Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Έρχεται κολασμένο δεκαοκτάμηνο 200.000 λουκέτων και αύξησης χρέους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρχεται κολασμένο δεκαοκτάμηνο 200.000 λουκέτων και αύξησης χρέους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρχεται ένα «κολασμένο» δεκαοκτάμηνο λουκέτων, που θα φτάσουν ενδεχομένως ακόμη και τα 200.000, ως συνέπεια της πανδημίας και του lockdown, καθώς τη σημερινή κρίση ρευστότητας θα διαδεχθεί κρίση φερεγγυότητας. Από αυτήν αναμένεται να προκύψει σειρά ζωτικών προβλημάτων της εθνικής μας οικονομίας, από την απασχόληση και την ανάπτυξη μέχρι τη δημιουργία μιας νέας γενιάς "κόκκινων" δανείων.

Η ζοφερή αυτή πρόβλεψη προέρχεται από το Κέντρο Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΚΕΜΕΧ), το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει την ανάλυση των πρώτων δεδομένων για την ποσοτικοποίηση της επίδρασης της πανδημίας στην οικονομία της χώρας μας και ειδικά στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), τον πυρήνα δηλαδή της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο της κρίσης

Το κυριότερο συμπέρασμα, όπως προκύπτει από την ανάλυση του ΚΕΜΕΠ, είναι πως οι μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της κρίσης. Η δε ευπάθειά τους στο σοκ της προσφοράς, αλλά και της ζήτησης, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων.

Όπως επισημαίνει το Κέντρο, ακόμη βρισκόμαστε στην πρώτη φάση της κρίσης. Στη φάση, δηλαδή, όπου οι ΜμΕ βρίσκονται ακόμη σε κρίση ρευστότητας. Αυτή όμως η κρίση θα μεταλλαχθεί στη δεύτερη φάση σε κρίση εταιρικής φερεγγυότητας, κυριότερο δε στοιχείο για τους επόμενους 12 με 18 μήνες θα είναι οι μαζικές πτωχεύσεις.

Οι συντάκτες της μελέτης προειδοποιούν ότι η επίφοβη κατάρρευση ενός τόσο σημαντικού αριθμού ΜμΕ, οι οποίες αποτελούν τον κορμό της απασχόλησης στη χώρα μας, θα έχει ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία. Και μάλιστα γενικευμένο, αφού θα πλήξει τις προοπτικές ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας, την εργασία, τις προσδοκίες των ξένων επενδυτών, ακόμη και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος ενδέχεται να τεθεί υπό νέα πίεση από την εμφάνιση μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ποιοι τομείς πλήττονται

Όσον αφορά το γενικότερο περιβάλλον, η πανευρωπαϊκή μελέτη για το ποιοι τομείς πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση συμπεραίνει ότι αυτοί αφορούν τις μεταφορές, τις κατασκευές, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, αεροπορικές μεταφορές, υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων, ακίνητα και επαγγελματικές υπηρεσίες.

Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, αυτή κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση σε συγκέντρωση στους πέντε πρώτους τομείς με αρνητικές επιδράσεις με 73,6%, η Ιταλία ακολουθεί με 71%, η Γαλλία και η Ολλανδία με 67%, το Βέλγιο με 64% και η Ισπανία 63%. Οι παραπάνω τομείς αποτελούν σχεδόν το 90% της εργασίας στη χώρα μας.

Από την ανάλυση των πρώτων στοιχείων προκύπτει πως ο βαθμός στον οποίο η κρίση της πανδημίας Covid-19 θα διαταράξει την παγκόσμια αλλά και την εγχώρια οικονομία εξακολουθεί να είναι αβέβαιος. Η ανάλυση των ερευνητών δείχνει ότι από το σύνολο των 820.000 με 830.000 εγχώριων ΜμΕ, είναι πιθανόν έως και το 25%, δηλαδή έως και 200.000 περίπου επιχειρηματικές οντότητες, να βρεθούν σε οριακές συνθήκες λειτουργίας το 2021. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ (20 Απριλίου 2020), το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει το 50% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αύξηση χρέους

Ακόμη, η αναβολή πληρωμής φόρων και δανείων χρέους θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους των ΜμΕ από ένα ήδη υψηλό επίπεδο. Οι διαρθρωτικές αλλαγές και η παρατεταμένη μειωμένη ζήτηση σε ορισμένους τομείς θα αλλάξουν επίσης τις προοπτικές κερδοφορίας των επιχειρήσεων και την ικανότητα αντιμετώπισης αυτών των υποχρεώσεων.

Δεδομένων όλων αυτών, η μελέτη καταλήγει ότι η εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ των νέων δανείων και των πτωχεύσεων θα είναι μια κρίσιμη πρόκληση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL