Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Και αυτή την βδομάδα η κυβέρνηση επιχείρησε να πείσει ότι έχει φτάσει η ώρα της εξόδου από το Μνημόνιο. Ως συνήθως, οι διαψεύσεις ήρθαν από το εξωτερικό (ΔΝΤ και γερμανικό υπ. Οικονομικών μέσω Bloomberg). Παρόλα αυτά, η εντυπωσιακότερη διάψευση ήρθε από τον Γκ. Χαρδούβελη, ο οποίος διευκρίνισε ότι, πέρα από τις επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, υπάρχουν και άλλοι μοχλοί πίεσης στα χέρια των δανειστών!

Όποια και να είναι η συμφωνία για τη συνέχεια του ελληνικού προγράμματος, προηγείται ο τρέχων έλεγχος. Και αυτός δεν φαίνεται να είναι και τόσο εύκολος, όπως φάνηκε από τη διάρκεια (πάνω από τρεις ώρες) της συνάντησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Εξάλλου η τρόικα παραμένει αυστηρή. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα επιστροφής της, αφού εκκρεμεί να της παρουσιαστεί το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» της Αθήνας.

Προς το παρόν το σχέδιο που είδε τη δημοσιότητα για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων (και όχι και των νοικοκυριών) δεν ικανοποιεί τους μικρομεσαίους. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εστίασε την κριτική του στην ευχέρεια που δίνεται στις τράπεζες να αφήσουν εκτός ρύθμισης μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων (κριτική ταυτόσημη με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ).

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν τολμάει να ανοίξει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Σε αυτό το σημείο εστιάζει την κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε δηλώσεις και ανακοινώσεις Σταθάκη και Τσακαλώτου). Χωρίς να καταστεί το χρέος βιώσιμο, δεν μπορεί να υπάρξει λογικό σχέδιο επαναφοράς της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη, ούτε βεβαίως σταθερή έξοδος στις αγορές.

Σε αντίθεση με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρηματολογήσει με βάση τη λογική, η κυβέρνηση συνεχίζει στον δρόμο της κινδυνολογίας. Τη σκυτάλη πήρε ο Κ. Μητσοτάκης. Προέβλεψε ότι η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές ένα κόμμα που δεν είναι «κανονικό», ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί σε επικείμενη επαναφορά των διλημμάτων του 2012 (ευρώ ή δραχμή). Η αμετροέπεια Μητσοτάκη έφτασε στο αποκορύφωμά της με το να απαντήσει στους FT για το άρθρο που έγραψαν σχετικά με το ότι η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις στο Δημόσιο παραμένουν και οι πλούσιοι Έλληνες δεν έκαναν καμιά θυσία αυτά τα χρόνια.

Αντιθέτως, με την ελληνική κυβέρνηση οι ξένοι παράγοντες δείχνουν να συμβιβάζονται με το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιόσκα Φίσερ δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση του ξεκαθάρισε πως θα διαπραγματευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον ίδιον ο βασικός κίνδυνος που πηγάζει από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μπορεί να συμπαρασύρει ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο προς επικίνδυνες αριστερές ατραπούς... παραδεχόμενος έτσι, έμμεσα, ότι διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους είναι η ουσιαστική διαπραγματευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλό θα ήταν, πάντως, να είναι λιγότερο αυτάρεσκοι οι Γερμανοί σχετικά με τις πολιτικές που έχουν επιβάλει στην Ευρώπη, μια και η σύγκριση της ευρωπαϊκής οικονομίας με την ανάπτυξη 3,5% που πέτυχαν οι ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο, είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Επιπλέον ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής Αντρέα Ενρία προειδοποίησε ότι «οι τράπεζες στην Ευρωζώνη δεν θα πρέπει να θεωρήσουν ότι είναι ασφαλείς μετά τα στρες τεστ», «η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει». Αντί της αναπροσαρμογής της πολιτικής, η Die Welt έφτασε στο σημείο να αναφέρεται στις πιθανότητες εξόδου της Γαλλίας και της Ιταλίας από το ευρώ.

Σταχυολογώντας μερικά στοιχεία που «επιβεβαιώνουν» το ελληνικό success story (αυτή την εβδομάδα) παραθέτουμε: Ο δείκτης του Χ.Α. κυμαίνεται στα χαμηλά των 900-950 μονάδων, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ξεπερνά το 8%, το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε από 170 δισ. το 2009 σε 122 δισ. το 2013, η ανεργία φτάνει το 26,4%, η πιστωτική επέκταση κινήθηκε και πάλι αρνητικά κατά 3,5%, η παιδική φτώχεια έφτασε στο 40,5%, η ανταγωνιστικότητα παραμένει χαμηλά (61η θέση παγκοσμίως) και είμαστε πρώτοι στην Ε.Ε. στις αυξήσεις τιμών ρεύματος (60% σε έξι χρόνια).

Δεν είναι, όμως, για όλους κακοί οι καιροί. Οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους (μολονότι ο τζίρος τους μειώθηκε οριακά), ΣΕΒ - ΣΕΤΕ - ΣΕΛΠΕ ετοιμάζονται να αντιπαρατεθούν στο ΣτΕ με μικρομεσαίους και εμποροϋπαλλήλους για να ισχύσει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και το Ελληνικό αποτιμήθηκε από το ΤΕΕ σε αξία 222% μεγαλύτερη από αυτή που πωλήθηκε στον Λάτση.

Φοίβος Κλαυδιανός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL