Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ερωτηματικό η ποιότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερωτηματικό η ποιότητα

Οι υπηρεσίες, τα κόστη και τα προβλήματα

Να περιέλθουν οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας ζητούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

«Οι ηλικίες μέχρι πέντε ετών είναι το πλέον κρίσιμο διάστημα στη διαμόρφωση της ανάπτυξης της προσωπικότητας του παιδιού» τονίζει στην «Αυγή» ο γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει πως «το κράτος οφείλει να πάρει υπό την εποπτεία του τους παιδικούς σταθμούς».

Κατά τον γ.γ. της ΟΙΕΛΕ «είναι αδιανόητο να παραδοθούν στους δήμους και τα νηπιαγωγεία», εκτός από τους παιδικούς σταθμούς, όπως ζήτησε η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ενώ ο ίδιος προσθέτει ότι οι τελευταίοι πρέπει να περιληφθούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το υπουργείο Παιδείας (ΥΠΕΠΘ).

Σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση, ενώ τα νηπιαγωγεία υπάγονται στο ΥΠΕΠΘ και ισχύει η υποχρεωτική εκπαίδευση ενός έτους για κάθε παιδί, οι παιδικοί σταθμοί υπάγονται στο υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα.

Η προσχολική εκπαίδευση καλύπτεται είτε από ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς είτε από παιδικούς σταθμούς που ανήκουν στους δήμους. Ωστόσο όσοι υπάγονται στους δήμους δεν είναι αρκετοί, με αποτέλεσμα το κράτος να μην μπορεί τη δεδομένη στιγμή να καλύψει συνολικά την προσχολική εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, οι γονείς στρέφονται αναγκαστικά σε ιδιωτικούς, οι οποίοι είτε βρίσκονται στη γειτονιά τους είτε ανήκουν σε μεγάλα εκπαιδευτήρια.

Στους μεν πρώτους, εκτός από το χαμηλότερο κόστος -γύρω στα 3.000 ευρώ τον χρόνο- υπάρχει το πλεονέκτημα ότι το παιδί δεν διανύει μεγάλη απόσταση καθημερινά, ενώ και οι φίλοι που αποκτά είναι από τη γειτονιά του. Παρ’ όλα αυτά οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι λιγότερες από τους δεύτερους, αν και στο πρόγραμμα, που ξεκινά από τις 7.30 π.μ. και διαρκεί μέχρι τις 5.00 μ.μ., συνήθως περιλαμβάνονται, εκτός από τη μαθησιακή εκπαίδευση, η φύλαξη, το φαγητό του παιδιού και ο ύπνος του.

Στα δε μεγάλα εκπαιδευτήρια, ενώ οι παροχές συνήθως είναι περισσότερες, το κόστος διπλασιάζεται φτάνοντας τα 6.000 με 7.000 ευρώ ετησίως. Ωστόσο σε αυτές τις τιμές δεν περιλαμβάνονται επιπλέον υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται μετά τις 2.00 ή 3.00 μ.μ., όπως για παράδειγμα φαγητό, κολύμβηση, μουσική κ.ά. Σε όλα αυτά οφείλει να συμπεριλάβει κάποιος και το ενδεχόμενο επιπλέον χρημάτων για τη μετακίνηση του παιδιού από και προς τον παιδικό σταθμό με πούλμαν.

Αναφορικά με τα εκπαιδευτικά στάνταρ, σύμφωνα με τον Γ. Χριστόπουλο, τη δεδομένη χρονική στιγμή «δεν υπάρχει καμία πιστοποίηση ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχουν οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και δεν πρόκειται να συμβεί αυτό εάν δεν περιέλθουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας».

Ο ίδιος, μάλιστα, κάνει λόγο για ορισμένους ιδιώτες οι οποίοι «θησαυρίζουν παρέχοντας απλή φύλαξη στα παιδιά χωρίς πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς», ενώ προσθέτει πως «το κράτος οφείλει να καθορίσει επαγγελματικό περίγραμμα για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL