Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ανακύκλωση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανακύκλωση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

Το Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου επεξεργάζεται περίπου 2.800 τόνους χρησιμοποιημένων αλουμινένιων κουτιών ετησίως

Από το 2004 έως και το 2014 έχει συγκεντρώσει συνολικά 4.594.145 κιλά ή 299 εκατομμύρια χρησιμοποιημένα κουτάκια αλουμινίου

Με την ανακύκλωση ενός και μόνο κουτιού αλουμινίου εξοικονομείται η ενέργεια για να λειτουργήσει μια τηλεόραση επί 3 ώρες ή μία λάμπα επί 4 ώρες

Το αλουμίνιο χαρακτηρίζεται ως «πράσινο μέταλλο», υπό την έννοια ότι μπορεί να ανακυκλώνεται συνεχώς διατηρώντας τις ιδιότητές του

Στην Ελλάδα επισήμως ανακυκλώνεται το 34% των κουτιών αλουμινίου, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 68%, στη Φινλανδία 98% και στην Τουρκία 78%

Στην κατεύθυνση της προώθησης της πρακτικής της ανακύκλωσης αλουμινίου στην Ελλάδα, αλλά και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης κοινού και κυρίως μαθητών, η εταιρεία ΕΛΒΑΛ έχει δημιουργήσει το πρότυπο Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου.

Το Κέντρο (ΚΑΝΑΛ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2003, όταν ακόμα η φιλοσοφία της ανακύκλωσης ήταν λιγότερο διαδεδομένη, καθώς η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα αυτόν, μια πρωτοβουλία αμιγώς εθελοντική από πλευράς ΕΛΒΑΛ και χωρίς καμία υποχρέωση από πλευράς συμμετεχόντων.

Το ΚΑΝΑΛ, μοναδικό στο είδος του στη χώρα μας, δέχεται, αγοράζει, διαχωρίζει και συσκευάζει αλουμινένια κουτιά, τα οποία προωθεί στο εργοστάσιο της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα προκειμένου να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν στην παραγωγική διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αγοράζοντας κουτιά από το κοινό (προς περίπου 1 ευρώ ανά κιλό -που αντιστοιχεί σε περίπου 65 κουτάκια) παρέχει συγχρόνως και ένα οικονομικό κίνητρο υπέρ της ενδυνάμωσης της φιλοσοφίας της ανακύκλωσης.

Η διαδικασία στο εργοστάσιο της ΕΛΒΑΛ πραγματοποιείται με τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους με σεβασμό στο περιβάλλον. Άλλωστε για την επίτευξη του στόχου αυτού η εταιρεία έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλες επενδύσεις, όπως η εγκατάσταση των δύο φούρνων απολακοποίησης για την ανακύκλωση αλουμινίου με περιβαλλοντικά φιλική τεχνολογία.

Έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται περίπου 2.800 τόνους χρησιμοποιημένων αλουμινένιων κουτιών ετησίως, ενώ εφαρμόζει Πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (κατά ISO 14001).

Από το 2004 έως και το 2014 έχει συγκεντρώσει συνολικά 4.594.145 κιλά ή 299 εκατομμύρια χρησιμοποιημένα κουτάκια αλουμινίου.

Μάλιστα από το 2014 προχώρησε σε συνεργασία με την εταιρεία Nespresso για την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων καψουλών καφέ. Ο όγκος των χρησιμοποιημένων καψουλών συγκεντρώνεται και σε ειδικούς κάδους συλλογής στα σημεία πώλησής τους και στη συνέχεια μεταφέρεται στο Κέντρο, όπου έχει τοποθετηθεί ειδικά σχεδιασμένη μηχανή για τον διαχωρισμό μεταξύ συσκευασίας (αλουμινίου) και καφέ. Το αλουμίνιο που συλλέγεται από τις κάψουλες προωθείται στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΑΛ προς ανακύκλωση, ενώ ο χρησιμοποιημένος καφές παραδίδεται σε αδειοδοτημένη εταιρεία κομποστοποίησης.

Τα οφέλη

Με την ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου επιτυγχάνεται πολύ σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, της τάξης του 95%, έναντι της ενέργειας που απαιτείται για να παραχθεί ένα κουτάκι από πρωτόχυτο αλουμίνιο (βωξίτη).

Ένα κουτάκι αλουμινίου είναι σαν μια τράπεζα ενέργειας, καθώς πρέπει να ανακυκλώνεται συνεχώς, προκειμένου να αξιοποιείται η αποταμιευμένη ενέργεια, αφού διαφορετικά αυτή χάνεται. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με την ανακύκλωση ενός και μόνο κουτιού αλουμινίου εξοικονομείται η ενέργεια για να λειτουργήσει μια τηλεόραση επί 3 ώρες ή μία λάμπα επί 4 ώρες...

Το αλουμίνιο χαρακτηρίζεται ως «πράσινο μέταλλο», υπό την έννοια ότι μπορεί να ανακυκλώνεται συνεχώς διατηρώντας τις ιδιότητές του.

Πέραν του ενεργειακού οφέλους, με την ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου επιτυγχάνονται παράλληλα:

● εξοικονόμηση πρώτων υλών (βωξίτη),

● μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2),

● μείωση των απορριμμάτων -έχει υπολογιστεί ότι, αν ανακυκλώνονταν όλα τα κουτάκια, θα χρειαζόμασταν 2,5 εκατ. δοχεία απορριμμάτων λιγότερα- και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, αν και τα οφέλη από την ανακύκλωση αλουμινίου είναι προφανή, στην Ελλάδα επισήμως ανακυκλώνεται μόνο το 34% των χρησιμοποιημένων κουτιών αλουμινίου, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 68%, στη Φινλανδία φτάνει έως 98% και στην Τουρκία στο 78%.

Υπό τις συνθήκες αυτές η ενημέρωση και η σωστή πληροφόρηση για θέματα ανακύκλωσης αλουμινίου και ευρύτερα προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί μια ακόμη σημαντική παράμετρο για τη διάδοση της πρακτικής αυτής, στην οποία επίσης συνδράμει το ΚΑΝΑΛ.

Ενημέρωση - εκπαίδευση

Η έτερη δραστηριότητα του Κέντρου αφορά την περιβαλλοντική εκπαίδευση του κοινού και κυρίως μαθητών και συμβάλλει στην αναγκαία αλλαγή της συμπεριφοράς έναντι της ανακύκλωσης, στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και στην αντιμετώπιση του ελλείμματος της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα έναντι των άλλων χωρών.

Η εκπαίδευση στο επίπεδο των μαθητών, που θεωρείται κρίσιμη για την περαιτέρω ανάπτυξη της κουλτούρας της ανακύκλωσης, γίνεται τόσο εντός σχολείου (με πρότυπη βιωματική εκπαίδευση) όσο και εκτός σχολείου (μέσα στο ΚΑΝΑΛ).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αναπτύχθηκε με:

● Την παρουσίαση βιωματικών δραστηριοτήτων πάνω στη θεματική της διαχείρισης των απορριμμάτων σε κάθε σχολικό τμήμα που εκδήλωσε ενδιαφέρον.

● Την προώθηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με την παροχή πολυεπίπεδου εκπαιδευτικού υλικού μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος (www.lifewithnogarbage.gr).

Οι εκπαιδεύσεις μαθητών εντός των σχολείων γίνονται σε συνεργασία με την ΜΚΟ Quality Net Foundation και τον εκπαιδευτικό φορέα «Βιωματικό Σχολείο», μέσω του οποίου ενημερώνονται οι εκπαιδευτικοί με την παροχή ειδικού υλικού για την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Από το 2010 μέχρι σήμερα μέσω του Κέντρου:

● Έχουν εκπαιδευτεί 14.068 μαθητές 660 σχολικών τμημάτων.

● Έχει υλοποιηθεί δωρεάν βιωματική εκπαίδευση στο πλαίσιο των ευρύτερων δραστηριοτήτων της ευέλικτης ζώνης σε 192 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

● Έχει προσφερθεί δωρεάν υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε 14.087 μαθητές.

● Έχει ενημερωθεί για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα η εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά 68 περιοχών.

● Έχουν αφυπνιστεί 40.902 άτομα (από 14.608 οικογένειες).

Ειδικότερα αναπτύχθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Ζωή χωρίς Σκουπίδια: μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση» για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της οικογένειας, σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, ενώ δίνεται έμφαση στην ανακύκλωση αλουμινίου με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL