Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Τρία σενάρια για την προκαταβολή φόρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρία σενάρια για την προκαταβολή φόρου

Τρία σενάρια φέρεται να απασχολούν το υπουργείο Οικονομικών ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με την προκαταβολή φόρου. Και αυτά είναι η οριζόντια περικοπή της (πιθανότατα κατά 50% έως 60%), η μερική κατάργησή της για κλάδους που κατέρρευσαν με το lockdown σε συνδυασμό με μείωσή της για τους υπόλοιπους και η διακύμανση του ποσοστού μείωσης αναλόγως του κατά πόσο μειώθηκε ο τζίρος για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.

Παρότι όμως η κυβέρνηση έχει προσδιορίσει χρονικώς τις όποιες αποφάσεις της εντός του μηνός που ξεκινά αύριο, η παράταση στην υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να λειτουργήσει ανασταλτικά, καθώς δεν θα έχει πλήρη εικόνα για τα εισοδήματα του 2019 πριν από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, παρά μόνο το γενικό περίγραμμα που επιτρέπουν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις στο Taxisnet.

Σύμφωνα με οικονομικούς παρατηρητές, η καθυστέρηση στην ανακοίνωση για την προκαταβολή φόρου προκαλεί έως ένα σημείο αρρυθμίες στην οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο σκληρός πυρήνας του τουριστικού κλάδου, ο οποίος σε μεγάλο ποσοστό «ζυγίζει» όλα τα δεδομένα για να αποφασίσει αν θα λειτουργήσει σε κάποιες περιοχές φέτος ή όχι.

Υπό εξέταση...

Την εξέταση των διαφορετικών σεναρίων ουσιαστικά επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με τον οποίο η απομείωση ή και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου αποτελεί αντικείμενο εξέτασης εκ μέρους της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989:

«Εξ αρχής είχαμε πει ότι θα μειωθεί. Αυτή τη στιγμή μελετάται από το υπουργείο Οικονομικών και μια μεγαλύτερη εξατομίκευση. Δεν είναι δυνατόν ζημιογόνες επιχειρήσεις φέτος, που δυστυχώς θα είναι οι περισσότερες ζημιογόνες, να πρέπει επί τη βάσει των περσινών κερδών να δώσουν την προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος». Για να συμπληρώσει εν προκειμένω ότι:

«Μελετάται έτσι ώστε να απομειωθεί, ή ακόμη και να μηδενιστεί, αυτού του τύπου η προκαταβολή φόρου. Είναι εύλογο και σας διαβεβαιώ πως θα γίνει ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του δημοσιονομικού μας χώρου, ώστε κατά το δυνατόν να διευκολυνθούν οι πολίτες».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα του τουρισμού, για τον οποίο είπε πως το ζητούμενο είναι «το πρώτο δεκαπενθήμερο της νέας τουριστικής περιόδου οι επόμενες δύο - τρεις εβδομάδες να πάνε καλά και στο υγειονομικό - επιχειρησιακό κομμάτι και στο οικονομικό, ώστε να δημιουργηθεί ένα momentum στους πολίτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να μπορέσει να κινηθεί πολύ περισσότερο η αγορά».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL