Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Οικονομικό περισκόπιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικονομικό περισκόπιο

Μολονότι οι δηλώσεις που γίνονται σχετικά με το ελληνικό ζήτημα είναι πολλές φορές εντυπωσιακές, δεν έχουν συμβεί αντίστοιχα εντυπωσιακά γεγονότα. Αντιθέτως, παρατηρούνται στάσεις που ενέχουν ταυτόχρονα διάθεση συνεννόησης και στοιχεία αντιπαράθεσης για διάφορα σημεία.

Συνέχιση τρόικας: Για αυτό το θέμα υπήρξε το γνωστό στιγμιότυπο μεταξύ Βαρουφάκη και Ντάισελμπλουμ που φανέρωσε μια τεράστια δυσφορία. Από την άλλη, η τελευταία τοποθέτηση Μοσκοβισί, όχι μόνο ανοίγει διάπλατα ενδεχόμενο να παύσει η τρόικα, αλλά τεκμηριώνει και το γιατί πρέπει να συμβεί αυτό (δεν είναι θεσμικά και δημοκρατικά ελεγχόμενη). Το πρακτικό πρόβλημα έγκειται στο ότι η διαδικασία αναπλήρωσης της τρόικας από άλλον ευρωπαϊκό θεσμό είναι περίπλοκη και χρονοβόρα και απαιτεί τεράστια τεχνογνωσία (την οποία παρείχε έως τώρα το ΔΝΤ).

Παράταση προγράμματος: Για το ζήτημα αυτό υπήρξαν οι πιο σκληρές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας από το γερμανικό υπ. Οικονομικών, το οποίο ζητάει να εφαρμοστούν άμεσα οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η πιο φιλομνημονιακή κυβέρνηση δεν θα προλάβαινε να εφαρμόσει όσα ζητά η τρόικα. Υπάρχουν δύο λύσεις. Ή θα αναγκαστεί η Ελλάδα να ζητήσει παράταση του προγράμματος ή θα πρέπει να βρεθεί ένας ad hoc μηχανισμός (πάγωμα του προγράμματος ή πρόγραμμα γέφυρα) που θα παράσχει τον απαιτούμενο χρόνο για να ολοκληρωθεί μια νέα συμφωνία. Ο νέος υπ. Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θέλει την εκκρεμούσα δόση των 7 δισ. Υπάρχουν, όμως, και τα χρήματα που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ και θα ήταν χρήσιμα για την περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος (κόκκινα δάνεια, αναπτυξιακή τράπεζα). Επιπλέον η ύπαρξη ενός προγράμματος εξασφαλίζει στις ελληνικές τράπεζες φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Πλεονάσματα - ελλείμματα: Στο σημείο αυτό έχουν καταγραφεί αρκετές συγκλίσεις. Στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει την επιστροφή στα ελλείμματα και αναγνωρίζουν ότι τα πλεονάσματα 4% - 4,5% του ΑΕΠ είναι αδύνατον να επιτευχθούν. Επιπλέον ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημόσια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σε στόχευση για μικρά πλεονάσματα (σε άλλη συνέντευξή του στους "ΝΥΤ" τα προσδιόρισε σε περίπου 1% έως 1,5%).

Κούρεμα: Τη βδομάδα που πέρασε, ακόμη και οι πιο συγκαταβατικές για την Ελλάδα φωνές απέκλειαν αυτό το ενδεχόμενο και μάλιστα σε πολύ αυστηρό τόνο. Πράγματι, θα ήταν πολύ δύσκολο να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη των βόρειων χωρών και θα ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις χωρών με μεγάλο απόλυτο ύψος χρέους (που μπορεί να ζητήσουν ανάλογη μεταχείριση). Από την άλλη πλευρά εμφανίζεται όλο και μεγαλύτερη αποδοχή για κάποιου είδους αναδιάρθρωση (ακόμη και από υπέρμαχους της λιτότητας). Αν μια τέτοια παρέμβαση είναι μεγάλη και συνδυαστεί και με άλλα μέτρα (π.χ. περίοδος χάριτος κ.λπ.), μπορεί να επιφέρει τεράστια αλλαγή στην προοπτική εξυπηρέτησής του και τελικά να δημιουργήσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την άσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Διαφθορά, φοροδιαφυγή: Αυτό είναι το μεγάλου ατού του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι απολύτως γνωστό στο εξωτερικό ότι η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ήταν η συνέχεια του παλιού διεφθαρμένου κομματικού συστήματος. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν δηλώσεις αξιωματούχων (π.χ. Γκάμπριελ, Φερχόφστατ) που εξήραν την έως τώρα αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από αυτά τα φαινόμενα. Οι μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι και ο πόλεμος με την οικονομική ολιγαρχία που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινό τόπο την πάταξη της διαφθοράς.

Φοίβος Κλαυδιανός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL