Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Συμπεράσματα από τον απολογισμό του κράτους για το 2012
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμπεράσματα από τον απολογισμό του κράτους για το 2012

Τα μεγέθη του απολογισμού απεικονίζουν την παθογένεια του συστήματος και του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο ακολουθεί η χώρα μας. Η βίαιη προσαρμογή στην οποία καταδικάστηκε από τους δανειστές η ελληνική οικονομία, συνεχίστηκε και τη διετία 2012-13 με επώδυνα μέτρα επιβάλλοντας φόρους και περικοπές συνολικά 18 δισ. ευρώ που βάθυναν την ύφεση, συρρίκνωσαν τα έσοδα και αύξησαν τις ανάγκες του κράτους για δανεισμό.

- Τα εισπραχθέντα έσοδα το 2012 ανήλθαν σε 51,99 δισ., λιγότερα από τις προβλέψεις της προηγούμενης χρονιάς κατά 7,19 δισ.

- Οι άμεσοι φόροι που εισπράχθηκαν παρουσίασαν αύξηση 1,7 δισ., που οφείλεται στην επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ, του χαρατσιού που ξεκίνησε για μια χρονιά, μονιμοποιήθηκε τα επόμενα χρόνια και τώρα νομιμοποιήθηκε καινούργιος φόρος (ΕΝΦΙΑ).

- Οι έμμεσοι φόροι κάλυψαν το 56%, αντίστοιχα οι άμεσοι το 44%. Θα λέγαμε ότι είναι θετικό στοιχείο να μπορούσαμε να φθάσουμε στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, στο 50% – 50%.

- Ωστόσο τα έσοδα από τον φόρο περιουσίας και λοιπούς άμεσους φόρους παρουσίασαν από τα χαμηλότερα ποσοστά εισπραξιμότητας και αποκλίσεις της τάξης του 26% σε σχέση με τις προβλέψεις.

- Οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί της χώρας μας δεν είναι σε θέση να εισπράξουν έσοδα, γιατί το καλύτερο στελεχιακό δυναμικό, βάσει των γεγονότων και της αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα μας, φεύγει από την υπηρεσία, ενώ συρρικνώνονται οι υπηρεσίες και υπάρχει έλλειψη εργαζομένων. Έχουμε επανειλημμένως πει ότι οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, των ΔΟΥ και άλλων υπηρεσιών πρέπει να στελεχωθούν, για να μπορέσουμε τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα.

Απέναντι σε όλα αυτά τι κάναμε;

Αυξήσαμε τον δανεισμό, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις, που έχει η χώρα μας απέναντι στους δανειστές. Από τα χρήματα που εισπράττουμε το 50% προορίζεται στην εξυπηρέτηση του χρέους, ενός χρέους που δεν είναι διαχειρίσιμο.

Απλήρωτες μένουν πολλές υποχρεώσεις του κράτους όπως οι πληρωμές για τα αμαρτωλά εξοπλιστικά προγράμματα (υποβρύχια, leopard και άλλα) που έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες.

Ίδιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν και στον τραπεζικό χώρο με δανεισμό ημετέρων (ΜΜΕ,τύπος) χωρίς εγγυήσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν καταπτώσεις και πιθανά να χρειαστεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών με χρήματα του ελληνικού λαού.

Το Δημόσιο πλήρωσε 1,2 δισ. για καταπτώσεις εγγυήσεων που είχε αναλάβει από δάνεια που πήραν οργανισμοί του δημοσίου, μεταξύ άλλων ο ΟΣΕ και η ΕΑΣ και δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν.

Στο ενεργητικό του προϋπολογισμού συμπεριλαμβάνεται ποσό 5,7 δισ. που αφορά σε ομόλογα που εκδόθηκαν από τον ΟΣΕ και τη ΕΑΣ, συμμετείχαν στο PSI κουρεύτηκαν και σήμερα δεν έχουν καμία αξία.

Κουρεύτηκαν επίσης και τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων που έχασαν 12 δισ., των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ΤΕΙ περί τα 100 εκατ., καθώς βέβαια και των ιδιωτών.

Ενώ η κυβέρνηση τότε με το ένα χέρι κούρευε τον λαό, με το άλλο χέρι πλήρωσε στο ακέραιο το ομόλογο των 436 εκατ. ευρώ που ήταν στα χέρια κερδοσκοπικού "fund" με έδρα τα νησιά Κέιμαν.

Οι πληρωμές για το ΠΔΕ ήταν μικρότερες κατά 24,5% σε σχέση με ό,τι είχε προβλεφθεί και αντιπροσωπεύουν μόλις το 3% ΑΕΠ. Η αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, πρέπει να συνδυάζεται με αύξηση Δημοσίων Επενδύσεων και όχι με μείωση.

Η κοινή λογική με βάση τα παραπάνω, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απαιτείται άμεσα αλλαγή πολιτικής, αλλαγή στόχευσης για να ανακάμψει επιτέλους η οικονομία.

Θεωρούμε δεδομένο ότι οι πολιτικές που θα εφαρμόσουμε δεν θα έχουν την κατεύθυνση της φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας αλλά την κατεύθυνση των κοινωνικών αναγκών. Δεν θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών, των offshore, των ΜΜΕ και των ιδιωτών τραπεζιτών. Θα ακολουθήσουμε διαφορετική πολιτική, θέλουν δεν θέλουν κάποιοι, εντός και εκτός Ελλάδας και αυτό θα γίνει γιατί το απαιτεί ο ελληνικός λαός.

* Ο Δημήτρης Γελαλής είναι βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL