Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Παραδοχή Σταϊκούρα για πτώση κατά 16% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο - Στο ιλιγγιώδες 21% η ύφεση τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα * Τσακαλώτος κατά Σταίκούρα για την αδυναμία να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα / "Βαριά" σκιά ύφεσης στην ελληνική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραδοχή Σταϊκούρα για πτώση κατά 16% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο - Στο ιλιγγιώδες 21% η ύφεση τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα * Τσακαλώτος κατά Σταίκούρα για την αδυναμία να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα / "Βαριά" σκιά ύφεσης στην ελληνική οικονομία

«Βαριά» σκιά απλώνεται πάνω από την ελληνική οικονομία και τους πολίτες, καθότι κάθε μέρα γίνεται ολοένα και πιο φανερό το βάθος της ύφεσης που θα πλήξει την Ελλάδα. Χθες, η Εθνική Τράπεζα δημοσιοποίησε σχετική ανάλυση στην οποία αναφέρει ότι η ύφεση έφτασε το 21% τον Απρίλιο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι η πτώση του ΑΕΠ θα φτάσει το 16% το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Βέβαια, ο υπουργός επέμεινε ότι η ύφεση δεν θα ξεπεράσει το 8% για το σύνολο του έτους, κάτι το οποίο φαντάζει αισιόδοξο δεδομένων των συνθηκών, την ώρα που οι περισσότεροι αναλυτές «βλέπουν» ποσοστό κοντά στο 10%.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει τη δυνατότητα να καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Αποτέλεσμα της κυβερνητικής ολιγωρίας είναι να δημιουργείται ντόμινο αρνητικών εξελίξεων τόσο σε εργασιακό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, το οποίο δημιουργεί ένα εκρηκτικό "μείγμα" ανησυχίας για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ τα πρώτα σημάδια της κρίσης είναι εμφανέστατα.

Η απορρύθμιση της εργασίας έχει αρχίσει οδηγώντας σε αύξηση των απολύσεων και μείωση μισθών για τους εργαζομένους, κάτι το οποίο καταγράφεται. Σωρευτικά για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 512.791 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 539.940 οδηγώντας σε αρνητικό ισοζύγιο 27.149 θέσεων. Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο προέκυψε επιδείνωση κατά 186.924 θέσεις εργασίας.

Ευ. Τσακαλώτος: Εμφανής η ανεπάρκεια μέτρων

Επίθεση στον Χρήστο Σταϊκούρα εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης. «Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για 16% ύφεση το δεύτερο τρίμηνο. Ένα μήνα πριν, προειδοποιούσαμε για το ότι η ύφεση θα ενταθεί το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο» επεσήμανε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «ήδη πριν από δύο εβδομάδες είχα γράψει ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μέτρων προϊδεάζουν για ύφεση της τάξης του 20% για την περίοδο του lockdown».

Ο ίδιος, με ανάρτησή του στο Facebook, επισημαίνει ότι «το διάστημα που ακολουθεί το lockdown συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αρνητικές προοπτικές. Η οικονομία χρειάζεται στήριξη άμεσα» και πρόσθεσε πως «ο κ. Σταϊκούρας μάς ενημέρωσε χθες για την ύπαρξη 37 δισ. ταμειακών διαθεσίμων και είπε ότι προσδοκά εισροές χρημάτων στην Ελλάδα από τον Ιούλιο, αλλά κατά κύριο λόγο το 2021". Ακολούθως σημείωσε με νόημα: "Ρωτάω λοιπόν ευθέως: Καταδεικνύει το μέγεθος της ύφεσης την ανεπάρκεια των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση; Αναγνωρίζει ότι η έννοια του 'μαξιλαριού' είναι να έχεις τη δυνατότητα να ξοδεύεις στους κακούς καιρούς ώστε να στηρίζεις την οικονομία και να το αναπληρώνεις όταν έχεις τη δυνατότητα;».

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνει ότι «μια λελογισμένη χρήση του 'μαξιλαριού' με περισσότερα μέτρα στήριξης δεν θα αποτελούσε ένα πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι το 2021; Γιατί ένα τέτοιο πρόγραμμα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και, όπως αποδεικνύεται, είναι απόλυτα ρεαλιστικό».

Τέλος, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέται αν νοιάζει τον υπουργό Οικονομικών το «πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και το πώς δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι. Θα κάνει κάτι για όλα αυτά;».

"Βυθίζεται" η οικονομία

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα, σε νέα έκθεσή της, κάνει λόγο για ύφεση 21% τον Απρίλιο του 2020. Η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ καταρτίζει και επικαιροποιεί προβλέψεις του ΑΕΠ, σε συστηματική βάση, με δυο εναλλακτικές μεθοδολογίες, προκειμένου να αξιοποιήσει τη διαθέσιμη πληροφόρηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό, συνδυάζοντας δείκτες υψηλής συχνότητας με τους παραδοσιακούς δείκτες συγκυρίας.

Σύμφωνα με την πρώτη μέθοδο (Factor/Principal Component Analysis), που οδηγεί στην κατάρτιση μηνιαίου δείκτη, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο -21,0% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, με τον ρυθμό μείωσης, στη συνέχεια, να επιβραδύνεται στο -10% ετησίως τον Μάιο και περαιτέρω στο -4,7% ετησίως τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου - με περιορισμένη, εντούτοις, ενσωμάτωση των δεικτών που σχετίζονται με τουριστικές υπηρεσίες. H συγκεκριμένη τάση μεταφράζεται σε μέση συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 12% το δεύτερο τρίμηνο.

Παρόμοια εκτίμηση για μέση ύφεση περίπου 15% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2020 προκύπτει και από τη δεύτερη μεθοδολογία, ο δείκτης της οποίας βασίζεται σε παλινδρόμηση με μεταβλητές μεικτής συχνότητας (MIDAS), καθώς ενσωματώνει σταδιακά τις νέες πληροφορίες που δημοσιοποιούνται και παρέχει πρόβλεψη του ΑΕΠ τριμήνου.

Συνεκτιμώντας τα ανωτέρω ευρήματα με προβλέψεις που προκύπτουν από άλλα εμπειρικά υποδείγματα της Τράπεζας, τόσο σε ορίζοντα έτους όσο και μεσοπρόθεσμα -τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και δημοσιονομικές επιδράσεις-, ο μέσος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται να διαμορφωθεί στο -7% ετησίως το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ανακάμπτοντας, ωστόσο, σε εποχικά διορθωμένη τριμηνιαία βάση κατά 7,1% την ίδια περίοδο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL