Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ / Η ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκεών κερνάει παγωτό και τυροκομεί «ζωντανά» με γάλα Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ / Η ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκεών κερνάει παγωτό και τυροκομεί «ζωντανά» με γάλα Αττικής

Τη γνωριμία των πολιτών με αγροτικά προϊόντα που παράγονται μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, ενισχύοντας παράλληλα τις τοπικές κοινωνίες, επιχειρεί, μέσω ενός σχήματος Κοινωνικής Οικονομίας, η ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκεών.

Όπως έμμεσα δηλώνεται και στην ονομασία της, η Κυκεών αναμειγνύει διάφορα και διαφορετικά στοιχεία μεταξύ τους: αγροτικά προϊόντα που παράγονται και μεταποιούνται σε πολύ μικρές οικογενειακές μονάδες στην Αττική, την αστική με την αγροτική κουλτούρα, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης, στις περιοχές δραστηριοποίησής της.

Η ιδέα γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στο Μενίδι και από την ανάγκη, αρχικά, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (αριθμεί 345 μέλη, 11.000 αιγοπρόβατα και περίπου 150 βοοειδή) να επιβιώσει, αλλά και να εξελιχθεί ο κλάδος στις αγροτικές περιοχές του λεκανοπεδίου που δεν αφομοίωσε η αστική ανάπτυξη. Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ), που για τη σύστασή της απαιτούνται μόνο 5 μέλη, η οποία στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της είναι προσανατολισμένη και σε συλλογικούς, παραγωγικούς σκοπούς, ενώ παρέχει και την προοπτική δημιουργίας θέσεων εργασίας, αποτέλεσε το κατάλληλο, μικρό και ευέλικτο σχήμα που αναζητούσε ο σύλλογος για την ανάδειξη τοπικών προϊόντων και τη σύνδεσή τους με την αγορά και την κατανάλωση.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Κυκεών Κώστας Μαντζουράνης, δημιουργήσαμε την ΚΟΙΝΣΕΠ με απώτερο σκοπό να προωθήσουμε τα προϊόντα του κτηνοτροφικού συλλόγου αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή μας. Η αρχική ομάδα αποτελούταν από πέντε άτομα, με ηλικιακό μέσο όρο τα 34 έτη, εκ των οποίων οι τρεις ήταν άνεργοι, αλλά όλοι είχαν δεσμούς με την τοπική αγροτική παραγωγή, που εισέφεραν με 300-400 ευρώ (μερίδα) για τη σύσταση της ΚΟΙΝΣΕΠ. Σε λιγότερο από δύο χρόνια λειτουργίας, η Κυκεών έχει δώσει το 'παρών' συμμετέχοντας σε αρκετές εκδηλώσεις (εκθέσεις κ.ά.) πανελλαδικά, συνεργαζόμενη με άλλες ΚΟΙΝΣΕΠ, παραγωγούς και συλλογικότητες”. Όμως επισημαίνει, «Ακόμα τα έσοδά μας είναι λιγότερα από τα έξοδά μας, οπότε προς το παρόν δεν έχουμε εισόδημα και δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αρχή έγινε με την προώθηση ζυμαρικών από εργαστήριο κτηνοτρόφου στο Κορωπί, γαλακτοκομικών προϊόντων με γάλα του συλλόγου, ενώ περιστασιακά συνεργασίες έγιναν με παραγωγό από τη Νιγρίτα Σερρών που παρασκεύαζε σαπούνια με γάλα γαϊδούρας και με παραγωγούς τυροκομικών από την Κοζάνη. “Ωστόσο”, τονίζει, “τώρα έχουμε επικεντρωθεί στη δημιουργία και την προώθηση των προϊόντων του κτηνοτροφικού συλλόγου στην Αττική”.

Φέτος, από τις αρχές Μαΐου, η Κυκεών προωθεί το δικό της παγωτό. Σύμφωνα με τον Κ. Μαντζουράνη, “Yπάρχει εργαστήριο στο Μενίδι με το οποίο συνεργαζόμαστε, δίνουμε το γάλα των δικών μας παραγωγών και παρασκευάζεται αγνό, ποιοτικό παγωτό. Δημιουργήθηκαν ήδη 16 διαφορετικές γεύσεις, που όλες ανεξαιρέτως περιέχουν γάλα των κτηνοτρόφων του συλλόγου και η δυναμικότητα της παραγωγής σήμερα ανέρχεται σε 400-500 κιλά ημερησίως. Τα παγωτά διατίθενται στη λιανική προς 6,5 ευρώ/κιλό, τιμή ιδιαίτερα ανταγωνιστική έναντι των υπολοίπων που κυκλοφορούν. Αν και υπάρχει καχυποψία πως το φθηνό δεν είναι και ποιοτικό”, σημειώνει, “συνεχίζουμε την προώθηση. Kεράσαμε παγωτό τον κόσμο για να δοκιμάσει το προϊόν μας στις ανθοκομικές εκθέσεις Κηφισιάς και Αιγάλεω, όπου οι δήμοι μ;aς παραχώρησαν δωρεάν περίπτερα. Kαι προχωράμε.

Τυροκομήσεις… “live”

Τώρα, συνεχίζει, ετοιμαζόμαστε να προσθέσουμε στα προϊόντα μας και τυριά, πάλι από το γάλα των παραγωγών μας. Εδώ τα πράγματα είναι κάπως πιο σύνθετα, καθώς χρειάζεται αδειόδοτηση, άλλαξε ο υγειονομικός κανονισμός κ.τ.λ., όμως πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες κινήσεις, προχώρησαν οι άδειες, έγιναν κάποιες ανακατασκευές και πιστεύουμε ότι το πρώτο τυροκομείο μας σε έναν-δύο μήνες θα είναι έτοιμο, οπότε θα διαθέτουμε και τυριά”.

“Ωστόσο”, προσθέτει, “ήδη κάνουμε τυροκομήσεις 'ζωντανά', σε συνεργασία με τον κτηνοτροφικό σύλλογο. Με το γάλα των παραγωγών και δικό μας βραστήρα, 'μετακινούμενο', πηγαίνουμε σε διάφορες περιοχές, χώρους κaι εκδηλώσεις και τυροκομούμε επιτόπου, φτιάχνοντας τυρί ή και γιαούρτι, παρουσία του κόσμου. Έχουμε τυροκομήσει 'ζωντανά' σε Κηφισιά, Περιστέρι, Αιγάλεω, Άρτα, Μυτιλήνη και πρόσφατα σε εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας στο Πάρκο Τρίτση . Γίνεται κανονικά όλη η διαδικασία: μπαίνει το γάλα στον βραστήρα, βράζει στη θερμοκρασία που προβλέπεται, ρίχνουμε την πυτιά, κόβουμε το τυρί, το βάζουμε στις τσαντίλες (για στράγγισμα) κ.τ.λ. Χρειάζεται συνολικά 3-4 ώρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και το φρέσκο προϊόν μοιράζεται κατόπιν στον κόσμο που παραβρίσκεται και συμμετέχει”.

Διακίνηση-δραστηριότητες (πλαίσιο1)

“Τα προϊόντα διατίθενται για λιανική και χονδρική αγορά και καθένα έχει την ετικέτα του. Στην παρούσα φάση, οποιοσδήποτε θέλει να προμηθευτεί τα προϊόντά μας μπορεί να μας πάρει τηλέφωνο” αναφέρει ο Κ.Μαντζουράνης και προσθέτει ότι δεν έχουν ακόμα δικό τους χώρο, κάτι που είναι στα μελλοντικά σχέδια, δηλαδή η δημιουργία ενός «πολυκαταστήματος»-παντοπωλείου. Όπως τονίζει, «Δεν μας ενδιαφέρουν οι μεγάλες αγορές και τα σούπερ μάρκετ. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δικό μας δίκτυο με αγροτικά προϊόντα της αττικής γης, στην αγορά της Αττικής, στο πρότυπο των αγορών παραγωγών στο εξωτερικό - δύσκολο βέβαια, οικονομικά, εγχείρημα προς το παρόν».

“Επίσης”, προσθέτει, “ξεκινήσαμε να υλοποιήσουμε μια σκέψη για διανομές κατ’ οίκον στους καταναλωτές, όπως γίνεται στην επαρχία, που το γάλα έχει χάσει την τιμή του, αλλά χρειάζεται ένα σχετικό κεφάλαιο που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε, καθώς απαιτείται (υγειονομικός όρος) η μεταφορά με φορτηγό-ψυγείο. Εξάλλου, σε συνεργασία με άλλη ΚΟΙΝΣΕΠ βγάλαμε και άδεια πλανόδιου πωλητή, ώστε να μπορούμε να διαθέτουμε τα προϊόντα μας σε υπαίθριες αγορές, αν και εκεί υπάρχουν άλλα εμπόδια με διάφορους ‘μεσάζοντες’ στους πάγκους-περίπτερα, που μας δυσκολεύουν να είμαστε ανταγωνιστικοί».

“Ο ρόλος μας, όμως, δεν περιορίζεται στην προώθηση-διάθεση των προϊόντων”, αναφέρει, “καθώς παρέχουμε βοήθεια στους παραγωγούς ώστε να βγάλουν άδειες, να προχωρήσουν άλλες διεκπεραιώσεις-διαδικασίες, συμβουλεύουμε και παρέχουμε στήριξη. Προσπαθούμε να συνδράμουμε και στο κομμάτι της εκπαίδευσης, κάνοντας σε πρώτη φάση μικρά σεμινάρια 3ωρης-4ωρης διάρκειας στην τυροκόμηση, αλλά και ενημερωτικές εκδηλώσεις για αδειοδότηση, συνεργασίες, θέματα επιδοτήσεων κ.ά., ενώ συμμετέχουμε και σε πολιτιστικές δράσεις”.

Άλλες συλλογικότητες (πλαίσιο 2)

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αυτή την περίοδο δημιουργούνται δύο νέες ΚΟΙΝΣΕΠ στην Ανατολική Αττική, η μία εκ των οποίων στην ουσία προέκυψε μέσα από τη δράση της Κυκεών και η εξέλιξή της είναι εντυπωσιακή.

Πρόκειται για ΚΟΙΝΣΕΠ στο Κορωπί που διαθέτει δικά της εργαστήρια ζυμαρικών και συνεργαζόταν με την Κυκεών. Κτηνοτρόφος τρίτης γενιάς, μένοντας άνεργος, συνεργάστηκε με έτερο άνεργο, που όμως γνώριζε τη δουλειά, και μαζί έφτιαξαν εργαστήριο παρασκευής ζυμαρικών. Βρίσκονται στον τρίτο χρόνο λειτουργίας, ξεκίνησαν με παραγωγή 2 τόνων/μήνα, που σήμερα έχουν γίνει 20 τόνοι, κι έχουν φτάσει να κάνουν και εξαγωγές σε Καναδά και Σουηδία, ενώ τα προϊόντα τους βρίσκονται πλέον σε περίπου 90 καταστήματα λιανικής στο κέντρο της Αθήνας και στην Ανατολική Αττική. Έχουν προσλάβει και άνεργους και πλέον απασχολούν 5 άτομα από την περιοχή. Ήταν ατομική επιχείρηση που πλέον μετατρέπεται σε ΚΟΙΝΣΕΠ.

Η έτερη ΚΟΙΝΣΕΠ στο Μαρκόπουλο εστιάζει τη δραστηριότητά της στην προώθηση φιστικιών και σύκων.

Τέλος, η Κυκεών βρίσκεται μεταξύ των 14 συλλογικοτήτων (άλλες δύο ΚΟΙΝΣΕΠ, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, Ομάδα Κηπευτικών Μεγάρων, Αλιείες Μαραθώνα-Νέας Μάκρης κ.ά.) που ξεκίνησαν μια ομάδα πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη της Αγροτικής Αττικής, την Αρράττικα, και συνεχίζουν τη δράση τους. Στόχους τους είναι να ανέλθουν σε τουλάχιστον 30 τα μέλη-συλλογικοί φορείς, προκειμένου να μπορέσουν να υποστηριχτούν σχετικές προτάσεις, μέσω προγραμμάτων Leader κ.τ.λ. για την προώθηση μιας γκάμας προϊόντων των συμμετεχόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL