Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ούτε ένα ευρώ στήριξης στην πραγματική αγροτική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ούτε ένα ευρώ στήριξης στην πραγματική αγροτική οικονομία

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει διοχετευτεί στην πραγματική αγροτική οικονομία για τη στήριξη των παραγωγών που έχουν πληγεί, τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η μόνη παρέμβαση μέχρι σήμερα που διαθέτει και την αναγκαία έγκριση της Ε.Ε. αφορά τα 10,5 εκατ. για την ενίσχυση των ανθοπαραγωγών.

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βορίδης μίλησε για στήριξη του αγροτικού τομέα που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι οριζόντια αλλά θα είναι στοχευμένη, στη βάση μελέτης και τεκμηρίωσης, ενώ ανακοίνωσε ότι η πραγματική στήριξη φτάνει στα 340 εκατ., ενσωματώνοντας στη στήριξη τα 150 εκατ. από εθνικούς πόρους, που εξήγγειλε ο Γ. Σταϊκούρας, πόρους από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), το Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ), πόρους De minimis κ.ο.κ.

Όπως επισημαίνει ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χ. Κασίμης, σε σχετική του ανάρτηση, αυτό που διακρίνει την πολιτική διαχείριση της κρίσης στον αγροδιατροφικό τομέα μέχρι σήμερα είναι η επιλεκτική ιεράρχηση, η αναβλητικότητα, η αποσπασματικότητα και τελικά η έλλειψη σχεδίου για τη στήριξη της βιωσιμότητας της ελληνικής γεωργίας και αλιείας. Θέτει ερωτήματα ως προς τη στήριξη, από πλευράς κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε, όπως η επιλογή και προτεραιοποίηση των πληγέντων κλάδων, η μεθοδολογία προσδιορισμού της, το ύψος της και ο χρόνος παρέμβασης, ερωτήματα στα οποία ουδέποτε δόθηκαν απαντήσεις. Ο ίδιος μιλάει επίσης για έλλειμμα θεσμικής εκπροσώπησης, που αφήνει τον χώρο σε ορισμένες ομάδες πίεσης να “πλασαριστούν” στην πρώτη γραμμή της στήριξης παρακάμπτοντας κλάδους πρώτης προτεραιότητας.

Έλλειψη σχεδιασμού και ρευστότητας

Σύμφωνα με τον Χ. Κασίμη, το ποσό των 80,5 εκατ. από κρατικές ενισχύσεις για γεωργία - κτηνοτροφία υπολείπεται ακόμα και της De minimis ενίσχυσης των περίπου 90 εκατ. που διέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην τελευταία χρονιά διακυβέρνησής της και χωρίς κρίση λόγω πανδημίας.

Για άλλη μια φορά, σημειώνει, γίνεται ξεκάθαρη η έλλειψη σχεδιασμού, ιεράρχησης και συνδυασμού των μέτρων και των εργαλείων πολιτικής, καθώς οι ανακοινώσεις στήριξης δεν υπακούουν σε κάποια λογική ιεράρχησης προτεραιοτήτων και συνδυασμού των παρεμβάσεων.

Ο ίδιος επικαλείται πληροφορίες, κατά τις οποίες στις αρχές Απριλίου αρκετές χώρες υπέβαλαν στην Κομισιόν τις απόψεις / προτάσεις τους για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα της χώρας τους λόγω πανδημίας, ενώ η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε συγκεκριμένες απόψεις και αναγκαίες παρεμβάσεις - προφανώς γιατί δεν τις είχε επεξεργαστεί ούτε προβλέψει.

Ο αγροτικός τομέας ασφυκτιά όμως και από την έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν εύκολα, το Ταμείο Εγγυοδοτήσεων της Αναπτυξιακής Τράπεζας δεν έχει ξεκινήσει τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα και το Ταμείο Εγγυήσεων του ΠΑΑ δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

Συγχρόνως, τονίζει ο κ. Κασίμης, η κυβέρνηση δεν αναζήτησε και άλλους τρόπους να ενισχύσει τη ρευστότητα, δεν πήρε πρωτοβουλίες και δεν έκανε ενέργειες για την προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων πολύ πριν την προβλεπόμενη περίοδο του Οκτωβρίου, τη στιγμή μάλιστα που η Ε.Ε. αποφάσισε αύξησή της από 50% σε 70%. Επιπλέον, προσθέτει, δεν προέβη σε ενέργειες στήριξης της ζήτησης -αξιοποιώντας άμεσα τους εναπομείναντες πόρους των 4,8 εκατ. κοινοτικής χρηματοδότησης του προγράμματος “Φρούτα και γάλα στα σχολεία” για τη διανομή τους σε κοινωνικές δομές με την ευελιξία που προσέφερε η Ε.Ε. με τις αποφάσεις της της 22ας Απριλίου 2020 για τα εξαιρετικά μέτρα- ούτε και λειτούργησε ως κεντρικός αγοραστής για τη διανομή σε κοινωνικές δομές, αξιοποιώντας τις κρατικές ενισχύσεις, κάτι που γίνεται σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, καθυστερεί επικίνδυνα και παλινδρομεί χωρίς να παίρνει οριστικές αποφάσεις σε άλλα μέτρα, όπως ο σχεδιασμός της απόσταξης οίνου και η στήριξη των ιχθυοκαλλιεργειών.

Οι "φτωχοί" αριθμοί δείχνουν την αλήθεια

Από τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις προκύπτει ότι η στήριξη του αγροτικού τομέα είναι:

α) Για τη γεωργία - κτηνοτροφία

Στήριξη από κρατικές ενισχύσεις συνδεδεμένη με την πανδημία - συνολικά 80,5 εκατ. ευρώ:

- 10,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ανθοπαραγωγών (έχει ήδη την έγκριση της Ε.Ε.).

- 31 εκατ. για τους αιγοπροβατοτρόφους.

- 17 εκατ.για απόσταξη κρίσης οινοποιών.

- 2 εκατ. για πράσινο τρύγο αμπελουργών.

- 15 εκατ. για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών.

- 3 εκατ. για τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων.

Μόνο τα 10,5 εκατ. για τη στήριξη των ανθοπαραγωγών αναμένεται να πληρωθούν σχετικά σύντομα, καθώς οι υπόλοιπες ενισχύσεις απαιτούν υποβολή σχετικού φακέλου για έγκριση στην Ε.Ε. και, στην καλύτερη περίπτωση, η εκταμίευση δεν θα ξεκινήσει πριν το φθινόπωρο.

Στήριξη από κρατικές ενισχύσεις De minimis, μη συνδεδεμένη με την πανδημία - συνολικά 8,8 εκατ.:

- 4,3 εκατ. ευρώ στους βαμβακοπαραγωγούς του Έβρου.

- 2 εκατ. ευρώ για τα θερμοκήπια στην Κρήτη.

- 1,5 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς σιτηρών του Έβρου.

- 1 εκατ. ευρώ στους τευτλοπαραγωγούς.

Πρόκειται για στήριξη που ανακοινώνεται συχνά και παραπλανητικά από την ηγεσία του υπουργείου στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, όμως καμία σχέση δεν έχει με τις επιπτώσεις της πανδημίας και δεν πρέπει να συνυπολογίζεται, καθώς αφορά στήριξη σε πληγέντες από άλλους λόγους.

β) Για την αλιεία

Στήριξη που έχει ανακοινωθεί από πόρους De minimis - συνολικά 20 εκατ. ευρώ:

- 15 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της παράκτιας αλιείας.

- 5 εκατ. ευρώ για τη μικρή ιχθυοκαλλιέργεια.

Δεν έχει όμως ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμα οι σχετικοί πόροι.

Αναμένεται να ανακοινωθεί το ύψος της στήριξης από τα υπόλοιπα ποσά των μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) για τη μεγάλη ιχθυοκαλλιέργεια και τη μέση αλιεία, χωρίς να έχουν εκτιμηθεί οι πραγματικές επιπτώσεις ακόμα ούτε και το ύψος της αναγκαίας ενίσχυσης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL