Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Χωρίς σχέδιο βαδίζει η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς σχέδιο βαδίζει η κυβέρνηση

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η προχειρότητα με την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση να διασώσει για φέτος τον τουρισμό, του οποίου η σεζόν εγκαινιάζεται σήμερα χωρίς Αμερικανούς, Ρώσους, Σουηδούς και άλλους, όπως, λόγου χάριν, τους Βρετανούς, που αναμένονται εκτός απροόπτου από τις 11 με 15 Ιουλίου. Όπως συνέβη με τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία, που ανακοινώθηκαν την παραμονή της πρώτης φάσης υποδοχής τουριστών, την 1η Ιουνίου, ή με τα υγειονομικά πρωτόκολλα των νησιών, που επίσης δημοσιοποιήθηκαν μόλις 72 ώρες πριν το άνοιγμα των συνόρων, στις 15 Ιουνίου, έχουμε σήμερα το «τρις εξαμαρτείν». Αυτή τη φορά, η σημερινή πρεμιέρα της τελικής φάσης της πολυαναμενόμενης έναρξης της εφετινής τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, η οποία ξεκινά με τρίμηνη καθυστέρηση, συνοδεύτηκε από νέες προχειρότητες. Μόλις την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση θυμήθηκε να θεσπίσει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF), από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων που έρχονται στη χώρα μας, με τη notam για το ποιες χώρες έχουν το «ελεύθερο» να πραγματοποιούν πτήσεις στα αεροδρόμια της Ελλάδας και ποιες όχι, τουλάχιστον ώς τις 15 Ιουλίου, να εκδίδεται μόλις το τελευταίο 48ωρο. Κάτι που απετέλεσε τροχοπέδη στους σχεδιασμούς των ιδιοκτητών και των managers των ξενοδοχείων.

Αρνητικά δημοσιεύματα

Η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ώς σήμερα η ελληνική κυβέρνηση κρίσιμες πτυχές του ζωτικού για την εθνική μας οικονομία κλάδου του τουρισμού δημιούργησε πάλι θέμα στο εξωτερικό. Μάλιστα, ήδη είδαν το φως της δημοσιότητας αρνητικά δημοσιεύματα για την PLF στη Γερμανία, μια χώρα από την οποία η Ελλάδα αναμένει τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών. Επιπλέον, και οι τουριστικοί πράκτορες εμφανίζονται επικριτικοί, κυρίως για την έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και για τη θέσπιση της δήλωσης αυτής «στο παρά ένα».

Σημειώνεται εν προκειμένω ότι αν και το ίδιο μέτρο έχει θεσπίσει και η Κύπρος, οι απαραίτητες ανακοινώσεις προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων έλαβε χώρα σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 3 Ιουνίου, ώστε να είναι γνωστοί εγκαίρως οι όροι του παιχνιδιού.

Άνοιγμα τουρισμού χωρίς Αμερικανούς και Ρώσους

Στο μεταξύ, χωρίς Αμερικανούς και Ρώσους επισκέπτες ξεκινά η τελική φάση της τουριστικής σαιζόν μετά από τις σχετικές αποφάσεις που έλαβε η Ε.Ε. Μάλιστα, μόλις 14 τρίτες χώρες πληρούν, σύμφωνα με την Ε.Ε., τα κριτήρια και από σήμερα οι πολίτες τους θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Σε αυτές θα προστεθεί η Κίνα, αν ανοίξει τα δικά της σύνορα με τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση της Ε.Ε., τα σύνορά της θα είναι ανοιχτά από σήμερα, 1η Ιουλίου, για 14 τρίτες χώρες, οι οποίες πήραν το πράσινο φως (η απόφαση ελήφθη με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των χωρών). Πρόκειται για δύο χώρες από την αμερικανική ήπειρο (Καναδάς και Ουρουγουάη), δύο από την Ωκεανία (Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία), τέσσερις από την Αφρική (Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία και Ρουάντα) τρεις από την Ευρώπη (Γεωργία, Σερβία, Μαυροβούνιο) και τρεις από την ασιατική ήπειρο (Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη). Όσον αφορά δε την Κίνα, τα σύνορα της Ε.Ε. θα ανοίξουν εφόσον και εκείνη ανοίξει τα δικά της σε όσους φτάνουν από την Ε.Ε.

Ξεκίνημα με αβεβαιότητα...

Υπό αυτές τις συνθήκες ξεκινά σήμερα η τουριστική περίοδος, με τις πτήσεις μειωμένες στο 20% της περυσινής περιόδου και με την αβεβαιότητα να κορυφώνεται για τους περισσότερους προορισμούς, πέραν κάποιων που εξυπηρετούνται με εταιρείες χαμηλού κόστους (όπως, λόγου χάριν, η Ρόδος και η Κέρκυρα). Η εικόνα δεν αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί πριν από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Σε αυτό συντελεί άλλωστε και η «εξάρτηση» κάποιων προορισμών από τουριστικές αγορές που παραμένουν ακόμη «κλειστές» όπως είναι η Σουηδία και η Βρετανία.

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι διεθνείς πτήσεις που αναμένονται σήμερα στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας δεν θα ξεπερνούν τις 140, με μία στις τρεις να είναι προγραμματισμένη για Ηράκλειο.

Στο μεταξύ, σε έρευνα που διενήργησε η εξειδικευμένη στον τουρισμό συμβουλευτική εταιρεία Horwarth HTL, η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση προτίμησης για διακοπές στη Μεσόγειο με 15,01% έναντι 22,04% της Ισπανίας και 15,70% της Ιταλία. Πρώτοι σε προτίμηση ελληνικοί προορισμοί είναι η Χαλκιδική (18,35%), η Κρήτη (15,60%) και η Σαντορίνη (13,76%).

Προβληματισμός στην Κρήτη

Η πρεμιέρα του τουρισμού, ωστόσο, συνδυάζεται με τον προβληματισμό παραγόντων και επιχειρηματιών του χώρου για την πληρότητα των πτήσεων και τα πολλά κλειστά ξενοδοχεία, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται την τελευταία στιγμή. Ενδεικτικό είναι πως ενώ σκανδιναβικός tour operator είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά το Σάββατο την έναρξη του προγράμματός του για τα Χανιά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε μόλις πριν λίγα 24ωρα τους τοπικούς παράγοντες και επιχειρηματίες «να ξεχάσουν» έως τις 15 Ιουλίου τουρίστες από Βρετανία και Σουηδία, δύο χώρες που αντιπροσωπεύουν τα 2/3 της ταξιδιωτικής κίνησης στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL