Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Φειδωλές εως «συμβολικές» οι φοροδιευκολύνσεις Μητσοτάκη - Μόλις στο 2% η έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου * Έντοκη η εξόφληση των οφειλών που ανεστάλησαν / Δεν παρατείνεται η προθεσμία της πρώτης δόσης στην εφορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φειδωλές εως «συμβολικές» οι φοροδιευκολύνσεις Μητσοτάκη - Μόλις στο 2% η έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου * Έντοκη η εξόφληση των οφειλών που ανεστάλησαν / Δεν παρατείνεται η προθεσμία της πρώτης δόσης στην εφορία

Διευκολύνσεις μεν, αλλά φειδωλές ανακοίνωσε για τους οφειλέτες του Δημοσίου και γενικότερα για τους Έλληνες φορολογούμενους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από του βήματος της Βουλής.

Μάλιστα, οι ανακοινώσεις αυτές ήρθαν μόλις δυόμισι εβδομάδες πριν από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα, κάτι που σημαίνει ότι όσοι καθυστέρησαν να καταβάλουν την δόση θα απολάβουν τα ευεργετήματα, σε αντίθεση με όσους έσπευσαν να φανούν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις πληρώνοντας νωρίς τη δόση στην εφορία, ακόμη και αν τα τυχόν στενά ταμειακά περιθώριά τους τούς προκαλούν πρόβλημα διαχειριστικό και ρευστότητας.

Όσον αφορά δε την έκπτωση για την εφάπαξ αποπληρωμή του οφειλόμενου φόρου, αυτή μόνο «συμβολική» και ουδόλως ουσιαστική μπορεί να θεωρηθεί καθώς περιορίζεται μόλις στο 2%.

Οι δόσεις για τις οφειλές

Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων εντός των οποίων θα πρέπει να καταβληθούν οι οφειλές παραμένει στο πλαίσιο της εξόφλησης των 12 και των 24 μηνών, με το δεύτερο πλαίσιο να παραμένει έντοκο.

Όσον αφορά δε τον φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να καταβάλουν τα φυσικά πρόσωπα, η εξόφλησή του παρατείνεται μεν κατά δύο μήνες (σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί των τριών διμηνιαίων που κανονικά ισχύουν), ωστόσο για την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης δεν χορηγείται καμία παράταση, παρότι η οικονομική κρίση που ενέσκηψε ως προϊόν της υγειονομικής έχει προκαλέσει ασφυξία ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αυτονόητος εξορθολογισμός

Ας σημειωθεί επίσης ότι σε ορισμένα σημεία τους οι εν λόγω διευκολύνσεις δεν φέρνουν κάτι καινούργιο πέραν του να εξορθολογίσουν αδικίες και υπερβολές της προηγούμενης ρύθμισης. Για παράδειγμα σχεδιάζεται η πρόβλεψη μειωμένου επιτοκίου στις 24 δόσεις ή η μη επιβολή του στις 12 δόσεις.

Το δεύτερο θα έπρεπε να ήταν το αυτονόητο, καθώς η ισχύουσα ρύθμιση, η οποία αφορά οφειλές που είχαν παραμείνει αρρύθμιστες την 1η Νοεμβρίου του 2019, μόνο δελεαστική δεν θεωρήθηκε από τους οφειλέτες φορολογούμενους καθώς επέβαλε «τσουχτερό» επιτόκιο ίσο με 4,50% προκειμένου για την εξόφληση σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις και σε ακόμη πιο αυξημένο, κατά το ένα τρίτο, επιτόκιο, δηλαδή στο ιδιαίτερα επιβαρυντικό 6,00%, προκειμένου για την εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες των 12 δόσεων.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους στο υπουργείο Οικονομικών εξετάστηκαν και διάφορα σχέδια ρυθμίσεων.

Τι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Τα μέτρα διευκόλυνσης που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τα εξής:

* Οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου έως τον Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο που θα πληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 με μειωμένο επιτόκιο με τις πληρωμές να ξεκινούν το 2021.

* Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για τον φόρο εισοδήματος. Ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί από τα φυσικά σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί τριών διμηνιαίων, θα καταβληθεί δηλαδή από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2021.

* Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 6 δόσεις αντί 5 μηνιαίων, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο του 2021.

* Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα εξοφληθεί σε 8 δόσεις, από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2021.

* Θα παρέχεται έκπτωση φόρου 2% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Οι επιχειρήσεις και η έκπτωση του 25%

Μέσω αποστολής e-mail ή κατά περίπτωση και χωρίς αυτήν την υποχρέωση, θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την έκπτωση του 25% στην εμπρόθεσμη καταβολή του ΦΠΑ οι επιχειρήσεις εκείνες που έκαναν χρήση του σχετικού μέτρου.

Πρόκειται για τις περίπου 160.000 επιχειρήσεις οι οποίες κατάφεραν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ φορολογικής περιόδου Μαρτίου και τηρούν διπλογραφικά βιβλία ή φορολογικής περιόδου Ιανουαρίου - Μαρτίου και τηρούν απλογραφικά βιβλία. Για την εμπρόθεσμη πληρωμή δικαιούνται το 25% του ποσού που κατέβαλαν ως πίστωση για συμψηφισμό με νέες φορολογικές οφειλές.

Συγκεκριμένα σε δυο εγκυκλίους που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προβλέπεται ότι:

* Η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ανάρτησε τα ποσά προς συμψηφισμό στο myTaxisNet στον "Λογαριασμό" των δικαιούχων επιχειρήσεων και ειδικότερα στην επιλογή "Προσωποποιημένη Πληροφόρηση", όπου εμφανίζεται το ακριβές ποσό που δικαιούται κάθε επιχείρηση.

* Ο συμψηφισμός των ποσών αυτών θα διενεργηθεί κατά προτεραιότητα σε βεβαιωμένες οφειλές από δόσεις ρυθμίσεων με καταληκτική ημερομηνία καταβολής εντός του Ιουνίου και επόμενων μηνών. Επισημαίνεται ότι για την πίστωση δόσεων ρυθμίσεων απαιτείται η εξόφληση των δόσεων των προηγουμένων μηνών.

* Ειδικά για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ με οφειλές ΦΠΑ φορολογικής περιόδου Απριλίου, για τις οποίες έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στις 29 Μαΐου, και με οφειλές από παρακρατούμενους φόρους, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δηλώσεων έληξε την 1η Ιουνίου, για την έγκαιρη διεκπεραίωση της διαδικασίας παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτημα συμψηφισμού μέσω e-mail στη ΔΟΥ τους έως και την ερχόμενη Τετάρτη (17 Ιουνίου). Εφόσον έχουν ήδη υποβάλει αίτημα συμψηφισμού με τις οφειλές, δεν απαιτείται νέο αίτημα.

* Σε περίπτωση μη υποβολής αιτήματος συμψηφισμού από μέρους του φορολογούμενου, η ΑΑΔΕ θα προβεί σε αυτεπάγγελτο συμψηφισμό, με οφειλές με καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Ιουνίου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL