Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Καφενείο-παντοπωλείο Πλουμί στον Νομό Ηρακλείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καφενείο-παντοπωλείο Πλουμί στον Νομό Ηρακλείου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχημένου συνεταιρισμού. Ιδρύθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1916, όταν ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας (δεν είχε συσταθεί ακόμη υπουργείο Γεωργίας) ενέκρινε το προτεινόμενο Καταστατικό να προωθηθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Έτσι φέτος, το 2016, ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς γιόρτασε τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του. Για το προφίλ και τους στόχους του συνεταιρισμού συνομιλήσαμε με τον διευθυντή του Διονύση Βαλασσά.

Συνέντευξη στον Σταύρο Χριστακόπουλο

Ποια ήταν η κρίσιμη παράμετρος για την καθιέρωση του Συνεταιρισμού Ζαγοράς στην εγχώρια και την εξαγωγική αγορά;

Κρίσιμες παράμετροι υπήρξαν:

● Η υψηλή συνεταιριστική συνείδηση και η ανταπόκριση των Ζαγοριανών στην ανάγκη του συνεργατισμού.

● Οι αυστηρές προβλέψεις του Καταστατικού: υποχρέωση για παραμονή τουλάχιστον μία δεκαετία εφόσον εγγραφεί το μέλος και υποχρεωτική εισκόμιση όλης της παραγωγής του στον Συνεταιρισμό με επιβολή ποινικής ρήτρας στην αντίθετη περίπτωση.

● Η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και η ανάδειξή της με σύγχρονες μεθόδους μάρκετινγκ.

Ποια είναι η έκταση των δραστηριοτήτων του Συνεταιρισμού; Πόσοι αγρότες συμμετέχουν, σε ποια έκταση καλλιεργειών, με ποια ποσότητα παραγόμενου προϊόντος;

Στον Συνεταιρισμό είναι σήμερα ενταγμένο το 99% των Ζαγοριανών αγροτών και το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγών από τα όμορα μηλοπαραγωγικά χωριά, Πουρί και Μακρυράχη. Συμμετέχουν συνολικά 750 αγροτικά νοικοκυριά, που καλλιεργούν περίπου 10.000 στρέμματα, και συγκεντρώνονται 12.000 έως 15.000 τόνοι προϊόντων κάθε χρονιά. Ο Συνεταιρισμός, εκτός από τη- συγκέντρωση - διαλογή - τυποποίηση και εμπορία των προϊόντων, διατηρεί και παράπλευρες επιχειρήσεις παροχής συμβουλών και υπηρεσιών προς τα μέλη του, όπως κατάστημα γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων, αποθήκη λιπασμάτων - ζωοτροφών - δενδρυλλίων, γραφείο αιτήσεων ΟΣΔΕ - προγραμμάτων νέων αγροτών - επιστροφής ΦΠΑ αγροτών, ασφάλειες αυτοκινήτων κ.λπ. Επίσης λειτουργεί το μοναδικό σούπερ μάρκετ στο ανατολικό Πήλιο και διατηρεί τουριστικές επιχειρήσεις στο επίνειο της Ζαγοράς, το Χορευτό. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών του Συνεταιρισμού ανέρχεται στα 15.000.000 ευρώ.

Ποια είναι τα οφέλη για τους συνεταιριζόμενους και για τα στάνταρ ποιότητας του προϊόντος τους από τη συμμετοχή τους στον Συνεταιρισμό;

Οι συνεταιριζόμενοι κατ’ αρχήν αισθάνονται ασφάλεια στον Συνεταιρισμό τους και απαλλάσσονται από την εξάρτηση και από τους εκβιασμούς των εμπόρων. Ο Συνεταιρισμός έχει αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας, αλλά και παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων προς τα μέλη του με εξειδικευμένους γεωπόνους.

Τα μέλη και οι οικογένειές τους κάνουν πολλά ημερομίσθια στο εργοστάσιο του Συνεταιρισμού τη νεκρή περίοδο του χειμώνα. Έτσι έχουμε μια «ανακύκλωση» εισοδήματος μέσα από το ίδιο το προϊόν τους. Ο Συνεταιρισμός απασχολεί 44 άτομα μόνιμο προσωπικό και εκατοντάδες άτομα εποχιακού προσωπικού. Προσφέρει ακόμη υπηρεσίες στους αγρότες (εφόδια, ασφάλειες, ΦΠΑ, νέοι αγρότες κ.λπ.), βοήθεια στα μέλη σε περίπτωση ανάγκης (ασθένεια, γάμος κ.λπ.) και χορηγίες σε συλλόγους και φορείς της περιοχής και σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες.

Ποια είναι η στρατηγική του Συνεταιρισμού για την επόμενη περίοδο;

Κατ’ αρχήν να διατηρήσουμε τη δεσπόζουσα θέση των προϊόντων Ζαγοράς στην ελληνική αγορά και στο εξωτερικό και την υψηλή αναγνωρισιμότητα και εκτίμηση από τους καταναλωτές του εμπορικού μας σήματος ΖΑΓΟΡΙΝ και της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Μήλα Ζαγοράς Πηλίου».

● Να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχει προσθέσει η οικονομική κρίση στην εμπορία αγροτικών προϊόντων

● Να προχωρήσομε στο φιλόδοξο πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης - ανανέωσης της μηλοκαλλιέργειας στην περιοχή μας.

● Να εκσυγχρονίσουμε και επεκτείνουμε τις εγκαταστάσεις μας, προς κάλυψη των αυξημένων αναγκών μας, αλλά και παραγωγών από άλλα χωριά του Πηλίου που ζητούν να ενταχθούν στην ομπρέλα του Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Τέλος, να προχωρήσουμε σε προϊόντα μεταποίησης των μήλων μας (χυμός μήλου, τσιπς μήλου, μαρμελάδες κ.λπ.). Ήδη τις επόμενες μέρες θα λανσάρουμε στην αγορά το Πετιμέζι ΖΑΓΟΡΙΝ, φυσικό προϊόν, συμπύκνωμα από μήλα φιρικιά Πηλίου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL