Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Είναι η πραγματικότητα, ανόητε!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είναι η πραγματικότητα, ανόητε!

Την ώρα που η ελληνική οικονομία δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιδίδεται σε μια προσπάθεια να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα, η οποία γίνεται ολοένα και πιο ζοφερή. Άλλωστε όλες οι εκθέσεις διεθνών και εγχώριων οργανισμών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δείχνουν τη σοβαρότητα της οικονομικής κατάστασης, η οποία επιδεινώνεται σε κάθε επίπεδο, είτε αφορά τον εργασιακό τομέα είτε τον τουρισμό γενικότερα και εν τέλει την κοινωνία.

Την ίδια ώρα υπάρχουν "φωνές" εντός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες κάνουν λόγο για σύνδεση των χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης με ένα λάιτ Μνημόνιο, κάτι το οποίο θα πρέπει να ξυπνά τα απαραίτητα κοινωνικά αντανακλαστικά. Με την κυβέρνηση να πραγματοποιεί πολύ λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να χειροτερεύουν μια σειρά δεδομένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η κυβέρνηση εξήγγειλε 14 δισ. ευρώ (τα περίπου 8 δισ. είναι πραγματικά με βάση τη δημοσιονομική αποτύπωση), μόλις τα 5 δισ. έχουν δοθεί προς την οικονομία, όπως φάνηκε από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία έδειξαν και πτώση των φορολογικών εσόδων κατά τον περασμένο Μάιο.

Η νέα ύφεση

Συνεπώς μοιάζουν εύλογες οι εκτιμήσεις πολλών διεθνών οίκων, οι οποίοι κάνουν λόγο για ύφεση στην Ελλάδα της τάξης του 10%, συμφωνώντας ουσιαστικά τόσο με την Κομισιόν όσο και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πάντως, υπάρχουν και εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη ύφεση (12,5% η Ernst & Young στο ακραίο σενάριο).

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι το ποσοστό θα είναι πολύ καλύτερο από τα αναμενόμενα και θα κινηθεί κάτω του 8%, ενώ η Εθνική Τράπεζα έχει εκτιμήσει ότι η πτώση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα φτάσει το 15,1% και συνολικά το 7,5% στο τέλος του έτους.

Εργασιακή ανασφάλεια και μειώσεις μισθών

Είναι γεγονός πάντως ότι η απορρύθμιση της εργασίας έχει αρχίσει οδηγώντας σε αύξηση των απολύσεων και μείωση μισθών για τους εργαζομένους, κάτι το οποίο καταγράφεται.

Σωρευτικά για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 512.791 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 539.940 οδηγώντας σε αρνητικό ισοζύγιο 27.149 θέσεων. Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο προέκυψε επιδείνωση κατά 186.924 θέσεων εργασίας.

Εν τω μεταξύ περίπου τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους (39%) δηλώνουν ότι δεν νιώθουν ασφάλεια διατήρησης της θέσης εργασίας τους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Alco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ. «Ο δείκτης ασφάλειας της απασχόλησης από τον Μάρτιο του 2020 έχει επιδεινωθεί κατά 17 μονάδες, γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω την μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους» επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

Το 33% των εργαζομένων, δηλαδή ένας στους τρεις, δήλωσαν ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας τους μετά την πανδημία. Το 19% των εργαζομένων δήλωσε ότι μετά την πανδημία συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία και το 14% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Αποκαλύπτεται δηλαδή πως ένας στους επτά έχασε τη θέση πλήρους απασχόλησης που είχε πριν από την έλευση του κορωνοϊού και πλέον εργάζεται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΕ, κατά το διάστημα της τηλεργασίας το 35% των απασχολουμένων που εργαζόταν με αυτή τη μορφή δήλωσε ότι δούλευε περισσότερο χρόνο σε σχέση με το κανονικό του ωράριο. Δηλαδή για έναν στους τρεις μισθωτούς η εφαρμογή τηλεργασίας οδήγησε σε παραβίαση του ωραρίου και ευελιξία απασχόλησης με αποτέλεσμα ο μισθωτός να δουλεύει τελικά περισσότερο από ότι δούλευε πριν.

Κοινωνία σε κρίση

Παράλληλα σε 698.454 ανέρχονται τα νοικοκυριά της χώρας που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας (σε σύνολο 4.123.242 νοικοκυριών) και τα μέλη τους σε 1.881.600 άτομα (στο σύνολο των 10.534.857 ατόμων του πληθυσμού της χώρας).

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον κίνδυνο της φτώχειας, το μέσο ισοδύναμο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα ανήλθε σε 9.382 ευρώ, υψηλότερο κατά 3,9% από το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, σύμφωνα με παράλληλη έρευνα για την οικονομική ανισότητα, το υψηλότερο ατομικό ετήσιο εισόδημα για το τμήμα του πληθυσμού με τα χαμηλότερα εισοδήματα ανέρχεται σε 5.700 ευρώ, ενώ το χαμηλότερο ατομικό ετήσιο εισόδημα για το τμήμα του πληθυσμού με τα υψηλότερα εισοδήματα ανέρχεται σε 11.625 ευρώ.

Πλήττεται η "ατμομηχανή" του ΑΕΠ

Περί τα 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται από την Ernst & Young Ελλάδος η απώλεια εσόδων που θα υποστεί φέτος ο τουρισμός της χώρας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι. Η νέα έκθεση της Ernst & Young Ελλάδος για τις επιπτώσεις της Cοvid-19 στον ελληνικό τουρισμό εκτιμά στα 4,46 δισ. ευρώ τη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τομέας του τουρισμού συνεισφέρει άμεσα το 11,7% του ελληνικού ΑΕΠ και έμμεσα μεταξύ 25,7% και 30,9%. Κατά τους μήνες αιχμής η άμεση συνεισφορά στην απασχόληση φθάνει το 16,7% και η έμμεση 36,7% - 44,2%, ενώ, κατά τα τελευταία χρόνια, ο τομέας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας. Οι ετήσιες επενδύσεις στον τουρισμό φθάνουν τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δισ. αποτελούν εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Σοκ από τα πρώτα στοιχεία

Το πρώτο σοκ που έχουν προκαλέσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού καταγράφεται στα έσοδα από τον τουρισμό και αποτυπώνεται στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτά στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 36,1%, με αποτέλεσμα τα έσοδα να εμφανίσουν πτώση κατά 51,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μόνο τον Απρίλιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ μείωση κατά 99,2% σημείωσαν και οι αντίστοιχες πληρωμές.

Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα διευρυμένα μέτρα για την ανάσχεση των οικονομικών συνεπειών, λόγω της πτώσης στον τουρισμό.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL