Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Οι 10 υγειονομικές βόμβες στον τουρισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι 10 υγειονομικές βόμβες στον τουρισμό

Σε μόλις τέσσερις λέξεις (“Δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός”) ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Νικόλαος Σύψας συμπύκνωσε μέσα στην εβδομάδα τους κινδύνους που εγκυμονεί το άνοιγμα του τουρισμού.

Από τη Δευτέρα θα μπορούν να έρθουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πολίτες που θα προέρχονται από αεροδρόμια τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα υψηλού κινδύνου. Επίσης από αύριο θα επιτραπεί οδικώς η είσοδος στη χώρα από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, με δειγματοληπτικά τεστ, ενώ οι αφίξεις από θαλάσσιες οδούς θα επιτραπούν από την 1η Ιουλίου.

Εκτός δε απροόπτου, μετά την 1η Ιουλίου θα επιτραπεί η χρήση όλων των αεροδρομίων για την είσοδο στη χώρα. Και ενώ από 1ης Ιουνίου είναι ανοιχτά τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, από αύριο θα λειτουργούν και τα εποχικά ξενοδοχεία.

Ενόψει της αυριανής έναρξης της φετινής τουριστικής σεζόν παρατηρούνται ήδη σοβαροί κίνδυνοι τουλάχιστον δέκα ελλείψεων και κυβερνητικών παραλείψεων που συνολικά είναι επίφοβο να προκαλέσουν έξαρση των κρουσμάτων, ως εκ τούτου τοπικά lockdown, με αποτέλεσμα αφενός περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας και αφετέρου “κηλίδα” στο brand name του ελληνικού τουρισμού.

1. Ο πρώτος κίνδυνος που παρουσιάζεται είναι ότι από αύριο θα είναι ανοιχτά τα χερσαία σύνορα της χώρας μας για τους τουρίστες χωρίς το μέτρο της καραντίνας, την ώρα που αρκετοί Έλληνες εμφανίζονται ανήσυχοι για τον κίνδυνο εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Χωρίς υποχρέωση τεστ και καραντίνας

2. Ο δεύτερος κίνδυνος παραμονεύει στο ότι οι ταξιδιώτες θα εισέρχονται αεροπορικώς στη χώρα μας χωρίς υποχρέωση τεστ και καραντίνας εφόσον έχουν αναχωρήσει από οποιαδήποτε από τα διεθνή αεροδρόμια, εκτός όσων περιέχονται στην “κόκκινη” λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (ΕΟΑΑ) ως αεροδρόμια σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Μόνο οι ταξιδιώτες οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα από αυτά τα λεγόμενα «κόκκινα» αεροδρόμια θα περνούν από καραντίνα.

3. Ο τρίτος κίνδυνος είναι αυτός τον οποίον επεσήμαναν και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων (FedHATTA) σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Οι τουριστικοί πράκτορες της χώρας, σε μια πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας που συντονίστηκε από τον πρόεδρό της Λύσανδρο Τσιλίδη και στην οποία πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από τον πρόεδρο του ΗΑΤΤΑ Νικόλα Κελαϊδίτη, εστίασαν μεταξύ πολλών άλλων και στην έλλειψη υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα τουριστικά γραφεία, τα συνέδρια, τα τουριστικά λεωφορεία και άλλες υπηρεσίες που άπτονται της λειτουργίας των τουριστικών γραφείων.

Επιστολή των φορέων της Χαλκιδικής

4. Ο τέταρτος κίνδυνος συνίσταται σε αυτό το οποίο επεσήμαναν και οι τουριστικοί φορείς της Χαλκιδικής με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό καταγράφοντας τις αδυναμίες που έχουν εντοπίσει για τη φετινή, ιδιαίτερη, τουριστική περίοδο.

Έπειτα από ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ένωση ξενοδοχείων, ένωση ενοικιαζόμενων δωματίων, κάμπινγκ, ασφαλιστικών εταιρειών, ιατρικών εταιρειών και ιατρών του νοσοκομείου, των κέντρων υγείας και αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών) διαπίστωσαν πως -τουλάχιστον στην Περιφέρειά τους- υπάρχουν ιδιαιτερότητες και πρακτικά ζητήματα που συνιστούν σοβαρά κενά ασφάλειας στην διαχείριση ύποπτων περιστατικών.

Ως εκ τούτου, τονίζουν, προκύπτουν αυξημένες πιθανότητες διασποράς της νόσου Covid-19, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την τουριστική εικόνα της χώρας μας, καθώς το άνοιγμα των συνόρων αύριο θα φέρει και τους πρώτους επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες.

Από τη σύσκεψη των φορέων προέκυψαν τα εξής βασικά συμπεράσματα:

* Τα Κέντρα Υγείας δεν διαχειρίζονται τα ύποπτα περιστατικά και τα παραπέμπουν για διαγνωστικό έλεγχο στο νοσοκομείο του Πολυγύρου. Εκεί λαμβάνεται δείγμα για μοριακό έλεγχο, το οποίο αποστέλλεται σε Κέντρο Αναφοράς στη Θεσσαλονίκη. Τα αποτελέσματα αναμένονται (ανάλογα με τη ζήτηση σε γενικότερο επίπεδο) σε διάστημα που κυμαίνεται από λίγες ώρες έως και τέσσερις ήμερες.

* Το νοσοκομείο Χαλκιδικής αυτή τη στιγμή έχει δυνατότητα νοσηλείας μόλις δέκα ύποπτων περιστατικών.

* Σε όλο τον νομό Χαλκιδικής υπάρχουν τρία ασθενοφόρα ανά οκτάωρη βάρδια. Ας σημειωθεί ότι, σε περίπτωση μεταφοράς ύποπτου κρούσματος, ο χρόνος δέσμευσης του ασθενοφόρου σχεδόν διπλασιάζεται. Αν λάβουμε υπόψη ότι σε περιόδους αιχμής ενδέχεται το δημόσιο σύστημα Υγείας να κληθεί να διαχειριστεί 70 έως 100 περιστατικά ημερησίως, είναι φανερό ότι θα προκαλείται σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή διαχείριση και τον έλεγχο των ύποπτων περιστατικών.

Ας σημειωθεί εν προκειμένω ότι ανάλογες ελλείψεις και αδυναμίες επισημαίνουν και άλλοι τοπικοί φορείς ανά την επικράτεια.

Ανεπαρκής στελέχωση και ελλιπής εξοπλισμός

5. Ο πέμπτος κίνδυνος συνδέεται με την, σε μεγάλο βαθμό, απουσία γιατρών οι οποίοι θα διαχειρίζονται τυχόν ύποπτα κρούσματα σε όλα τα καταλύματα.

6. Ο έκτος κίνδυνος είναι η ελλιπής παρουσία μηχανισμών και η ανεπαρκής στελέχωση των δικτύων λήψης δειγμάτων για περαιτέρω ελέγχους στα καταλύματα όπου θα εμφανιστούν τυχόν κρούσματα κορωνοϊού ή έστω και στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας.

7. Ο έβδομος κίνδυνος απορρέει από την ανεπάρκεια, όπως καταγγέλλεται, αριθμού στελεχών και προστατευτικού εξοπλισμού για εξετάσεις και διενέργεια τεστ.

Καθυστερημένη ενημέρωση

8. Ο όγδοος κίνδυνος απορρέει από την καθυστερημένη ενημέρωση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά, ακριβώς ό,τι είχε συμβεί δηλαδή και με τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, όταν η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα δόθηκε προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόλις 24 ώρες πριν από το άνοιγμά τους.

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση προγραμμάτισε να ανακοινώσει προχθές Παρασκευή 12 Ιουνίου, 72 ώρες πριν από την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν, τις ακριβείς λεπτομέρειες των πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν για τη νησιωτική χώρα, που θα κινούνται σε τρεις άξονες (στη στήριξη των δομών Υγείας που υπάρχουν ήδη, στις αεροδιακομιδές και στα πολλαπλά τεστ που θα γίνονται στις ύποπτες περιπτώσεις).

Υποτυπώδης υγειονομική υποστήριξη, προβληματικές αεροδιακομιδές

9. Ο ένατος κίνδυνος αφορά την υποτυπώδη έως σχεδόν ανύπαρκτη υγειονομική υποστήριξη σε δεκάδες τουριστικούς και παραθεριστικούς προορισμούς, οι οποίοι, αν και παραδοσιακά προσελκύουν κάποιες, ευάριθμες αλλά και μη, ομάδες επισκεπτών (π.χ. άγονη γραμμή, ακριτικά νησιά ορεινά χωριά), εν τούτοις δεν απολαύουν της δέουσας υποστήριξης και αρωγής εκ μέρους της κυβέρνησης.

10. Ο δέκατος κίνδυνος ονομάζεται προβληματική αεροδιακομιδή των πιο σοβαρών περιστατικών σε μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας. Λόγω των περιορισμένων πτητικών μέσων, η πλήρης κάλυψη αεροδιακομιδών είναι πιθανό να πραγματοποιείται αφού πρώτα οι αρχές θα ψάχνουν να ναυλώσουν αεροσκάφη από ιδιωτικές εταιρείες.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL