Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Γηραιά κυρία με συνεχή λίφτινγκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γηραιά κυρία με συνεχή λίφτινγκ

Μια κυρία 90 Σεπτεμβρίων είναι σήμερα η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - με εμφανείς προσπάθειες να διατηρείται νέα, ενίοτε επιτυχημένες. Η ιστορία της είναι στενά δεμένη με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης. Στήθηκε την εποχή της αναδιοργάνωσης της Θεσσαλονίκης από τα αποκαΐδια της μεγάλης πυρκαγιάς, βίωσε μαζί της τη μεγάλη ύφεση, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, την εποχή της ανάπτυξης - και πορεύεται τώρα μαζί της στον δρόμο της παγκοσμιοποίησης. Άλλοτε επιτυχώς, άλλοτε όχι.

Η ιστορία τής ΔΕΘ ξεκινά στα 1925, όταν ο Νικόλαος Γερμανός, επιμελητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βουλευτής Θεσσαλονίκης, πάλεψε την ιδέα δημιουργίας μιας διεθνούς εμποροπανήγυρης –όπως την ονόμαζε τότε- στην πόλη. Εκείνη την εποχή η Θεσσαλονίκη ζούσε στον ρυθμό της ανοικοδόμησης. Προσπαθούσε να συνέλθει από τα συντρίμμια της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917 και να λύσει το στεγαστικό –και εργασιακό- πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων που είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκεί μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η πόλη είχε πάρει φόρα, ιδρύονταν νέα εργοστάσια και το Πανεπιστήμιο, ενώ άρχισε να ακμάζει και το λιμάνι της. Σε ανοδική πορεία ήταν και ο βιοτεχνικός τομέας, καθώς προσφερόταν άφθονο φτηνό εργατικό δυναμικό και ταυτόχρονα σημαντικά έργα προγραμματίζονταν, με κυρίαρχες τις προσπάθειες για στέγαση των προσφύγων σε νέους συνοικισμούς.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο κοσμοπολίτης Ν. Γερμανός, που είχε επισκεφτεί διεθνείς εκθέσεις στην Ευρώπη, θέλησε να ιδρύσει μια ανάλογη στη Θεσσαλονίκη.

Υπέβαλε την πρότασή του τον Απρίλιο του 1925 στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και έλαβε αμέσως τη σχετική άδεια. Έναν μήνα αργότερα, ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού παραχώρησε στη ΔΕΘ το νότιο μισό του Πεδίου του Άρεως. Για τη χρηματοδότηση της πρώτης ΔΕΘ –που άνοιξε τις πύλες της τον Οκτώβριο του 1926- φρόντισε η οργανωτική επιτροπή, που με πολύ κόπο κατάφερε να συγκεντρώσει από δάνεια και δωρεές το ποσό των 1.273.730 δραχμών.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’30 η Έκθεση μεγάλωνε μεν, συνειδητοποιούσε τα όριά της δε. Έτσι, το 1937 αποφασίστηκε η μεταστέγασή της σε μόνιμο χώρο 83 στρεμμάτων που ανήκε στην Υπηρεσία Ανταλλαξίμων και μέχρι τότε ήταν το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη.

Η Έκθεση του ’37 –η 12η- κράτησε τρεις εβδομάδες και ήταν η πιο επιτυχημένη μέχρι τότε. Μέχρι το ’40, η πορεία της ΔΕΘ ήταν ανοδική, συνεχώς φτιάχνονταν νέες εγκαταστάσεις, αλλά μετά ήρθε ο πόλεμος.

Από την απελευθέρωση και μέχρι το τέλος του Εμφυλίου, το 1949, καμιά προσπάθεια για επαναλειτουργία της Έκθεσης δεν καρποφόρησε. Στη συνέχεια, η ΔΕΘ κατάφερε να εξασφαλίσει τα πρώτα χρήματα για την αναβίωσή της από το σχέδιο Μάρσαλ και μέσω του ΕΟΤ.

Η πρώτη μεταπολεμική διοργάνωση –η 16η- έγινε το 1951 με δανεικά λυόμενα υπόστεγα. Τον Σεπτέμβριο του ’53 εμφανίστηκε το πρώτο μόνιμο περίπτερο ξένου κράτους, του Ισραήλ, ενώ από το 1954 και μετά άρχισαν να προστίθενται και ιδιωτικά περίπτερα, ενώ οι υπεύθυνοι της Έκθεσης αντιλήφθηκαν ότι χρειαζόταν επειγόντως ένα νέο ρυμοτομικό σχέδιο.

Το 1958 προτάθηκε η επέκταση του χώρου της Έκθεσης μέχρι την πλατεία της ΧΑΝΘ και την Εγνατία, όπερ και εγένετο το 1960. Λίγα χρόνια αργότερα κατασκευάστηκε ο πύργος του OΤΕ και η βόρεια πύλη της ΔΕΘ (1964-1965), που με το γλυπτό του Ζογγολόπουλου αποτέλεσαν τα νέα σύμβολα της πόλης.

Μεταπολεμικά η ανάπτυξη της ΔΕΘ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ραγδαία, σε πορεία ανάλογη με αυτή της ελληνικής οικονομίας. Ο ρόλος της διευρύνθηκε και τονίστηκε ο βιομηχανικός της χαρακτήρας. Οι συμμετοχές έγιναν πολύ περισσότερες, με κορυφαία την 30ή ΔΕΘ, του 1965, οπότε υπήρξαν 23 επίσημες συμμετοχές ξένων κρατών, με 2.058 εκθέτες.

Από τη δεκαετία του 1980 η Έκθεση του Σεπτεμβρίου μεταλλάχθηκε στο βήμα για τη σημαντικότερη οικονομική ομιλία της χρονιάς από τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Κι έγινε η... πασαρέλα για την πολιτική και οικονομική ελίτ, που ανέβαινε μια φορά το χρόνο στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας ευτυχείς τους ιδιοκτήτες ταβερνών, μπαρ και νυχτερινών κέντρων και καλλιεργώντας τον μύθο της ερωτικής πόλης. Από τις αρχές του αιώνα δε, απέναντι στην πολιτική ελίτ στήνονταν μικρές και μεγάλες διαδηλώσεις από τα συνδικάτα, τους αγρότες, τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Θεσσαλονίκης κ.ά., που επέλεγαν να στείλουν βροντερό το μήνυμά τους το πρώτο Σάββατο της ΔΕΘ. Σταδιακά συρρικνώθηκαν η εμπορική και η επιχειρηματική σημασία του εκθεσιακού γεγονότος και επανέκαμψε το “πανηγύρι”, με τους τραγουδιστές της μόδας να κάνουν συναυλίες τις μέρες της Έκθεσης. Ωστόσο, τα τελευταία λίγα χρόνια η ΔΕΘ προσπαθεί και πάλι να γίνει χώρος για μπίζνες και να προβάλει την -όποια- εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Ενίοτε επιτυχώς, αφού η γηραιά κυρία έχει αποδείξει ότι είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL