Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
Οικονομικό Περισκόπιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικονομικό Περισκόπιο

Το mail του Χαρδούβελη και η εξάμηνη παράταση. Την Τρίτη ήρθε στη δημοσιότητα το mail του υπ. Οικονομικών προς την τρόικα. Περιλαμβάνει μέτρα που θεωρήθηκαν εξαιρετικά επώδυνα για την κυβέρνηση (διπλασιασμός ΦΠΑ ξενοδοχείων, πάγωμα συντάξεων). Παρ' όλα αυτά, ίσως χρειαστούν μερικά ακόμη. Το EWG κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τον έλεγχο μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, ώστε να μείνει χρόνος πριν τα Χριστούγεννα για τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να εγκρίνουν παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και να μπορέσουν έτσι να ψηφιστούν όλες οι συμφωνίες και τα μέτρα από την ελληνική Βουλή με άνεση χρόνου μέσα στο 2015. Μάλιστα, δεν θέλουν μια τεχνική παράταση (π.χ. ενός μήνα), αλλά μια παράταση τουλάχιστον ενός εξαμήνου.

Χωρίς σχέδιο πολιτικής διαχείρισης. Εδώ που ήρθαν τα πράγματα οι επιλογές που έχει ο Σαμαράς θα περιλαμβάνουν και το στοιχείο της πολιτικής ταπείνωσης. Επιλογή πρώτη: μετά από μήνες συνεχών διαβεβαιώσεων ότι τελείωσαν τα μέτρα και το Μνημόνιο, ο Σαμαράς αποδέχεται σημαντικά νέα μέτρα, παράταση του προγράμματος, νέο Μνημόνιο και μη αναδιάρθρωση του χρέους (προφανής η ταπείνωση). Επιλογή δεύτερη: ο Σαμαράς τα σπάει με την τρόικα και πάει σε εκλογές. Και σε αυτή την περίπτωση συνυπάρχει το στοιχείο της ταπείνωσης, καθώς θα είναι σαν να παραδέχεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δίκιο, ότι δεν ήταν σωστό που εφαρμόστηκε το Μνημόνιο τόσα χρόνια και ότι έπρεπε να ακολουθηθεί επιθετική διαπραγματευτική τακτική.

Ξανά στο κατώφλι της ύφεσης η Ευρωζώνη. Η Ευρωζώνη υπαναχωρεί στη στασιμότητα (και ίσως και ύφεση) με μεγάλη ταχύτητα. Την Πέμπτη αναθεωρήθηκαν ξανά οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό (0,5% φέτος και 0,7% το 2015) και την ανάπτυξη (0,8% φέτος και 1% το 2015). Επίσης, ο δείκτης PMI μειώθηκε στις 51,1 μονάδες τον Νοέμβριο (χαμηλότερη τιμή 16 μηνών) και υποδηλώνει ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μόλις 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο.

Ντράγκι, ΣΥΡΙΖΑ, Podemos. Ως αποτέλεσμα των ολοένα οικτρότερων αποτελεσμάτων στην οικονομία, ο Ντράγκι την Πέμπτη έθεσε πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την άσκηση επεκτατικής νομισματικής πολιτικής (στις αρχές 2015 αν δεν έχουν αποδώσει τα έως τώρα μέτρα). Ακόμη, τόνισε ότι αποτελεί «πρόθεση» της ΕΚΤ να επεκτείνει τον ισολογισμό της κατά 1 τρισ. ευρώ. Οι Σόιμπλε και Βάιντμαν έσπευσαν την επόμενη μέρα να εκφράσουν έντονες διαφωνίες. O κ. Ντράγκι δέχθηκε την Πέμπτη και μια ερώτηση που αφορούσε το κατά πόσο οι επικείμενες εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ και του Podemos μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δράσει η ΕΚΤ το επόμενο έτος. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι το καταστατικό της τράπεζας δεν επιτρέπει αγορές ομολόγων στην πρωτογενή αγορά, αλλά στα μέτρα που εξετάζονται είναι και η αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Μια απάντηση που περισσότερο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εμπλοκής της τράπεζας στα πρόβλημα των υπερχρεωμένων κρατών του Νότου παρά αποτελεί «μπλόκο στον ΣΥΡΙΖΑ» όπως υποστήριξε μερίδα των εγχώριων ΜΜΕ.

Όλοι μιλούν για την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αμερικανικό think tank Stratfor: οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Κρούγκμαν: το πρόβλημα στην Ευρώπη δεν προέρχεται από την Ελλάδα, την Ιταλία ή τη Γαλλία, αλλά από τη Γερμανία. Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Γκάμπριελ: τους επιβάλαμε να κόψουν συντάξεις και μισθούς και είδαμε στη συνέχεια την ανεργία να εκτινάσσεται στα ύψη. Ο διευθυντής του ILO Ryder: η Ελλάδα αποτέλεσε αρνητική εξαίρεση στην παράδοση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ντ' Αλέμα: μπορώ να εργαστώ ως σύμβουλος του Τσίπρα. Η συζήτηση γύρω από τις επιπτώσεις εκλογικής νίκης ΣΥΡΙΖΑ (και Podemos) έχει πάρει διαστάσεις και χαρακτηριστικά που δύσκολα θα μπορέσουν να ανατρέψουν τα εγχώρια ΜΜΕ στην κατεύθυνση του φόβου... και ας ξελαρυγγιάζεται ο γνωστός Άρης ότι «ούτε τρίτο Μνημόνιο δεν θα θέλουν να μας δώσουν αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Φοίβος Κλαυδιανός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL