Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
"Χαράτσι" για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Χαράτσι" για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Με υπέρογκα ποσά από δημοτικά τέλη έως και δέκα ετών αναδρομικά απειλούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για όσους κατέχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και δεν δηλώσουν έως την ερχόμενη Τρίτη τα τετραγωνικά τους στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, με τροπολογία που ψηφίζεται μεθαύριο στη Βουλή, παρατείνεται για δύο μήνες η προθεσμία δήλωσης για τα αδήλωτα τετραγωνικά μόνο των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, χωρίς όμως την ταυτόχρονη παράταση της προθεσμίας δήλωσης για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όσοι δεν προλάβουν να δηλώσουν τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους έως 30 Ιουνίου θα υποχρεωθούν στη συνέχεια να καταβάλουν στους δήμους δημοτικά τέλη καθαριότητας, φωτισμού κ.λπ. αναδρομικά έως και το 2010, καθώς από το 2014 έχει νομοθετηθεί εικοσαετής παραγραφή των υποχρεώσεων προς τους δήμους, που θα αυξάνεται κατά ένα χρόνο ετησίως έως και το 2030.

Αίτημα παράτασης

Για τον λόγο αυτόν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έστειλε στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο υπερεπείγουσα επιστολή με την οποία ζητείται δίμηνη παράταση και για τα ως άνω ακίνητα.

Στην επιστολή η ΠΟΜΙΔΑ εκφράζει την ευαρέσκειά της για τη χορήγηση δίμηνης παράτασης υποβολής δηλώσεων αδήλωτων - ελλιπών τετραγωνικών ακινήτων, δηλαδή έως την 31 Αυγούστου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμα της ΚΕΔΕ www.tetragonika.govapp.gr, επισημαίνει όμως ότι στην τροπολογία αυτή δεν συμπεριλήφθηκε παράταση της προθεσμίας δήλωσης των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Δηλαδή τόσο των ουδέποτε ηλεκτροδοτηθέντων όσο και αυτά στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση (όχι λόγω οφειλών).

Έτσι για τα ακίνητα αυτά ισχύει μεν η διάταξη πως οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητο, του οποίου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους, όμως η ίδια διάταξη αναφέρει και πως η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 30.6.2020.

H θέση της ΠΟΜΙΔΑ

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, επειδή λόγω των συνεπειών και των μέτρων για την Covid-19 ήταν δυσχερής ή και αδύνατη η χορήγηση της περί διακοπής βεβαίωσης του διαχειριστή δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), καθώς και η αυτοπρόσωπη μετάβαση στους δήμους, οι δε πολίτες εύλογα πιστεύουν ότι παρατείνεται και αυτή η προθεσμία δήλωσης μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, η οποία με την παράλειψη αυτή μετατρέπεται σε πραγματική «παγίδα» γι' αυτούς, ζητάει να δοθεί δίμηνη παράταση και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL