Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Διαμαρτυρία και αποχή των φοροτεχνικών σήμερα / Αγανακτισμένοι οι λογιστές με το κυβερνητικό "μπάχαλο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαμαρτυρία και αποχή των φοροτεχνικών σήμερα / Αγανακτισμένοι οι λογιστές με το κυβερνητικό "μπάχαλο"

Με την αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή αύριο Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 και για όλο το 24ωρο ξεκινούν οι λογιστές φοροτεχνικοί τις δράσεις τους αντιδρώντας στο εξοντωτικό για τον κλάδο μπαράζ δηλώσεων που, αν και απορρέουν από τα μέτρα για τον κρίσιμο τομέα της υγειονομικής προστασίας, τοποθετούνται όλες μαζί σε σφιχτά χρονικά περιθώρια αλλά και συνοδευόμενες από ένα «αλαλούμ» ασάφειας και δυσλειτουργιών από κυβερνητικής πλευράς.

Για τον λόγο αυτό συνήλθε χθες το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), ώστε να συζητήσει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, και έλαβε ομόφωνα την απόφαση για την αποχή.

Όπως επισημάνθηκε στο Δ.Σ. με πολυάριθμα έγγραφα, η ομοσπονδία κατέγραψε από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης τα προβλήματα τόσο για τις εσφαλμένες οδηγίες και εφαρμοστικές εγκυκλίους των μέτρων όσο και τις πολλαπλές δυσλειτουργίες στις κατά περίπτωση πλατφόρμες που κλήθηκαν οι φοροτεχνικοί να εφαρμόσουν. Μάλιστα, ο κλάδος υπέβαλε «εμπεριστατωμένες προτάσεις» για τη διόρθωση και θεραπεία όλων αυτών, ώστε η πορεία της υλοποίησης να γίνει με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και χωρίς επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των λογιστών - φοροτεχνικών.

Καμία απάντηση

Οι εκπρόσωποι των φοροτεχνικών επισημαίνουν πως, παρότι ζητούσαν απεγνωσμένα να έχουν στοιχειωδώς έστω και μία απάντηση σε κάποιο από όλα τα παραπάνω έγγραφα, τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων) αλλά και η ΑΑΔΕ αγνόησαν παντελώς όλα τα έγγραφά τους και άφησαν τον κλάδο απροστάτευτο από πρόνοια υγειονομικών μέτρων. Τον «άφησαν να χτυπιέται καθημερινά» και να αναζητεί και να «λύνει γρίφους και παγίδες», μαντεύοντας ποια είναι η βούληση του νομοθέτη και της διοίκησης, επισημαίνουν.

Επιπλέον, το Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ τονίζει ότι «τις τελευταίες ημέρες ο κλάδος δέχεται ένα νέο ‘μπαράζ’ δηλωτικών υποχρεώσεων, που ναι μεν κινούνται στα μέτρα προστασίας της οικονομίας, αλλά είναι εξωπραγματικές και ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν, καθώς ορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες, γεγονός που οδήγησε τον κλάδο σε εύλογη και αυτονόητη απόγνωση». Σύμφωνα με την ομοσπονδία, επιδεινώνεται η θέση του λογιστή - φοροτεχνικού διότι, έχοντας ταυτόχρονα να προετοιμάζει τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων (σε ένα χρονοδιάγραμμα που δεν πρέπει να καθοριστεί αυθαίρετα), παράλληλα με τις ατελείωτες «πλατφόρμες», έχει να παλέψει και με την προβληματική λειτουργία του taxisnet, που καθημερινά «κρεμάει» τον τελευταίο μήνα.

Δικαιολογημένη αντίδραση

Έτσι, η ΠΟΦΕΕ τονίζει ότι όλα τα παραπάνω «έχουν φέρει ‘τον κόμπο στο χτένι’ και τον κλάδο σε δικαιολογημένη νόμιμη αντίδραση, σε μια εποχή μάλιστα όπου το μεγαλύτερο μέρος του Δημοσίου υπολειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας λόγω της πανδημίας, γεγονός το οποίο συνεχίζει να δυσκολεύει τις καθημερινές εργασίες του κλάδου».

Σημειώνει ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση διαλόγου και θεσμικής επικοινωνίας, με αποτέλεσμα το Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ να λάβει ομόφωνα απόφαση, λαμβάνοντας υπόψιν και τα αιτήματα των ενώσεών της και καλεί τον κλάδο σε αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 (όλο το 24ωρο) ως εκδήλωση ψηφιακής - ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας των λογιστών - φοροτεχνικών.

Παράλληλα, καλεί και ζητά να στηρίξουν και να ενισχύσουν την απόφαση οι θεσμικοί φορείς: η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και όλα τα επιμελητήρια της χώρας.

Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως αύριο σε κοινή συνεδρίαση την ολομέλεια των προέδρων των ενώσεων - μελών της ομοσπονδίας και των οργάνων αυτής για να καθοριστεί η περαιτέρω δράση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL