Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΕΝΘΕΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ / Έρχεται το επόμενο διάστημα το νέο Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον";
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΘΕΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ / Έρχεται το επόμενο διάστημα το νέο Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον";

Επανασχεδιασμός και αλλαγές σε κριτήρια και προϋποθέσεις

Το προσεχές διάστημα αναμένεται η έναρξη του νέου προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”, το οποίο επανασχεδιάζεται από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με έμφαση στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών σε μια παρατεταμένη περίοδο ενεργειακής ένδειας.

Το υπουργείο αναμένεται να προωθήσει νέα κριτήρια και όρους στην υλοποίηση μέτρων ενεργειακής εξοικονόμησης στο πλαίσιο της επικείμενης προκήρυξης του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 420 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς, το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος προβλέπει:

- Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης (292 εκατ.: 248 ΕΠΑΝΕΚ + 44 ΠΕΠ): Επιχορήγηση, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (πριν και μετά), ενεργειακός σύμβουλος.

- Τράπεζες (περίπου 130 εκατ.): Τα 2/3 του δανείου.

Στα νέα στοιχεία του προγράμματος περιλαμβάνονται τα εξής:

- Ο κομβικός ρόλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), αντί των τραπεζών.

- Η Ολοκληρωμένη Πληροφοριακή Πλατφόρμα για υποβολή στοιχείων-δικαιολογητικών.

- Η ενιαία παρακολούθηση του προγράμματος από ΕΤΕΝ, ΥΠΕΝ, τράπεζες κ.λπ.

- Η παρακολούθηση της πορείας της αίτησης από τους πολίτες.

Παράλληλα, θα οριστούν κριτήρια στις κατηγορίες δικαιούχων με βάση το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, θα υπάρχει κλιμακούμενο βασικό ποσοστό επιχορήγησης αλλά και αύξηση της επιχορήγησης ανά προστατευόμενο μέλος, καθώς και μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης.

Επιπλέον, σχεδιάζεται νέα περιφερειακή κατανομή με κριτήρια το πλήθος των κατοικούμενων κατοικιών, τη μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας των κατοικιών και το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός αναμένεται να οριστεί σε 25.000 ευρώ (από 15.000), θα γίνει επικαιροποίηση του καταλόγου και της τιμολόγησης των προϊόντων, θα μειωθούν τα δικαιολογητικά, θα καταργηθεί η τιμή ζώνης και θα τεθεί αυστηρότερος ενεργειακός στόχος.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα αφορούν:

- Κέλυφος: Θερμομόνωση, συστήματα σκίασης, κουφώματα, υαλοπίνακες.

- Ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία: Κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ατομικά συστήματα θέρμανσης, αντλίες θερμότητας, συστήματα αυτοματισμών, φωτοβολταϊκά συστήματα (για αυτοκατανάλωση), ηλιοθερμικά συστήματα.

Σημειώνεται ότι βάσει της διερεύνησης που έχει γίνει, το κύριο πεδίο αναγκαίων παρεμβάσεων εντοπίζεται σε κτήρια κατοικίας κατασκευασμένα πριν από το 1980, θερμικά απροστάτευτα, τα οποία αποτελούν το 55,37% του συνολικού αποθέματος, και ειδικότερα σε πολυκατοικίες που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1961-1980 (αποτελούν το 36% της περιόδου).

Προτεραιότητα και βασική ανάγκη αποτελεί η επέμβαση στο κέλυφος του κτηρίου, δηλαδή η ενίσχυση της θερμομόνωσης και κατόπιν των κουφωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι το ΥΠΕΝ προχώρησε στην εξασφάλιση και την άμεση διάθεση περισσότερων από 56,4 εκατ. για την αύξηση των δικαιούχων στο πρόγραμμα -υπαγωγή επιπλέον 5.046 νοικοκυριών- μέσω πόρων από επιστροφές δανείων για “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Ο τελικός αριθμός των πρόσθετων δικαιούχων αναμένεται να φτάσει τους περίπου 8.000, καθώς πρόκειται να εκταμιευτούν πρόσθετοι πόροι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL