Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Αδικίες για τους συνταξιούχους / Αδικίες για τους συνταξιούχους: Ίδιο εισόδημα, ίδια ιδιότητα... διπλάσιος φόρος!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αδικίες για τους συνταξιούχους / Αδικίες για τους συνταξιούχους: Ίδιο εισόδημα, ίδια ιδιότητα... διπλάσιος φόρος!

Στο ίδιο κράτος, σε έναν συνταξιούχο της τάξεως περίπου των 1.670 ευρώ μηνιαίως θα αντιστοιχεί φόρος (προ εκπτώσεων κ.λ.π) 3.100 ευρώ και σε έναν άλλον με το ίδιο εισόδημα θα αντιστοιχεί φόρος 1.400 ευρώ.

Το φορολογικό αυτό παράδοξο προκύπτει μετά την πρόταση που θέτει η κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση για φορολόγηση με συντελεστή 7% σε όσους ξένους συνταξιούχους μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι για τα φετινά εισοδήματα και με βάση τη νέα κλίμακα που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2020 ένας Έλληνας συνταξιούχος των 1.667 ευρώ μηνιαίως (ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ) καλείται να φορολογηθεί με 900 ευρώ για τα πρώτα 10.000 ευρώ και με επιπλέον 2.200 ευρώ για τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ. Αντίθετα, ο ξένος συνταξιούχος που θα μεταφέρει την έδρα του στην Ελλάδα θα κληθεί να φορολογηθεί με 1.400 ευρώ. Όσα δηλαδή (και μάλιστα κατά τι λιγότερα) πληρώνει σήμερα ένας Έλληνας φορολογούμενος των 1.035 ευρώ τον μήνα.

Η διάταξη με τα κριτήρια

Ειδικότερα, την επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους που αποκτήθηκε στο εξωτερικό ετοιμάζεται να απευθύνει το υπουργείο Οικονομικών στους αλλοδαπούς συνταξιούχους. Η σχετική διάταξη νόμου περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου που αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" για δημόσια διαβούλευση, όπου εκτός των άλλων περιγράφονται τα κριτήρια αλλαγής του τέλους επιτηδεύματος, όπως λ.χ. κλαδικά κριτήρια (τουρισμός), δημογραφικά (μικρά νησιά και χωριά), ηλικιακά (ατομικές επιχειρήσεις επιτηδευματιών άνω των 62 ετών) ή ακόμη και εταιρικής μορφής (συνεταιρισμοί). Με το ίδιο νομοσχέδιο προωθούνται ακόμη αλλαγές στον υπολογισμό των τελών ταξινόμησης Ι.Χ., αλλά και αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης παροχής μετοχών από επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους τους.

Αναφορικά με την παροχή μετοχών, προβλέπεται νέο πλαίσιο δωρεάν παροχής μετοχών από επιχειρήσεις στους εργαζομένους, μέσω της φορολόγησης ως εισοδήματος, με σταθερό συντελεστή 15%, της υπεραξίας που θα αποκομίσει ο εργαζόμενος από την πώληση.

Τέλος επιτηδεύματος

Όσον αφορά τις κατηγορίες φορολογουμένων που αποφεύγουν το τέλος επιτηδεύματος, η διάταξη αναφέρει πως «εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων, εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

Από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του Ν. 4384/2016 (Α’ 78), οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του Ν. 1566/1985 (Α’ 167), οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος, εφαρμόζεται αναλογικά η παρ. 2. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2019 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ».

Το ΦΠΑ των αγροτών

Έτσι, πέραν των ήδη ισχυουσών εξαιρέσεων, οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε χρόνια από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ειδικά για το φορολογικό έτος 2019 δεν θα επιβαρυνθούν με τέλος επιτηδεύματος.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμη η ενσωμάτωση οδηγιών, θεσμοθέτησης μηχανισμού επίλυσης φορολογικών διαφορών σε επίπεδο E.E., περαιτέρω διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της E.E. κατά του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και θέσπιση κανόνων κατά πρακτικών φοροαποφυγής που έχουν άμεση επίπτωση στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL