Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον «Νο1» φόβο των Ευρωπαίων για το Διαδίκτυο, που δεν είναι άλλος από την παραβίαση και κατάχρηση προσωπικών του δεδομένων, η Ε.Ε. ενέκρινε νέο νομοθετικό «πακέτο» για την προστασία των δεδομένων. Η νομοθετική μεταρρύθμιση θα αντικαταστήσει την ισχύουσα Οδηγία για την προστασία των δεδομένων, η οποία χρονολογείται από το 1995, όταν το Διαδίκτυο ήταν ακόμη στα σπάργανα. Επιπλέον, ο νέος γενικός κανονισμός έχει σχεδιαστεί, ώστε να δώσει στους πολίτες μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους στοιχείων στο νέο ψηφιακό τοπίο των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, των μέσων κοινωνικών δικτύωσης και του Ιnternet banking.

Οι διατάξεις του Κανονισμού θα είναι εφαρμόσιμες σε όλα τα κράτη-μέλη εντός της προσεχούς διετίας. Ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, το λεγόμενο «δικαίωμα στη λήθη», στη βάση του οποίου το υποκείμενο των δεδομένων έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας τη διαγραφή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η σαφής συγκατάθεση από το ενδιαφερόμενο πρόσωπο για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων, διασφαλίζεται το δικαίωμα του ατόμου να μεταφέρει τα δεδομένα του σε άλλο πάροχο υπηρεσιών, καθώς και το δικαίωμα να γνωρίζει κάθε άτομο πότε τα δεδομένα του έχουν παραβιαστεί (hacking).

Προβλέπεται, εξάλλου, αυστηρότερη εφαρμογή του νόμου και πρόστιμα στις επιχειρήσεις που τον παραβιάζουν έως και 4% του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών («τζίρος») του προηγούμενου οικονομικού έτους

Το νομοθετικό πακέτο για την προστασία των δεδομένων περιλαμβάνει επίσης μια Οδηγία σχετικά με τη διαβίβαση αυτών των δεδομένων στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Η Οδηγία αφορά τη διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων εντός της Ε.Ε., και, για πρώτη φορά, θεσπίζει ελάχιστα πρότυπα για την επεξεργασία δεδομένων από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές στο εσωτερικό κάθε χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL