Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
"Δίκαιη" μετάβαση με... απένταξη Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου από την επέκταση του αερίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δίκαιη" μετάβαση με... απένταξη Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου από την επέκταση του αερίου

Την απένταξη των Δήμων Κοζάνης, Εορδαίας (Πτολεμαΐδας) και Αμυνταίου, κατεξοχήν λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας που θα πληγούν από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, από την κατασκευή δικτύων μέσης πίεσης φυσικού αερίου περιλαμβάνει το αναθεωρημένο πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, αιφνιδιάζοντας τις τοπικές κοινωνίες και αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για τις περιοχές αυτές.

Την έντονη αντίθεσή του εκφράζει ο Δήμος Κοζάνης επισημαίνοντας ότι, παρά τη δέσμευση για κατασκευή δικτύου διανομής εντός του 2020 στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα 2020 - 2024 της ΔΕΔΑ μόλις δύο εβδομάδες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η ΡΑΕ θέτει σε διαβούλευση (29.7.2020 - που έληξε πριν από λίγες ημέρες) νέο, αναθεωρημένο Πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, βάσει του οποίου απεντάσσονται οι Δήμοι Κοζάνης, Εορδαίας (Πτολεμαΐδας) και Αμυνταίου από την ανάπτυξη δικτύων μέσης πίεσης.

«Αρνητική εξέλιξη»

Όπως τονίζει με παρέμβασή του στη διαβούλευση ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας, η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική για την περιοχή μας, «μια περιοχή η οποία προσπαθεί να καταστεί ανταγωνιστική για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την εγκατάσταση βιομηχανιών προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την απένταξη του λιγνίτη, στη χρήση του οποίου βάσισε την ανάπτυξή της τόσα χρόνια από το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής και τη μετάβαση σε ένα καθεστώς καθαρής ενέργειας».

Εξηγεί ότι όλοι οι σχεδιασμοί για τη Δίκαιη Μετάβαση περιλαμβάνουν τη χρήση φυσικού αερίου, ενώ και στους άμεσους σχεδιασμούς του δήμου περιλαμβάνεται η λειτουργία τόσο της Βιομηχανικής Περιοχής όσο και του Βιοτεχνικού Πάρκου, πράγμα που σημαίνει πως η μη επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στους οργανωμένους αυτούς χώρους υποδοχής επιχειρήσεων τους καθιστά εξ υπαρχής μη ανταγωνιστικούς.

Η συμπερίληψη του Δήμου Κοζάνης στην επέκταση δικτύων φυσικού αερίου σ’ αυτή τη φάση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της ΔΕΔΑ, επισημαίνεται, καθίσταται απαραίτητη και αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των σχετικών επενδύσεων, να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και να καταστεί η περιοχή ανταγωνιστική ως προς την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και δυνητικών καταναλωτών ενέργειας.

Σημειώνεται δε ότι η απένταξη θεωρείται εντελώς αναιτιολόγητη, καθώς δεν τίθεται ζήτημα ανάκτησης της άδειας (δεν έχουν παρέλθει 18 μήνες από τη χορήγηση άδειας διανομής από τη ΡΑΕ), ενώ δεν υπάρχει ούτε ζήτημα βιωσιμότητας των σχετικών επενδύσεων, αφού οι τρεις βιομηχανικοί πελάτες των δήμων της δυτικής Μακεδονίας -πλην της Φλώρινας- που απεντάσσονται απαιτούν 668.000 MWh, ποσό κατά 75 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Δήμου Φλώρινας, ενώ το συνολικό ύψος των επενδύσεων είναι σχεδόν ίδιο, 10,65 εκατ. (9,42 εκατ στη Φλώρινα).

Τι ζητάει ο Δήμος Κοζάνης

* Άμεση επανένταξη του Δήμου Κοζάνης σ’ αυτή τη φάση του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ 2020 - 2024, όπως αυτό είχε εγκριθεί με προηγούμενη απόφαση της ΡΑΕ (ΦΕΚ τ. Β'/2836/13.7.2020).

* Συμπερίληψη έργων ανάπτυξης δικτύων μέσης πίεσης για τις περιοχές ΒΙ.ΠΕ. και ΒΙΟ.ΠΑ. Κοζάνης, καθώς και της ευρύτερης περιοχής με στόχο τη δυνατότητα διασύνδεσης νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων.

* Συμπερίληψη έργων ανάπτυξης δικτύων χαμηλής πίεσης για την εξυπηρέτηση οικιακών και εμπορικών καταναλωτών για την περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου Κοζάνης σ’ αυτή τη φάση του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, όπως προβλέπεται για άλλους δήμους της Ελλάδας που βρίσκονται σε καθεστώς μετάβασης και σε συμφωνία με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL