Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια που αποφάσισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. / Συνεχίζεται η φυγή πελατών της ΔΕΗ προς ιδιώτες προμηθευτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια που αποφάσισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. / Συνεχίζεται η φυγή πελατών της ΔΕΗ προς ιδιώτες προμηθευτές

Το κύμα φυγής σημαντικού μέρους των πελατών της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα υψηλών καταναλώσεων και συνεπών καταναλωτών, προς τους ιδιώτες εναλλακτικούς παρόχους, το οποίο ξεκίνησε από το φθινόπωρο, μετά τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης που αποφάσισε η κυβέρνηση, συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα.

Η περίοδος της υγειονομικής κρίσης που αναδιαμόρφωσε τη ζήτηση καθώς και οι μειωμένες τιμές της χονδρεμπορικής που η ΔΕΗ, εγκλωβισμένη στις ανατιμήσεις, δεν μετακύλησε σε κανένα επίπεδο λιανικής, επιτρέποντας εύκολα πιο ανταγωνιστικές πρακτικές και μεγαλύτερη ευελιξία στους ιδιώτες προμηθευτές συνετέλεσαν στη συνέχιση της αναζήτησης και τελικά μετακίνησης καταναλωτών κυρίως της μέσης τάσης αλλά και της χαμηλής προς άλλες εταιρείες.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση διείσδυσης και μεριδίων χονδρικής και λιανικής (Μάιος 2020) του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (Energy Exchange Group), το συνολικό μερίδιο της ΔΕΗ στο διασυνδεδεμένο σύστημα (εκτός νησιών) τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 66,27%, μειωμένο κατά 5,17 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Ιανουαρίου (71,44%).

Η «έξοδος»

Η μεγάλη «έξοδος» έγινε από τις βιομηχανίες - εμπορικές εταιρείες κ.λπ. της μέσης τάσης, που έχουν υψηλές καταναλώσεις, καθώς, ενώ η ΔΕΗ κράτησε σταθερά τα τιμολόγιά της, οι ιδιώτες προμηθευτές παρείχαν πιο ανταγωνιστικές τιμές, προσαρμόζοντας καλύτερα τις προσφορές τους, με αποτέλεσμα να προσελκύσουν αυτό το σημαντικό τμήμα πελατών.

Στην κατηγορία αυτή η ΔΕΗ έχει ήδη το μικρότερο μερίδιο (έναντι χαμηλής και υψηλής τάσης) που διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα που υπήρξαν ποτέ για την επιχείρηση, χάνοντας ποσοστό 23,52% από τις αρχές του χρόνου (στο 30,20%, έναντι 53,72% τον Ιανουάριο).

Σε αλλαγή προμηθευτή προχώρησαν πάντως και αρκετοί πελάτες της χαμηλής τάσης (οικιακοί, επαγγελματίες κ.λπ.), καθώς σχεδόν 5% των καταναλωτών αυτών… αποχαιρέτισαν τη ΔΕΗ (μερίδιο Μαΐου 68,57%, έναντι 73,21% του Ιανουαρίου).

Αντιθέτως, μικρή αύξηση παρουσιάζεται στους πελάτες καθολικής υπηρεσίας της ΔΕΗ (τους οικιακούς πελάτες που μετά την παύση εκπροσώπησής τους δεν έχουν βρει ή αδυνατούν να βρουν προμηθευτή και εμπίπτουν στη συγκεκριμένη υπηρεσία), στο 1,67% τον Μάιο, έναντι 0,84% τον Ιανουάριο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL