Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αντιστροφή της απόκλισης από την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιστροφή της απόκλισης από την Ευρώπη

Οι διαφωνίες για ευρώ / δραχμή είναι εύλογο να υπάρχουν. Κατ' αρχήν γιατί έχουν ιστορική ρίζα. Έπειτα γιατί είναι ένα πραγματικό δίλημμα. Όχι όμως όπως πολλές φορές συζητείται, κάπως τεχνικά, κάπως από νομισματική σκοπιά. Κυρίως από τη σκοπιά της αποδοχής ή όχι του στόχου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είναι πραγματικό ερώτημα αν συμφέρει η όλο και πιο κοινή κρατική και οικονομική πορεία με ομάδες άλλων χωρών.

Επιλογή, αναμφίβολα, έχει κάνει ο ελληνικός λαός κατ' επανάληψη. Αυτό βεβαίως δεν εμποδίζει να επανατίθεται το θέμα. Πολύ περισσότερο σήμερα. Όταν τα στοιχεία μας λένε ότι η πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μας (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) είναι πολύ μεγάλη - από το 88% του μέσου όρου της Ε.Ε. (2010) στο 75% το 2012 - η εικόνα είναι απόκλιση της χώρας από τον ευρωπαικό μέσο όρο. Οι δημοσιονομικοί δείκτες συγκλίνουν, αλλά εισόδημα, ανισότητες, ανεργία, παιδεία, υγεία αποκλίνουν - για να αναφέρουμε τους κοινωνικούς δείκτες.

Μέσα στην κρίση αντιστράφηκε το δυναμικό σύνθημα - στόχος, η σύγκλιση, που κυριαρχούσε τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Και για τα εισοδήματα και για τα δικαιώματα και για τους θεσμούς.

Έως εδώ μπορούμε να πούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ευρεία συμφωνία. Ας μπούμε στη συζήτηση των διαφωνιών. Αυτή η πορεία απόκλισης από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους ακυρώνει τον στρατηγικό στόχο της σύγκλισης με την Ευρώπη; Η πρώτη εικόνα είναι ότι προκαλεί αμφισβήτηση. Αλλά δεν αρκεί για να ακυρώσει τον στρατηγικό στόχο. Αν οι αποτυχίες ακυρώνουν τους στρατηγικούς στόχους, ποιος στόχος θα μείνει όρθιος; Αυτός που φαίνεται εύκολος; Η πρόοδος είναι βασιλική οδός;

Η διατήρηση όμως αυτού του στόχου - της σύγκλισης, άρα και του ευρώ - απαιτεί μια κοινή βάση συμφωνίας για τα αίτια. Αλλιώς πώς δεν θα ξαναγίνουν τα ίδια; Οπωσδήποτε υπάρχει ευθύνη των πολιτικών που εφαρμόστηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Όχι όμως μόνον αυτών. Οι βασικές αδυναμίες δεν είναι τωρινές, τα πόδια ήταν από πριν πήλινα. Και στην οικονομία -φούσκες, υποχώρηση της βιομηχανίας, υπερδανεισμός- και με την πελατειακή διοίκηση του κράτους και τη διαφθορά και την αδυναμία, ανεπάρκεια των θεσμών, αλλά και της νοοτροπίας αλληλεγγύης. Η προηγούμενη πορεία σύγκλισης είχε μείνει στον αέρα. Και όταν κυριάρχησε στην Ε.Ε. η νοοτροπία των εκβιασμών ήρθε η κατάρρευση. Για να πάμε στην αντιστροφή της απόκλισης πρέπει να απορρίψουμε αυτή την προηγούμενη πορεία, όχι να φανταζόμαστε πώς θα την ξαναπιάσουμε.

Κεντρική απαίτηση σε αυτή την πορεία είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών. Πάλι τα στοιχεία -όχι απλώς οι πληροφορίες και υποψίες μας- δείχνουν ισχυρή τάση αύξησης της ανισότητας στη χώρα. Έχουμε περισσότερη ανισότητα όχι όπως πιστεύαμε μόνο από τις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και από τη Γερμανία και τη Γαλλία! Από πριν, και τώρα απομακρυνόμαστε περισσότερο.

Η ανακατανομή των εισοδημάτων μέσω της φορολογίας και των κοινωνικών πολιτικών, του επιπέδου της παιδείας και της περίθαλψης είναι πρώτης προτεραιότητας σήμερα. Η διαχείριση της κρίσης όχι μόνον έπρεπε να μην επιδεινώνει τις ανισότητες, αλλά το αντίστροφο: να τις μειώνει. Που σημαίνει τα στρώματα που πληρώνουν λίγα αναλογικά να πληρώσουν περισσότερα: υψηλή κινητή (χρηματιστήριο) και ακίνητη περιουσία. Υπάρχει άλλος δρόμος; Η αύξηση της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων είναι ο μόνος τρόπος σήμερα να δοθούν επιδόματα ανεργίας στις τόσες χιλιάδες οικογένειες. Κάποιος θα πληρώσει την κοινωνική πολιτική ή θα μείνει στα ωραία λόγια.

Η χώρα δεν θα περάσει την κρίση με ανοχή στις ανισότητες, κλείνοντας τα μάτια, με το επιχείρημα ότι όλοι πλήττονται. Οδηγούμαστε στην κλιμάκωση. Και απειλούνται τώρα πραγματικά και σοβαρά οι πιο αδύναμοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL