Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Οικονομικό Περισκόπιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικονομικό Περισκόπιο

Κινδυνολογία χωρίς ειρμό: Η προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. θα είναι μία από τις πιο ιδιότυπες που έχει γίνει ποτέ από κόμμα που κυβερνούσε. Δεν θα υπάρξει αναφορά ούτε στο κυβερνητικό έργο που έγινε ούτε σε δεσμεύσεις για το τι πρόκειται να γίνει. Μοναδικός στόχος της θα είναι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η προπαγάνδιση ότι φέρνει την καταστροφή για τη χώρα. Όμως, τα επιχειρήματα που ακούγονται (παύση πληρωμών, διακοπή ρευστότητας από την ΕΚΤ, εκτίναξη δαπανών) δεν έχουν οικονομική και πολιτική λογική.

Η ελληνική πραγματικότητα: 1) Πολλές φορές έως τώρα έχει ακουστεί ότι τα ταμειακά διαθέσιμα θα έληγαν κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Όμως, οι ημερομηνίες ξεπεράστηκαν κατά πολύ σε όλες τις περιπτώσεις. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξοικονομήσει βραχυπρόθεσμα έσοδα ένα κράτος (όπως ο δανεισμός από τα ταμειακά διαθέσιμα οργανισμών). Επιπλέον, η παράταση που έχει εγκριθεί στο ελληνικό πρόγραμμα έχει παράθυρο υπέρβασης της τυπικής δίμηνης επέκτασης. Τέλος, τα καλοκαιρινά ομόλογα (τα οποία είναι και τα πολλά) είναι της ΕΚΤ και υπάρχει η δυνατότητα να τους γίνει Rollover.

2) Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ διαφορετική από αυτήν του 2012. Οι ελληνικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στην ΕΚΤ μόνο κατά 44 δισ., ποσό το οποίο είναι το 1/3 σε σχέση με το 2012 (και πολύ μικρό κλάσμα των περιουσιακών τους στοιχείων). Από αυτά, τα 25 δισ. είναι αυτά που παρέχονται μέσω κρατικών εγγυήσεων, οι οποίες παύουν τον Μάρτιο ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί. Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε προβλέψεις για τον τρόπο αναπλήρωσής τους, ενώ έχουν ολοκληρώσει πλήρως την ανακεφαλαιοποίησή τους και δεν δανείζονται πλέον μέσω του ELA.

3) Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν είναι μια παπανδρεϊκού τύπου παροχολογία. Αντιθέτως, προσπαθεί να επιλύσει το ανθρωπιστικό πρόβλημα του πιο εξαθλιωμένου μέρους του πληθυσμού (στέγη, τροφή, ρεύμα) και τα πολύ βασικά προβλήματα της οικονομίας (κόκκινα δάνεια, ρευστότητα μικρομεσαίων). Γι' αυτό δεν χρειάζεται μεγάλα κονδύλια για να πραγματοποιηθεί και αναμένεται να έχει άμεσες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία. Εξάλλου οι άξονες άντλησης των κονδυλίων περιγράφονται με αρκετό ρεαλισμό (ΤΧΣ, ΕΣΠΑ, διακανονισμός οφειλών, φοροδιαφυγή).

Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα: Τα προηγούμενα συνθέτουν μια κατάσταση στην οποία υπάρχει η δυνατότητα για μια νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Το θέμα είναι αν υπάρχουν οι πολιτικοί συσχετισμοί για κάτι τέτοιο στην Ευρώπη. Η απάντηση είναι θετική, και μάλιστα περισσότερο σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, για δύο λόγους. 1) Επειδή η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει με χειρουργικό τρόπο. Αντίθετα, είναι εξαιρετικά πιθανός ο κίνδυνος να οδηγήσει στην πλήρη διάλυσή της. Μολονότι υπάρχουν μηχανισμοί διάσωσης που δεν υπήρχαν παλαιότερα, αυτοί δεν είναι επαρκείς και κυρίως δεν μπορούν να εξισορροπήσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης που θα δημιουργηθεί. 2) Διότι (και αυτός είναι ο βασικός λόγος) μεγάλες χώρες και ιδεολογικά ρεύματα στην Ευρώπη δυσανασχετούν από τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζεται και βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως ευκαιρία πολιτικών επαναπροσδιορισμών και όχι ως απειλή οικονομικών αναστατώσεων.

Ήρεμη δύναμη ο Ντράγκι: «Διάσπαση της Ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι' αυτό και δεν υπάρχει σχέδιο Β». Με αυτά τα λόγια επέλεξε ο Ντράγκι να διαλύσει τα όποια σύννεφα για ένα πιθανό Grexit. Σύννεφα που, εξάλλου, ήταν αραιά, όπως φανερώνει και η στασιμότητα που υπήρξε στο Χρηματιστήριο τις τελευταίες μέρες... Και ας επιχειρούν εγχώριοι κύκλοι με διαρροές να δημιουργήσουν πανικό (διαρροή περί φυγής καταθέσεων στην Die Welt).

Φοίβος Κλαυδιανός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL