Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Το δημοσιονομικό κενό της Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δημοσιονομικό κενό της Ε.Ε.

ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΣΤΑΘΟΥΛΙΑ

O γενικός προϋπολογισμός της Ε.Ε. για το 2013 εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2012. Έκτοτε έχουν υπάρξει εννέα (!) Σχέδια Διορθωτικού Προϋπολογισμού για το 2013. Σήμερα συζητιέται στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το έβδομο Σχέδιο Διορθωτικού Προϋπολογισμού για το 2013, που αφορά την αύξηση των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων κατά 150 εκατομμύρια ευρώ για τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του εισηγητή της διόρθωσης, η ανάγκη αυτή τεκμηριώνεται ως εξής: "Έχοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική κρίση, και στο πλαίσιο της ιδιαίτερης προσπάθειας που απαιτείται για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων καταστάσεων της ανεργίας, ιδίως της ανεργίας των νέων, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στα εν λόγω κράτη - μέλη, η Επιτροπή θεωρεί ότι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος παροχής βοήθειας στα κράτη αυτά είναι να αυξηθούν οι χορηγήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) [...]."

Στην ίδια συνεδρίαση (5.11.2013) θα συζητηθεί και το όγδοο (!) Σχέδιο Διορθωτικού Προϋπολογισμού για το 2013 που αφορά την αύξηση των πιστώσεων πληρωμών, ύψους 3,9 δισ., για εκκρεμούσες νομικές υποχρεώσεις για ανεξόφλητους λογαριασμούς σε διάφορους τομείς, όπως αυτός της έρευνας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν λίγες μέρες (22 Οκτωβρίου) είχε ψηφίσει κατεπειγόντως και το έκτο Σχέδιο Διορθωτικού Προϋπολογισμού για το 2013, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Η τροποποίηση ήταν αναγκαία, αφού μειώθηκαν τα έσοδα της Ε.Ε. από εισαγωγές, μείωση που ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της Eurostat (!). Το επείγον τηλεφώνημα του Μπαρόζο στον πρόεδρο του Ε.Κ., Μ. Σουλτς, ότι, εάν δεν αποφασιστεί επιπλέον χρηματοδότηση δεν θα μπορέσει η Ε.Ε. να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να πληρώσει λογαριασμούς που προκύπτουν από τις νομικές δεσμεύσεις της, ενεργοποίησε την απόφαση αλλά και το κρίσιμο ερώτημα από τον αρμόδιο επίτροπο για τον προϋπολογισμό: «Γιατί πρέπει να μάθουμε τη Δευτέρα (21 Οκτωβρίου) ότι η Κομισιόν είναι στο χείλος της χρεωκοπίας;».

Το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό οφείλεται στο γεγονός ότι το επίπεδο των πιστώσεων πληρωμών στον προϋπολογισμό του 2013 ήταν τεχνητά υποεκτιμημένο. Στις 27 Μαρτίου 2013, η Επιτροπή υπέβαλε σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού με το οποίο ζητούνται 11,2 δισ. ευρώ σε συμπληρωματικές πιστώσεις πληρωμών για να καλυφθούν οι ανάγκες σε πληρωμές μέχρι το τέλος του έτους. Η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή δέχθηκε το αίτημα εν μέρει, εγκρίνοντας μόνο τα δύο τρίτα του αιτούμενου ποσού. Συμπέρασμα: Τα αρχικά 133 δισ. ευρώ για το 2013 δεν φτάνουν. Τα επιπλέον 11,2 δισ. που απαιτούνται είναι το δημοσιονομικό κενό της Ε.Ε. Τα συμφωνημένα από τον Μάιο επιπλέον 7,3 δισ. θα πάνε στην ανάπτυξη και σε νέες θέσεις εργασίας, υποστηρίζει η Κομισιόν. Οι συνεχείς διορθωτικοί προϋπολογισμοί απειλούνται από τις πλεονασματικές χώρες για μη κάλυψη του ποσού που τους αναλογεί. Η Γερμανία απειλεί ότι, αν δεν υπολογιστούν και οι πληρωμές των 400,5 εκατ. ευρώ για τις φυσικές καταστροφές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2013 στη Γερμανία, την Αυστρία και την Τσεχία, δεν θα πληρώσει τον διορθωμένο προϋπολογισμό. Έτσι έχουμε το ένατο (!) Σχέδιο Διορθωμένου Προϋπολογισμού για να συμπεριληφθεί και αυτό το κόστος.

Η Ε.Ε. "πολιτεύεται" με δημοσιονομικό κενό που προκαλεί το εκτεταμένο μοντέλο της λιτότητας. Η κρίση βαθαίνει γιατί ο νέος προϋπολογισμός 2014-2020 θα έχει ακόμα λιγότερες πιστώσεις. Για τον προϋπολογισμό του 2014, η Γερμανία έβαλε τη λιθουανική προεδρία να αμφισβητήσει και να μπλοκάρει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για 136,1 δισ. ευρώ, που σημαίνει 1,06 δισ. περισσότερα από την απόφαση του Συμβουλίου. Η τρόικα ζητά το δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα να καλυφθεί με επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. Η ίδια η Ε.Ε. αντιμετωπίζει πολιτικά το σοβαρό δημοσιονομικό κενό της. Γιατί όχι και στην Ελλάδα;

Οι ευρωεκλογές του 2014 εμποδίζουν τη Γερμανία να προχωρήσει σε ριζική άρνηση κάλυψης του δημοσιονομικού κενού της Ε.Ε. Αυτά μέχρι τον Μάιο. Μετά θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Γι' αυτό, η αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα παίξει ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στην πορεία της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL