Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Τουρισμός: εργαλείο στήριξης της τοπικής οικονομίας και αγοράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρισμός: εργαλείο στήριξης της τοπικής οικονομίας και αγοράς

Το τουριστικό προϊόν της Χίου είναι πολύ περιορισμένο και μη ικανό να στηρίξει τους καλοκαιρινούς μήνες την οικονομία του νησιού, δίνοντας ανάσα στις τοπικές επιχειρήσεις. Δεν αναφέρομαι σε καμία περίπτωση στους επισκέπτες από την Τουρκία, που ενισχύουν σημαντικά κάποιες συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ως επί το πλείστον τροφίμων και εστίασης. Η αγορά τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και τα καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων δεν αποδίδουν στις επιχειρήσεις τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα την οικονομική συρρίκνωση και το κλείσιμο.

Τα τελευταία χρόνια, η καλοκαιρινή κίνηση είναι πολύ περιορισμένη και λόγω της μικρότερης παρουσίας των ομογενών Χιωτών και των ελάχιστων Ευρωπαίων τουριστών που μας επισκέπτονται. Είναι αναγκαίο όλοι οι φορείς και οι ιδιώτες που ασχολούνται με τον τουρισμό, με συντονιστή το Επιμελητήριο, να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να βάλουν στόχο και σκοπό την όσο το δυνατόν συγκροτημένη και μεθοδική προώθηση του θέματος. Για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας απεγκλωβίσουν από τα λάθη και τις παραλείψεις των προηγουμένων δεκαετιών, καλύπτοντας τον χαμένο χρόνο.

Το νησί μας σήμερα είναι ουραγός στον τουρισμό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, κάτι που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην γενική οικονομία του. Ο τουρισμός μαζί με τη μαστίχα και τη ναυτιλία είναι οι πυλώνες που μπορούν να στηρίξουν την τοπική οικονομία και να τη βγάλουν από το αδιέξοδο. Η τουριστική ανάπτυξη ως επί το πλείστον αφορά πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να σταθούν αντίβαρο στη δοκιμαζόμενη αγορά, η οποία στην ουσία συντηρείται από τους ντόπιους και τους Τούρκους επισκέπτες. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση αυτού του στόχου. Σε ένα τέτοιο εγχείρημα σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η πόλη και πρέπει να είναι ο βασικός κορμός στήριξης της προσπάθειας. Η πόλη μας δίνει την πρώτη εντύπωση στον τουρίστα και επισκέπτη και πρέπει όσο το δυνατόν να γίνει φιλικότερη, αναδεικνύοντας τις ομορφιές της (Κάστρο, μουσεία, Βιβλιοθήκη, Ομήρειο, νεοκλασικά κ.λπ.). Τα περισσότερα νεοκλασικά της πόλης είναι ακατοίκητα και πολλά από αυτά ετοιμόρροπα. Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις και για δωμάτια, κάτι που το έχουμε ανάγκη· ο σημερινός αριθμός, γύρω στα 5.000 κρεβάτια, δεν είναι ικανός από μόνος του να δώσει προοπτική. Το πανέμορφο κάστρο της πόλης μας μπορεί και αυτό να παίξει σημαντικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού και είναι σχεδόν αναξιοποίητο. Μέσα στον χώρο του μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικές επιχειρήσεις (καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος και δωμάτια).

Η πόλη μας λοιπόν, όπως και η Περιφέρεια της Χίου, έχουν όλα αυτά που χρειάζονται για μιας ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη· είναι γεμάτη ομορφιές, γραφικά χωριά, φανταστικές παραλίες και πανέμορφη φύση.

* Ο Φραγκίσκος Σέργης είναι αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χίου, μέλος Δ.Σ. ΟΕΒΕ Χίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL