Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Τα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες ή όταν η εξαπάτηση παρουσιάζεται σαν αλληλεγγύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες ή όταν η εξαπάτηση παρουσιάζεται σαν αλληλεγγύη

Αποτελεί πρόκληση και μοιάζει με κακόγουστο αστείο η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για διάθεση των μελλοντικών κερδών από τη διαχείριση των υδρογονανθράκων στην χώρα μας, στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν έχει περάσει παρά λίγος χρόνος από τότε που λήστεψαν τα ταμεία των συνταξιούχων με το PSI. Τώρα ετοιμάζονται να ληστέψουν και την Εθνική Τράπεζα, όπου τα συνταξιοδοτικά ταμεία κατέχουν μεγάλο αριθμό μετοχών. Παρ' όλα αυτά οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να ανησυχούν, υπάρχουν τα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, τους το εγγυάται το ΠΑΣΟΚ!

Ακόμη δεν στελέχωσαν τον Φορέα Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.), δύο χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του (Ν. 4001/11) -έστω και αυτόν τον για τα μάτια του κόσμου-, ακόμη δεν ξεχώρισαν τις εταιρείες (διαγωνισμός ανοικτής πόρτας) που θα κάνουν τις έρευνες και θ' ανακαλύψουν τα κοιτάσματα, εννιά μήνες μετά την υποβολή των ερευνητικών σχεδίων από τις εταιρείες, αλλά -τι ευαισθησία εκ μέρους τους!- προστρέχουν να σκεφτούν τους συνταξιούχους: θα τους δώσουν τα κέρδη από τους υδρογονάνθρακες. Μου έρχεται να φωνάξω δυνατά, αηδιάζω με το μέγεθος της ψευτιάς που παρουσιάζει την κλοπή σαν αλληλεγγύη.

Για να βγάλεις κέρδη από το πετρέλαιο πρέπει ν' ακολουθήσεις και τον δρόμο που ακολούθησαν οι Νορβηγοί, που έχουν θεσπίσει ταμεία από τα κέρδη τους στο πετρέλαιο (φορολογία και κρατική συμμετοχή). Οι κυβερνώντες άλλους δρόμους ακολουθούν, ακολουθούν δυστυχώς τον δρόμο που χαρίζει τα πάντα στις εταιρείες και είναι διαμετρικά αντίθετος από τον δρόμο των Νορβηγών.

Είναι πολύ σκληρό να διαπιστώνεις ότι όλα γίνονται για την εξαπάτηση των πολιτών. Μοιράζουν τις υποσχέσεις σαν τα ψυχοφάρμακα, με απώτερο σκοπό να κλέψουν την ψήφο τους. Υπόσχονται άλλα ταμεία την ίδια στιγμή που κλέβουν τα ήδη υπάρχοντα.

Υποτιμούν βάναυσα τη νοημοσύνη μας. Ελπίζω σύντομα να πάρουν την απάντηση που τους πρέπει.

Υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ αντέγραψε την ιδέα τους. Αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην κρατική συμμετοχή, αγωνίζεται να μην ξεπουληθούν οι κρατικές εταιρείες στρατηγικής σημασίας. Ιδιαίτερα για την έρευνα πετρελαίου, μετά την εγκληματική αδράνεια δώδεκα και πλέον χρόνων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., προτείνει: Ν' αλλάξει το νομικό καθεστώς που διέπει τις παραχωρήσεις, να στελεχωθεί αξιοκρατικά ο ΕΔΕΥ Α.Ε. ( Φορέας Υδρογονανθράκων), να συμμετέχει το Δημόσιο στις κοινοπραξίες, να θεσπιστούν κανόνες που θα προστατεύουν το περιβάλλον και τους εργαζόμενους. Είναι η βάση πάνω στην οποία η Νορβηγία στήριξε και στηρίζει την ευημερία της και που το νομικό καθεστώς της κακοποιεί το σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ.

Θυμίζουμε σ' αυτούς που έκαναν την εξαπάτηση επάγγελμα. Τα έσοδα της Νορβηγίας προέρχονται από τη φορολογία στις πετρελαϊκές δραστηριότητες (28% +50%, 50% είναι η πρόσθετη φορολογία στις πετρελαϊκές εταιρείες), την απευθείας συμμετοχή του κράτους σε κοιτάσματα και υποδομές (Petoro AS, 9/5/2001, Gassco AS), από μερίσματα μετοχοποιημένων εταιρειών (STATOIL ASA 67%) και από μισθώματα.

Για να είναι η δραστηριότητα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων επικερδής για την κοινωνία και ασφαλής για το περιβάλλον ένας δρόμος υπάρχει: ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Μόνο τότε μπορούν και οι συνταξιούχοι να ελπίζουν.

* Ο Δημήτρης Μπαμπασίκας είναι γεωφυσικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL