Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
UniCredit: / UniCredit: "Βουτιά" 50% στα τουριστικά έσοδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

UniCredit: / UniCredit: "Βουτιά" 50% στα τουριστικά έσοδα

Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 6,09% στη διετία 2020 - 2021 (16% για το 2020!) προβλέπει ο ιταλικός χρηματοπιστωτικός οίκος UniCredit, καθώς εκτιμά ότι η ανάκαμψη του 2021 θα υπολείπεται της ύφεσης του 2020, για του οποίου το δεύτερο τρίμηνο αναμένει μια άνευ προηγουμένου σμίκρυνση της οικονομίας. Επιπλέον δε, κάνει λόγο για τεράστια απώλεια εσόδων στον τουρισμό φέτος, που μπορεί να κυμανθεί στο 50%.

Ειδικότερα, η UniCredit αναπροσάρμοσε μεν τις εκτιμήσεις της για την ύφεση στην Ελλάδα φέτος, διατηρώντας ωστόσο την πρόβλεψή της ότι θα είναι βαθιά, με την ανάκαμψη εντούτοις που θα ακολουθήσει το 2021 να προβλέπεται ασθενέστερη από όσο αρχικά ανέμενε. Πιο αναλυτικά, ο ιταλικός οίκος βλέπει ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 16% φέτος (από 18,6% που προέβλεπε πριν), κυρίως λόγω της μεγάλης καθίζησης στα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ η «επάνοδος» το επόμενο έτος θα περιοριστεί στο 11,8% (από 15,5% που προέβλεπε πριν).

Άνευ προηγουμένου συρρίκνωση

Η UniCredit σημειώνει ότι, κατά το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά λιγότερο από 2% σε τριμηνιαία βάση (σε σύγκριση με 3,6% στην Ευρωζώνη), λόγω θετικών συνεισφορών από τη δημόσια κατανάλωση (η οποία πρόσθεσε 0,5% στο ΑΕΠ) και τα αποθέματα (0,8%). Αυτά αντισταθμίζουν εν μέρει την αναμενόμενη αρνητική επίπτωση από την εγχώρια ζήτηση και τις καθαρές εξαγωγές (που αφαίρεσαν 1,2% και 1,3% αντίστοιχα από το ΑΕΠ). Εκτιμά ωστόσο ότι η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να σημειώσει μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο λόγω των περιορισμών στα ταξίδια, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διάφορους βαθμούς παγκοσμίως. Οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που θα πληγούν περισσότερο από την πανδημία, και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε απότομη πτώση της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτή η μείωση της ζήτησης θα ενισχυθεί επίσης από τη σπουδαιότητα της ναυτιλίας και του τουρισμού στις εξαγωγές υπηρεσιών. Η εαρινή τουριστική περίοδος, που συνήθως αντιπροσωπεύει το 25% των ετήσιων τουριστικών εσόδων της Ελλάδας (που έφτασε το 10% του ΑΕΠ το 2019), έχει χαθεί, τονίζει η UniCredit.

Πτώση κρατήσεων

Η πτώση των κρατήσεων που διαφορετικά θα εμφανιζόταν την άνοιξη για την καλοκαιρινή σεζόν είναι πιθανό να σημαίνει ότι η επίδραση της πανδημίας θα είναι πιο επίμονη στον τουρισμό από ό,τι θα είναι σε άλλους τομείς. Καθώς η "κανονική" τουριστική δραστηριότητα θα είναι δυνατή μόνο από τον Ιούλιο και μετά (όταν αρθούν οι υπόλοιποι περιορισμοί στις πτήσεις), οι χαμηλότερες κρατήσεις μαζί με τις επιπτώσεις στο εισόδημα στις χώρες-εταίρους και την παρατεταμένη ανατάραξη στην εναέρια κυκλοφορία, μπορεί να μεταφραστεί σε απώλεια άνω του 50% των εσόδων από τον τουρισμό φέτος.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL