Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ο τεκι που ξεροβήχει (ενώ νομίζει ότι βρυχάται)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο τεκι που ξεροβήχει (ενώ νομίζει ότι βρυχάται)

Για να ξεκινήσουμε από τα απλά και αυτονόητα, παρότι διάβασα ακριβώς το ίδιο απόσπασμα που παραθέτει ο Talos, κατάφερα κι έφτιαξα ένα εντελώς λάθος παράδειγμα Μήτσους. Πράγματι τα όσα μου καταμαρτυρεί είναι αληθή κύριε πρόεδρε και θα αυτομαστιγωθώ γράφοντας για δαύτα.

Διότι ενώ το παράδειγμα μου είναι για τα σκουπίδια, ελπίζω πως η κριτική μου για το όριο των 300.000 ευρώ (πάνω κάτω) ως κατώφλι για το ποιος είναι πλούσιος και ποιος όχι σε αυτή τη χώρα δεν είναι.

Στο ερώτημα για το νούμερο των πλουσίων σε αυτή τη χώρα, έχω να δηλώσω τα εξής: Παρότι κανείς δεν ξέρει πόση είναι η συνολική περιουσία στην Ελλάδα, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει το περιουσιολόγιο που ζητάει επίμονα ο σύριζα, υπάρχουν μερικοί παίκτες με προνομιακή θέση που έχουν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα λοιπόν, το 2007 υπήρχαν περί τα 76.000 High Net worth Individuals με καθαρή περιουσία άνω των 300.000 ευρώ. Ακριβώς επειδή αυτή η καθαρή περιουσία αφορά και πολλές ευμετάβλητες αξίες (όπως μετοχές, ομόλογα κλπ), κι ακριβώς επειδή το 2007 ήταν μια καπιταλιστικώς μιλώντας- Βαλχάλα όπου έρεε μέλι και γάλα, μπορούμε νομίζω βάσιμα να υποθέσουμε πως σήμερα είναι λιγότεροι. Εδώ ο Talos βάσιμα διαμαρτύρεται (είμαστε ορκισμένοι εχθροί μόνο για να ανεβαίνουν τα νούμερα της τηλεθέασης) λέγοντας πως το net investable assets δεν είναι ακριβώς καθαρός πλούτος. Εγώ θεωρώ πως με αυτό εννοούν τα πάντα εκτός από την πρώτη κατοικία αλλά σιγά μη βάλω το χέρι μου στη φωτιά για τα μαγειρέματα του χρηματο-οικονομικού κλάδου. Επίσης ο Talos θεωρεί πως η πρώτη κατοικία είναι σημαντικό στοιχείο περιουσίας που αυξάνει το net wealth ακόμα και μέσα στην κρίση.

Υπάρχει η έρευνα της EKT (λινκ θα βρείτε παρακάτω) που αντλεί στοιχεία από τη νέα απογραφή την οποία η ελληνική στατιστική υπηρεσία δεν μας έχει κάνει την τιμή -3 χρόνια αργότερα- να δημοσιεύσει, η οποία έχει μερικά γενικά στοιχεία αλλά δεν διαθέτει κατανομή περιουσίας και διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που έχει είναι ότι η μέση αξία της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα είναι γύρω στα 100.000 ευρώ (chart 4.5 σελ 81). Κι αυτά τα 100.000 είναι ανά νοικοκυριό κι όχι ανά άτομο.

Από εκεί προήρθε το σχετικά αυθαίρετο αλλά θωρώ όχι και τόσο παράλογο νούμερο που έβαλα. Εδώ φυσικά όποιος -βλ στατιστική υπηρεσία- έχει παραπάνω στοιχεία είναι ευπρόσδεκτος να μας τα δείξει καθώς -χωρίς περιουσιολόγιο- βαδίζουμε ως μονόφθαλμοι εικάζοντας. Ακόμα κι αν θεωρήσουμε πως οι άνω των 300.000 είναι περισσότεροι, δύσκολα -λέω εγώ τώρα- να πούμε ότι ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το 1% του πληθυσμού (δηλαδή σκάντζα 100.000 νοματαίοι) .

Να διαχωρίσω από την αρχή πως δεν θέλω να μπω σε λογιστικές λεπτομέρειες του αν θα φτάσουν τα χρήματα που θα μαζέψουμε από τους πλούσιους συμπολίτες μας. Για το παράδειγμά μας εξετάζω το μέτρο ως όριο αναδιανομής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Θεωρώ δεδομένο πως όλοι οι άνθρωποι που διαθέτουν μια αριστερή αφήγηση για τον εαυτό τους, έχουν την κοινωνική δικαιοσύνη πολύ ψηλά στην ατζέντα τους. Ως γνήσια παιδιά της νεωτερικότητας, υιοθετούμε το φιλελεύθερο πρόταγμα, πως καθώς όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται λίγο πολύ ίσοι σε αυτόν τον κόσμο, αξίζουν να τυγχάνουν και μιας ισότιμης μεταχείρισης στα αγαθά και τον πλούτο αυτού του κόσμου.

Για τις προτάσεις του σύριζα, το ανώτατο όριο της ισότητας τίθεται στα 300.000 ευρώ περιουσία κατ' άτομο (αφού είναι αφορολόγητο). Άρα ο στόχος του σύριζα είναι κάθε κάτοικος αυτής της χώρας να διαθέτει μια περιουσία κοντά σε αυτό το όριο. Αυτό σημαίνει πως για να είναι αληθές κάτι τέτοιο, ο συνολικός πλούτος της χώρας θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στα 3,3τρις ευρώ (300.000ευρώ επί 11εκ νοματαίοι). Κι ακόμα κι αν δεν βρίσκεται εκεί ο συνολικός πλούτος της χώρας θα πρέπει (μέσα από τις πολιτικές του σύριζα) να βρεθεί μέσα σ' ένα λογικό χρονικό διάστημα, όπου να μην εμπαίζει όσους βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο. Θα πρέπει δηλαδή να βρίσκεται χρονικά πιο κοντά από το γνωστό φιλελεύθερο "μακροχρόνια" που τόσο εύστοχα είχε κάνει με τα κρεμμυδάκια ο Κέυνς.

Παρότι όλοι κατανοούμε πως ο συνολικός πλούτος της χώρας δεν βρίσκεται καθόλου κοντά σε αυτό το αστρονομικό νούμερο, θα προσπαθήσω να δώσω μια τάξη μεγέθους για την απόσταση που βρισκόμαστε καθώς και μόνο η λέξη 3,3 τρις δεν μας θυμίζει τίποτα γνώριμο (ενδεικτικά η κοντινή μας Ιταλία έχει συνολικό πλούτο νοικοκυριών 6,6 δις με 6πλάσιο πληθυσμό). Θα πάρω ως παράδειγμα τις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, γνωρίζοντας πως οι διαφορές και οι αναλογίες με την Ελλάδα είναι ατυχείς. Αλλά ελπίζω στην επιείκεια σας ακριβώς διότι θα δείξω ότι τα νούμερα είναι τόσο χαοτικά όπου κάνει αυτόν τον στόχο αδύνατο.

Οι ΗΠΑ λοιπόν έχουν ΑΕΠ γύρω στα 15 τρις δολάρια και συνολικό πλούτο γύρω στα 57 τρις. Με λίγα λόγια η σχέση πλούτου και ΑΕΠ είναι γύρω στις 4 φορές. Για τη Γερμανία η αναλογία είναι 3 φορές, για τη Γαλλία 3,5, για τη Βρετανία κοντά στο 3, και για την Ιταλία περίπου 4 (τα στοιχεία από εδώ κι εδώ όπου αφορά νοικοκυριά ή αλλιώς εδώ).

Κι επειδή ο θεός της στατιστικής είναι ευγενικός μαζί μου, πριν λίγες μέρες εμφανίστηκε μια καινούργια έρευνα της ΕΚΤ, όπου ο μέσος καθαρός πλούτος των νοικοκυριών στην Ελλάδα υπολογίζεται γύρω στις 148.000 ευρώ. Τα νοικοκυριά σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία είναι περί τα 3,7 εκ ας πούμε 4 εκ νοικοκυριά γιατί τα στοιχεία είναι παλιά. 150.000 ευρώ επί 4 εκ δηλαδή 0,6 τρις καταγεγραμμένου συνολικού πλούτου δηλαδή περίπου 5 φορές χαμηλότερα από το όριο που έχει θέσει ο σύριζα ως αφορολόγητο προσωπικό πλούτο. Η σχέση πλούτου/ΑΕΠ είναι σκάντζα 3 φορές.

Τώρα από αυτό το νούμερο που βρήκαμε θα πρέπει: να προσθέσουμε πλούτο από μη καταγεγραμμένο πλούτο (πχ θυρίδες, χρήματα στο στρώμα), από δάνεια νοικοκυριών που δεν αφορούν πρώτη κατοικία (ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόνοια γιαυτό όπως σωστά μαστιγώθηκα από τον Talos) και να αφαιρέσουμε πλούτο λόγω της κρίσης (τα στοιχεία είναι του 2010, άρα σίγουρα είμαστε πολύ χειρότερα). Ακριβώς επειδή τα στοιχεία είναι μόνο ενδεικτικά, θα θεωρήσω πως στην Ελλάδα αυτή η σχέση είναι διπλάσια (δηλαδή επιεικής) και φτάνει τις 6 φορές δηλαδή αρκετά παραπάνω από οποιαδήποτε χώρα της δύσης. Άρα για να αποκτήσουμε πλούτο 3,3τρις ευρώ ως χώρα θα πρέπει να έχουμε ΑΕΠ γύρω στα 550 δις ευρώ (3300 δις δια 6). Είμαστε αυτή τη στιγμή κάτω από τα 200 δις, άρα η πολιτική σύριζα θα πρέπει να μας προσφέρει (ακόμα και με τους πολύ ευνοϊκούς υπολογισμούς που κάναμε) σχεδόν 200% πραγματική αύξηση του ΑΕΠ σε ας πούμε 10 χρόνια (γιατί μετά πλησιάζουμε επικίνδυνα το περίφημο μακροχρόνια). Κι αυτό στα πλαίσια που δεν μιλάμε για ονομαστικό αλλά για πραγματικό ΑΕΠ (δηλαδή δεν μιλάμε για ένα πληθωρισμένο νόμισμα) είναι αδύνατο ακόμα και στη χρυσή τριαντακονταετία του καπιταλισμού. Πόσο μάλλον στο μάλλον προβλέψιμο περιβάλλον της συνεχιζόμενης κρίσης.

Γιαυτό και λέω πως παρότι εκ πρώτης όψεως είναι εκλογικά βολικό να λες πως το ατομικό αφορολόγητο όριο πλούτου είναι 300.000 ευρώ προκειμένου να ευχαριστήσεις ένα πολύ μικρό κομμάτι των ψηφοφόρων, είναι σαν να εμπαίζεις το υπόλοιπο 90% των ψηφοφόρων σου που όχι μόνο δεν διαθέτουν τέτοιον πλούτο σήμερα, αλλά δεν πρόκειται υπό καμία συνθήκη να πλησιάσουν αυτό το νούμερο όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουν, όσο μεγάλη κι αν είναι η ανάπτυξη που ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να φέρει.

Αν λοιπόν θέλουμε να συνεχίσουμε να λέμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που έχει ως στόχο την αναδιανομή του πλούτου σε αυτή τη χώρα με όρους δικαιοσύνης και σε χρονικό διάστημα που να αφορά το προσδόκιμο των περισσοτέρων από εμάς, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσει δραματικά προς τα κάτω το όριο προσωπικού πλούτου που θεωρεί αφορολόγητο, κάτι που μπορεί να δυσαρεστήσει ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, αλλά σίγουρα θα ωφελήσει την συντριπτική του πλειοψηφία (και τα φορολογικά έσοδα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL