Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
15000 απολύσεις και χαράτσι το τίμημα της συμφωνίας Κυβέρνησης-Τρόικας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

15000 απολύσεις και χαράτσι το τίμημα της συμφωνίας Κυβέρνησης-Τρόικας

"Έχουμε συμφωνία με την τρόικα. Αναμένεται χωρίς πρόβλημα η εκταμίευση της επόμενη δόσης" ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του συνεδρίου του Εκόνομιστ, νωρίτερα σήμερα. "Έχουν υλοποιηθεί τα δύο τρίτα της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα τρία τέταρτα της προσαρμογής της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Η συμφωνία αφορά τα 2,8 δις., τα οποία εκκρεμούν από την προηγούμενη δόση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και περιλαμβάνει την διατήρηση του "χαρατσιού" για το 2013 μειωμένο κατά 15%, την απόλυση 15,000 δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του 2014 καθώς και μια σειρά φορολογικών ρυθμίσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, όπως αποφάσισαν κατά τη συνάντηση τους εχθές Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, τέσσερις χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2013 και άλλες 11 χιλιάδες έως το τέλος του 2014. Για τις οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπονται απεριόριστος αριθμός δόσεων για χρέη έως 5.000 ευρώ, 48 δόσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και εμπράγματες εγγυήσεις για χρέη άνω των 300.000 ευρώ. Για το χαράτσι των ακινήτων προβλέπεται διατήρησή του για το 2013, μειωμένο κατά 15%, καθώς και διατήρηση του ΦΑΠ. Τέλος, για το θέμα των δανείων, θα ρυθμίζονται μόνο τα ενήμερα δάνεια, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια θα εμπίπτουν προς το παρόν στο νόμο Κατσέλη. Η διαπραγμάτευση για τα έξι επιπλέον δις μετατίθεται για το επόμενο διάστημα και αφού αποτιμηθεί συνολικά η εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας. Ανεπιτυχείς χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τομσεν τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Πρόσθεσε πως χρειάζονται νέα άτομα για να υπάρξει ένας αποδοτικός δημόσιος τομέας και δεν θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας αλλά αντικατάσταση προσώπων με νέα. Πάνω από το 30% θα ανέλθουν μέχρι το τέλος του 2013, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες, εκτιμά  ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος  αποδίδει την αύξηση των δανείων στην περιορισμένη ρευστότητα, στην αύξηση της ανεργίας καθώς και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες. «Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν ούτε να επιβιώσουν, πόσο μάλλον να πληρώσουν τις δόσεις δανείων», σχολίασε σχετικά η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Δέσποινα Καλαποθαράκου, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 και τον Κώστα Αρβανίτη.

"Χρειάζεται υπομονή και νηφαλιότητα. Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται ραγδαία", είπε ο υπουργός. "Ο μεγάλος στόχος είναι να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ώστε να ζητήσουμε την εφαρμογή της ρήτρας-απόφασης του Eurogroup που προβλέπει δραστική μείωση του δημοσίου χρέους", τόνισε ο υπουργός. Ξεκινώντας την ομιλία του στο συνέδριο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως "καλά νέα". «Τα πρόσφατα βήματα που έκαναν οι (ελληνικές) αρχές υποδεικνύουν ότι οι προθεσμίες του Μαρτίου, θα εκπληρωθούν σύντομα και έτσι η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ από το υπόλοιπο της προηγούμενης δόσης του ΕΤΧΣ, μπορεί να συμφωνηθεί σύντομα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών. «Η εκτίμηση της αποστολής είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει», σημειώνεται στην ανακοίνωση της τρόικας. Κυβέρνηση και Τρόικα συμφώνησαν για άλλη μια φορά ότι υπάρχει προοπτική σταδιακής επιστροφής στην ανάπτυξη το 2014».

"Να βγεί στην πλατεία Κλαυθμώνος να ανακοινώσει τις απολύσεις των Δημοσίων υπαλλήλων" προέτρεψε χθές τον υπουργό οικονομικών ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από το βήμα της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής, Αλέξης Τσίπρας. "Οι δεκαπέντε χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κατ' επιταγή της τρόικας μας οδηγούν έναν αιώνα πίσω. Δεκαπέντε χιλιάδες ανθρωποθυσίες που θα προστεθούν σε χιλιάδες άλλων του ιδιωτικού τομέα" είπε ο Α. Τσίπρας και κάλεσε το λαό να ανατρέψει αυτή την πολιτική.

Στο μεταξύ από την προεδρία της δημοκρατίας ανακοινώθηκε πως αντί για σήμερα στις 14:00, μετατίθεται για αύριο στις 14:30 η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ ερωτηματικά προκαλεί η παραμονή του Πολ Τόμσεν στη χώρα μας, παρά την αποχώρηση του κλιμακίου της Τρόικας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL