους 10 Έλληνες (ποσοστό 41%) θεωρούν εφικτό τα επόμενα πέντε χρόνια η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε ανάπτυξη (έρευνα: ΚΑΠΑ Research). Μπορεί το συγκεκριμένο ποσοστό να μην είναι πλειοψηφικό, ωστόσο ενδιαφέρον έχει το ότι ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού βλέπει φως στην άκρη του τούνελ. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι από ποιους κλάδους της οικονομίας εκτιμάται ότι θα προέλθει αυτή η ανάπτυξη. Σύμφωνα με την έρευνα, οι κλάδοι που μπορεί να φέρουν την ανάπτυξη είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ακολουθεί ο κλάδος της μεταποίησης.

Λογικό, αν σκεφτεί κάποιος ότι το εγχώριο τουριστικό προϊόν είναι από τους λίγους κλάδους εν μέσω κρίσης που έχουν καταφέρει να βρίσκονται «με το κεφάλι έξω από το νερό» και να δίνουν οξυγόνο στην ελληνική οικονομία. Κάτι που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, επίσημων φορέων αλλά και διεθνών αναλυτών, ο κλάδος του τουρισμού αναμένεται να τρέξει εφέτος με διπλάσιο ρυθμό αύξησης σε σχέση με τον διεθνή μέσο όρο, όπως εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) Τάλεμπ Ριφάι, που βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα. «Η Ελλάδα αποτελεί success story στον χώρο του τουρισμού τα τελευταία δύο - τρία χρόνια, αν ληφθούν υπόψη οι ειδικότερες συνθήκες και οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα σε όλα τα επίπεδα», είπε ο ίδιος από το βήμα του συνεδρίου του υπουργείου Τουρισμού με θέμα «Προορισμός Ελλάδα 365 μέρες τον χρόνο».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Τρυφωνόπουλο αναμένεται «αύξηση της τάξης του 7% το 2017, διπλάσια από τον μέσο αριθμό παγκοσμίως. Στο 29% πάνω είναι οι διανυκτερεύσεις και 36% στα έσοδα σε σχέση με πέρυσι από τις προκρατήσεις των μεγάλων tour operators το 2017». Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «τον Νοέμβριο του 2016 ή αύξηση ήταν στο 125% και τον Φεβρουάριο στο 65% από την Κίνα, που είναι μια αγορά στόχος».

Σύμφωνα δε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το εγχώριο τουριστικό προϊόν αναμένεται να σπάσει φέτος ένα ακόμη ρεκόρ. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι εφέτος θα επισκεφθούν τη χώρα 26 εκατομμύρια τουρίστες ενώ οι συνολικές αφίξεις (σ.σ.: μαζί με τους επισκέπτες της κρουαζιέρας) θα αγγίξουν τα 28 εκατομμύρια, υπό την προϋπόθεση ότι οι οδικές αφίξεις θα μείνουν σταθερές. Έτσι εκτιμάται ότι τα συνολικά έσοδα θα φτάσουν τα 14,5 δισ. ευρώ, εφόσον η μέση τουριστική δαπάνη ανακάμψει στα επίπεδα του 2015.


Τα θετικά μηνύματα από ITB και ΜΙΤΤ

Οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ προκύπτουν από τα μηνύματα που έλαβαν οι εκπρόσωποι του ελληνικού τουρισμού κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης ΙΤΒ προ ημερών στη Γερμανία, αλλά και τον προγραμματισμό για 1,5 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις το 2017. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από τη Γερμανία, καταγράφεται αύξηση 70% στα τουριστικά πακέτα προς την Ελλάδα σε σχέση με το 2016, ενώ σύμφωνα με τις προκρατήσεις από τους tour operators, όπως της ΤUI και της Τhomas Cook, η ζήτηση για την Ελλάδα είναι αυξημένη κατά 30% - 70%.

Εν τω μεταξύ αύξηση 20% σημειώνει το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Ελλάδα δημιουργώντας την προσδοκία ότι πάνω από 1 εκατομμύριο Ρώσοι θα επισκεφθούν φέτος τη χώρα σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Έκθεση ΜΙΤΤ 2017. Την ίδια στιγμή σταθερά πρώτη για μία ακόμη χρονιά είναι η Χαλκιδική στις προτιμήσεις των Σέρβων, Ρουμάνων και Βουλγάρων τουριστών σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τα στοιχεία των τουριστικών γραφείων που δραστηριοποιούνται με τον ελληνικό τουρισμό στις τουριστικές εκθέσεις ITTFA, TTR και Holiday & Spa, που έγιναν στο Βελιγράδι, το Βουκουρέστι και τη Σόφια.

Η Ελλάδα μεγάλος νικητής της φετινής περιόδου

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εταιρεία έρευνας αγοράς της Γερμανίας, την Gesellschaft für Konsumforschung (GfK), η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχθεί στον μεγάλο νικητή μεταξύ των τουριστικών προορισμών τους οποίους επιλέγουν οι Γερμανοί για το 2017. Καμία άλλη τουριστική χώρα δεν έχει τέτοια άνοδο στις κρατήσεις από τη Γερμανία όπως η Ελλάδα. Σε σύγκριση μάλιστα με το 2012, τη χρονιά με τη μεγαλύτερη πτώση τους, ο αριθμός των κρατήσεων έχει τριπλασιαστεί. Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Γερμανών για τις φετινές διακοπές τους, οι πωλήσεις για την Τουρκία δεν ανακάμπτουν και μέχρι τον Ιανουάριο ήταν μειωμένες στο μισό σε σχέση με το 2016.

«Η Ελλάδα ξεκάθαρα επωφελείται από αυτό, όπως και η Αίγυπτος» δήλωσε η Ντέρτε Νόρντμπεκ, διευθυντικό στέλεχος της GfK, σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της μεγαλύτερης τουριστικής έκθεσης του κόσμου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Οι θερινές κρατήσεις των Γερμανών στην Ελλάδα ήταν έως τα τέλη Ιανουαρίου κατά 67% υψηλότερες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και η χώρα έχει πλέον αντικαταστήσει την Τουρκία ως ο δεύτερος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός των Γερμανών μετά τις Βαλεαρίδες Νήσους, δήλωσε η κ. Νόρντμπεκ επικαλούμενη στοιχεία από ταξιδιωτικά πρακτορεία και διαδικτυακές πύλες.

Τι συνέβη το 2016

Με μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 906 εκατ. ευρώ ή 6,4% σε σύγκριση με το 2015 έκλεισε το 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 2016 αυξήθηκε κατά 5,1% και διαμορφώθηκε στους 24,799 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 23,600 εκατ. ταξιδιωτών το 2015. Ειδικότερα το 2016 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 6,4% σε σύγκριση με το 2015 και διαμορφώθηκαν στα 13,220 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στη μείωση κατά 3% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 9.123 εκατ. ευρώ, όσο και στη μείωση κατά 15,0% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της Ε.Ε.-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3.633 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ μειώθηκαν κατά 6,9% και διαμορφώθηκαν στα 5,596 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-28 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 3,9% και διαμορφώθηκαν στα 3,527 δισ. ευρώ. Ειδικότερα οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 4,1% και διαμορφώθηκαν στα 2,152 δισ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 25,1% και διαμορφώθηκαν στα 894 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης μειώθηκαν κατά 2,9% και διαμορφώθηκαν στα 1,961 δισ. ευρώ.

Από τις χώρες εκτός της Ε.Ε.-28 αύξηση κατά 3,4% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 436 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 22,8% και διαμορφώθηκαν στα 728 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL