Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Για τους πολίτες ΕΝΦΙΑ, για τους εφοπλιστές απαλλαγές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τους πολίτες ΕΝΦΙΑ, για τους εφοπλιστές απαλλαγές

Η συγκυβέρνηση της απόλυτης διαπλοκής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά έδειξε πόσο κοινωνικά ανάλγητη είναι. Γιατί την ίδια στιγμή που στον απλό πολίτη επιβάλλεται με εκβιαστικό τρόπο να πληρώσει τον απαράδεκτο από κάθε άποψη ΕΝΦΙΑ, την ίδια στιγμή που στις ατελείωτες ουρές έξω από τις Τράπεζες ένας πολίτης έχασε τη ζωή του βιώνοντας την αγωνία και την απελπισία μέσα στην οποία βύθισαν τον τόπο οι μνημονιακές πολιτικές Κυβέρνησης και Τρόικας, περνάει κλεφτά από τη Βουλή η απαλλαγή των ελλήνων πλοιοκτητών/εφοπλιστών από την φορολογική τους συνεισφορά!!!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το καλοκαίρι του 2013 ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κος Βενιάμης επέβαλλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να συνυπογράψουν ένα Ιδιωτικό Συμφωνητικό με τον οποίο οι έλληνες πλοιοκτήτες αντί φορολογίας ανάλογης με την φοροδοτική τους ικανότητα αποδέχτηκαν να συνεισφέρουν μια «εθελούσια συνεισφορά» περίπου 140.000.000 Ευρώ. Με λίγα λόγια, οι έλληνες εφοπλιστές αναδείχθηκαν οι μοναδικοί προνομιακοί έλληνες πολίτες που, σε αντίθεση με όλους τους άλλους ανώνυμους «αχθοφόρους» των φορολογικών βαρών, έχουν την πολυτέλεια να συνυπογράφουν ιδιωτική συμφωνία και να επιβάλλουν στο κράτος πότε και πόσο φόρο θα δώσουν και μάλιστα σε εθελοντική βάση!

Και είχε το θράσος η συγκυβέρνηση να φέρει αυτή την ιδιωτική συμφωνία στη Βουλή και να την κυρώσει με το άρθρο 14 του ν. 4223/31-12-2013. Δηλαδή με τον ίδιο νόμο που επέβαλλε σε κάθε άλλον έλληνα πολίτη τον απαράδεκτο ΕΝΦΙΑ, χωρίς βεβαίως ποτέ να ρωτήσει αν μπορεί κι αν έχει ο κάθε οικογενειάρχης, εργαζόμενος ή άνεργος, τη δυνατότητα να πληρώσει. Ένα νόμο που πέρασε μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και τότε η κυβέρνηση κόμπαζε ότι πέτυχε να επιβάλλει και στους έλληνες πλοιοκτήτες να συνεισφέρουν επιτέλους στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση!

Όμως στην ουσία τι έκανε; Απλά ονόμασε «παροχή» την εθελούσια συνεισφορά, ώστε να μπορεί να χρυσώσει το χάπι του ΕΝΦΙΑ! Για το λόγο αυτό είχαν βαφτίσει το συγκεκριμένο άρθρο με τον πομπώδη τίτλο «Οικονομική Παροχή της Ναυτιλιακής Κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας»! Τίτλος εμπαιγμός για όλους τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας που καλούνται να πληρώσουν το βαρύτατο ΕΝΦΙΑ!

Πλήρωσαν όμως έστω κι ένα Ευρώ οι έλληνες πλοιοκτήτες? Όχι! Γιατί ποτέ δεν υπογράφτηκε η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων που θα όριζε τον τρόπο καταβολής αυτής της περίφημης παροχής προς το ελληνικό κράτος!!! Όλες οι αποφάσεις που προέβλεπε ο ίδιος νόμος για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ υπογράφτηκαν στην ώρα τους, αλλά αυτή η μια και μοναδική όχι! Τι σύμπτωση!

Και τελικά προχθές το απόγευμα, με μια εκπρόθεσμη τροπολογία σε ένα εντελώς άσχετο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, ο πρωθυπουργός και οι Υπουργοί Οικονομικών, Παιδείας, Τουρισμού και Ναυτιλίας, καταργούν το συγκεκριμένο άρθρο και μάλιστα τολμούν να ομολογήσουν στην αιτιολογία της κατάργησης ότι δεν πρέπει η «παροχή» των εκλεχτών και προνομιούχων ελλήνων πλοιοκτητών να θεωρηθεί «φόρος», διότι δεν φορολογούνται τα εισοδήματα των πλοιοκτητών, ούτε να θεωρηθεί ο προσωρινός χαρακτήρας της ως μόνιμος!

Όλοι οι άλλοι πολίτες όμως είναι καταδικασμένοι να πληρώνουν ξανά και ξανά τις «έκτακτες εισφορές» που με νόμους η κυβέρνηση τις έκανες μόνιμες!

Όλοι οι άλλοι πολίτες δεν μπορούν να διαφύγουν της υποχρεωτικότητας της πληρωμής των «φόρων», ενώ οι έλληνες πλοιοκτήτες έχουν το μοναδικό προνόμιο με την τροπολογία αυτή να συνεισφέρουν αν θέλουν στην «διάσωση» της χώρας !

Η κοροϊδία είναι πολύ βαριά. Η πράξη της κυβέρνησης είναι πολιτικά ανεπίτρεπτη και ανήθικη. Απομένει να δούμε αν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, που σήμερα διαμαρτύρονται για τον ΕΝΦΙΑ που τόσο πρόθυμα ψήφισαν, θα αποδεχθούν να καταργηθεί η μοναδική συνεισφορά των προνομιούχων συμπολιτών μας, που εισφέρουν μέχρι σήμερα στο φορολογικό κορβανά λιγότερο και από τον πιο φτωχό πολίτη αυτής της χώρας.

Κατά τα άλλα δήθεν αναρωτιούνται όποτε συναντιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Βαγγέλης Βενιζέλος γιατί ο κρατικός κορβανάς δεν γεμίζει. Γιατί απλούστατα έχετε καταργήσει τη βασική εντολή του Συντάγματος που ορίζει οι πολίτες να εισφέρουν στη φορολογία ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Και έτσι έχετε ξεζουμίσει το άδειο πια πορτοφόλι του μέσου και μικρού επιχειρηματία, του μέσου και μικρού επαγγελματία, του μισθωτού στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, του συνταξιούχου αλλά ακόμα και του ανέργου! Αλλά δεν τολμάτε ούτε να διανοηθείτε να κοιτάξετε προς το προκλητικά παχουλό πουγκί κάποιων προνομιούχων συμπολιτών μας! Κι αυτό είναι η απόλυτη αδικία και η απόλυτη περιφρόνηση του πολίτη! Ταυτόχρονα όμως είναι και η πολιτική σας καταδίκη!

 

* Ο Γιώργος Σταυριδάκης είναι μέλος του τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL