Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Ύφεση 13% και ανεργία 20% προβλέπει ο ΙΟΒΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ύφεση 13% και ανεργία 20% προβλέπει ο ΙΟΒΕ

Πληθαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές που βλέπουν ολοένα και μεγαλύτερη ύφεση στην ελληνική οικονομία, η οποία οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των θέσεων εργασίας εκτοξεύοντας την ανεργία στα ύψη. Ειδικότερα, στην επί τα χείρω αναπροσαρμογή των προβλέψεών του για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος, σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση του Απριλίου, προχώρησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), εκτιμώντας πως η πτώση του ελληνικού ΑΕΠ ενδέχεται να φτάσει σε ονομαστικό επίπεδο το 10,5% για το 2020 και το 13% σε πραγματικό, ενώ η ανεργία να ανέλθει πάνω από το 20%!

Εκτόξευση ύφεσης

Κατά την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος από τον γενικό διευθυντή Νίκο Βέττα, στο βασικό σενάριο, όπου εμπεριέχεται ένας βαθμός αισιοδοξίας ότι «ξεμπερδεύουμε σύντονα με την πανδημία», προβλέπεται ύφεση της τάξεως του 7,5%, έναντι 5% της προηγούμενης πρόβλεψης. Αντίθετα, στο δυσμενές σενάριο, με την πανδημία να συνεχίζεται, η ύφεση εκτοξεύεται στο 10,5%, έναντι πρόβλεψης 9% στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση.

Σύμφωνα με τον Ν. Βέττα, το 7,5% και το 10,5% των σεναρίων αφορά την ονομαστική ύφεση, καθώς οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ θα είναι ακόμη μεγαλύτερες(!), κάτι το οποίο γεννά πολύ μεγάλη ανησυχία στους πολίτες. Συγκεκριμένα, στο σενάριο ονομαστικής ύφεσης 7,5% οι απώλειες στο ΑΕΠ θα ανέλθουν στο 9%, ενώ στο δυσμενές σενάριο, με την ονομαστική ύφεση στο 10,5%, η πραγματική απώλεια του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 13%!

Στο βασικό σενάριο προβλέπεται αύξηση της ανεργίας άνω του 19%, ενώ στο δυσμενές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20%!

Αβέβαιη η ανάπτυξη το 2021

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ επισήμανε ακόμα πως η ανάπτυξη το 2021 δεν συνιστά βεβαιότητα, λέγοντας ότι «δεν έχουμε πει ότι αυτό που θα χάσεις το 2020 θα το κερδίσεις το 2021, αλλά ότι ελπίζεις ότι θα το κερδίσεις». Παράλληλα, σημείωσε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απαιτεί στροφή του οικονομικού μοντέλου.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η αδυναμία και η καθυστέρηση στη διαχείριση της προηγούμενης κρίσης για σχεδόν μία δεκαετία και ο εφησυχασμός πως απλώς μέσα από τη διεθνή ανάκαμψη και τη μείωση του κόστους χρήματος θα λυθούν και τα δικά μας προβλήματα μας έφεραν σε περισσότερο δύσκολη θέση στην αφετηρία της νέας πρόκλησης του κορωνοϊού.

Κατά το Ίδρυμα, η δυνατότητα ισχυρής ανάπτυξης υπάρχει, αλλά απαιτεί ουσιαστικές αλλαγές στο πώς λειτουργούν το κράτος και το σύστημα παραγωγής στη χώρα. Ωστόσο, το ΙΟΒΕ ξεκαθαρίζει πως, παρά τις πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε.Ε., δεν πρέπει να δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως, στο βάθος πολλών μηνών, υπάρχει η δυνατότητα δημόσιας χρηματοδότησης χωρίς όρια και κόστος.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL