Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Ο τουρισμός παραμένει στην εντατική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο τουρισμός παραμένει στην εντατική

Η αυστηροποίηση των μέτρων της κυβέρνησης σχετικά με την έλευση τουριστών από τις χερσαίες οδούς της χώρας έφερε κύμα ακυρώσεων κρατήσεων σε καταλύματα της βόρειας Ελλάδας. Μετά το «κλείσιμο» της Νυμφαίας για τους επισκέπτες, η απόφαση των αρμόδιων υπουργείων να απαγορεύσουν την είσοδο σε τουρίστες που δεν έχουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις που πιστοποιούν πως είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό τις τελευταίες 72 ώρες έχει καταφέρει βαρύτατο πλήγμα στους ξενοδόχους της περιοχής, οι οποίοι κάνουν λόγο για απελπιστική κατάσταση και συνεχίζουν να ζητούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.

Κίνδυνος για λουκέτα

Η καλοκαιρινή περίοδος ξεκίνησε, με τα μεγάλα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας να μένουν «εκτός μάχης», αφήνοντας δεκάδες κόσμο στον δρόμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλο ξενοδοχείο της Καβάλας αποφάσισε να μη λειτουργήσει την καλοκαιρινή περίοδο και να εξετάσει την επαναλειτουργία του στις αρχές του 2021. Σε δηλώσεις του στο voria.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την πιθανότητα μεγάλα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας να βάλουν λουκέτο από τον Σεπτέμβριο, στέλνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Ιδιαίτερα απογοητευμένοι εμφανίζονται, μιλώντας στην "Αυγή", ιδιοκτήτες καταλυμάτων της Καβάλας και της Θάσου, οι οποίοι σημειώνουν ότι περίμεναν περισσότερες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη βαρύτητα που έπρεπε να δοθεί στα χερσαία τμήματα της χώρας, καθώς από αυτά περνά το συντριπτικό ποσοστό των επισκεπτών. Στο ερώτημά μας αν φοβούνται ότι δεν θα βγει η χρονιά και θα αναγκαστούν να προβούν σε περικοπές, απάντησαν πως αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά, οι αποφάσεις αυτές είναι μονόδρομος. «Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε αρνητικά, όμως το φθινόπωρο προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολα αν δεν στηριχθούμε».

Ελεύθερη πτώση στα αεροδρόμια Μακεδονίας-Θράκης

Ανώμαλη προσγείωση για τις πτήσεις των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, τα οποία δέχονται το μεγαλύτερο φορτίο τουριστών που επισκέπτονται τις γύρω περιοχές. Συγκεκριμένα, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου καταγράφηκε πτώση των αφίξεων που αγγίζει το 90% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το αεροδρόμιο της Καβάλας, στο οποίο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ταξίδεψαν 1.200 επιβάτες, με τον αριθμό του αντίστοιχου περσινού διαστήματος να ξεπερνά τις 13.000.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του γενικού διευθυντή Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργου Βήλου, στο σύνολο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η εταιρεία, τον Ιούνιο η επιβατική κίνηση σημείωσε πτώση 96,7% σε σχέση με πέρσι και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου 90%.

Συνωστισμός στελεχών στην περιοχή

Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστος Σπίρτζης, Φώφη Γεννηματά περιόδευσαν στην περιοχή την τελευταία εβδομάδα έχοντας σκοπό να ενημερωθούν από τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής για την κατάσταση που επικρατεί.

Η τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. Κατερίνα Νοτοπούλου, σε δηλώσεις της μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με ανθρώπους του κλάδου της εστίασης και του επισιτισμού, τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή επιμέναμε στην επιχειρησιακή και λειτουργική ετοιμότητα του ΕΣΥ, με προληπτικά, γρήγορα τεστ για όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα, και κινητές μονάδες σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, όχι μόνο για τους ταξιδιώτες, αλλά και για τους εργαζόμενους», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι, με ευθύνη της κυβέρνησης, «ο τουρισμός βρίσκεται στην εντατική».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Καβάλα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «έχει μεγάλη ευθύνη για την κακή προετοιμασία σε σχέση με τον τουρισμό. Τα ανεπαρκή και καθυστερημένα μέτρα δεν φτάνουν για να καλύψουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση. Εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματίες, οι πολίτες όλοι δοκιμάζονται. Τώρα, πριν να είναι αργά, η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει ρότα».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL