Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Εξοργισμένοι με τον Χάρη Θεοχάρη οι ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων - ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός να στείλει τον υπουργό Τουρισμού στο σπίτι του * Στήριξη στον Χ. Θεοχάρη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα / Και διπλωματική γκάφα στα... κατορθώματα Θεοχάρη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξοργισμένοι με τον Χάρη Θεοχάρη οι ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων - ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός να στείλει τον υπουργό Τουρισμού στο σπίτι του * Στήριξη στον Χ. Θεοχάρη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα / Και διπλωματική γκάφα στα... κατορθώματα Θεοχάρη

Το ακατόρθωτο κατάφερε ο Χάρης Θεοχάρης. Μπόρεσε μέσα σε ελάχιστα 24ωρα να δυσαρεστήσει, να αναστατώσει ή και να εξοργίσει με απανωτές γκάφες από ξενοδόχους μέχρι τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και από ενοικιαστές δωματίων μέχρι ξένες πρεσβείες.

Νέο θύμα της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του υπουργείου Τουρισμού είναι οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων με πισίνα. Ανεξαρτήτως διαστάσεων πισίνας ή αριθμού δωματίων, ακόμη και ελαχίστων, υποχρεούνται να έχουν ναυαγοσώστη. Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) καταγγέλλει πως «για μία ακόμη φορά το υπουργείο Τουρισμού και προσωπικά ο αρμόδιος υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης καταδικάζει με τις ενέργειές του τον κλάδο των μικρών τουριστικών καταλυμάτων σε νέες περιπέτειες».

Ταυτόχρονα, η πολιτική του υπουργείου Τουρισμού προκάλεσε μέχρι και διπλωματική γκάφα. Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, αρκετές ξένες κυβερνήσεις εξοργίστηκαν με τη λίστα ασφαλών πτήσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού καθώς δεν αναφέρεται σε αεροδρόμια αλλά σε χώρες, στοχοποιώντας ως επικίνδυνες τις μη αναφερόμενες, όπως ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιταλία, με τον υπουργό Εξωτερικών της τελευταίας να προβαίνει σε επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.

«Πυρ και μανία» είναι κατά του Χάρη Θεοχάρη και οι ιδιοκτήτες τουριστικών κατοικιών και ενοικιαζόμενων δωματίων καθώς, ενώ ετοιμάζονταν να ανοίξουν προχθές, πληροφορήθηκαν ότι υποχρεούνται να παραμείνουν κλειστοί έως τις 15 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, σε γενικότερο οικονομικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα εξελίσσεται στα μικρά ακριτικά νησιά το εύρημα των τουριστικών προορισμών τριών ταχυτήτων, αναλόγως «επικινδυνότητας».

Πρόβλημα με τους ναυαγοσώστες

Η υποχρεωτική με τον Ν. 4688 ύπαρξη ναυαγοσώστη στο σύνολο των τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτουν πισίνα, ανεξαρτήτως διαστάσεων ή αριθμού κλινών, έχει προκαλέσει αναστάτωση στα καταλύματα, ακόμη και μικρά, δυναμικότητας 10-20 δωματίων, καθώς αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος που απαιτεί η συγκεκριμένη ρύθμιση. Έτσι, «πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου θα εξαναγκαστούν σε παύση λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών τους, με συνέπεια την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και την απώλεια εσόδων που συνεπάγεται αυτή η υποβάθμιση», ανακοίνωσε η ΣΕΤΚΕ. Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, ο νέος νόμος 4688 του υπουργείου Τουρισμού όχι μόνο δεν επιλύει πάγια προβλήματα του κλάδου των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, για τα οποία ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είναι ενήμερος από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του από τη συνομοσπονδία, αλλά, αντιθέτως, τα μεγεθύνει.

Όπως αναφέρει η ΣΕΤΚΕ σε σχετική ανακοίνωση, «το υπουργείο Τουρισμού με τον νόμο αυτόν όχι μόνο δεν προχώρησε σε οριστική λύση στη διαδικασία έκδοσης του διακριτικού τίτλου, όπως με αδημονία ανέμενε ο κλάδος των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά δημιούργησε ένα ακόμη πρόβλημα, καθιστώντας υποχρεωτική την ύπαρξη ναυαγοσώστη στο σύνολο των τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτουν πισίνα, ανεξαρτήτως διαστάσεων ή αριθμού κλινών».

Μάλιστα η ΣΕΤΚΕ έκανε γνωστό πως, φοβούμενη την παραπάνω εξέλιξη, είχε προτείνει στον αρμόδιο υπουργό είτε να εξακολουθήσει να ισχύει το υπάρχον νομικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων είτε οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να συμπεριληφθούν στους μη υπόχρεους για τον ορισμό ναυαγοσώστη πισίνας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού, στην περίπτωση που το βάθος των κολυμβητικών δεξαμενών τους δεν υπερβαίνει το 1,50μ.

Πρόβλημα και με τον διακριτικό τίτλο

Για το θέμα του διακριτικού τίτλου, το υπουργείο Τουρισμού και ο αρμόδιος υπουργός, σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, «προτίμησαν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το 'χαλί', αφού με τον εν λόγω νόμο δίνεται απλώς παράταση στην προθεσμία έκδοσης του διακριτικού τίτλου για τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020, ενώ δεν επιλύονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη διαδικασία που ακολουθούν οι αρμόδιοι φορείς για την έγκριση και κατοχύρωσή του».

Η ΣΕΤΚΕ τονίζει ακόμη ότι «για το σύνολο των δομών της φιλοξενίας, αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό, ο υπουργός Τουρισμού δεν δείχνει καμία διάθεση για συνεργασία. Αντίθετα, συνεχίζει να 'σφυρίζει' αδιάφορα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες μικρών τουριστικών καταλυμάτων».

Συνεχίζει να διασύρει τη χώρα

Υπενθυμίζοντας το φιάσκο με τις ζώνες επικινδυνότητας των νησιών, τους δύο αντιφατικούς χάρτες επικινδυνότητας χωρών και αεροδρομίων και τις καθυστερήσεις με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Χ. Θεοχάρης «συνεχίζει με σπασμένα τα φρένα να διασύρει τη χώρα μας και να υποβαθμίζει το τουριστικό μας προϊόν».

Τονίζει ότι «προκαλεί ένταση και προβλήματα ακόμα και στις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με φιλικές χώρες» και καλεί τον πρωθυπουργό «να στείλει τον κ. Θεοχάρη σπίτι του».

Κάλυψη Πέτσα στον Θεοχάρη

Παρά το αλαλούμ στην πολιτική του τουρισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παρέσχε κάλυψη στον Χάρη Θεοχάρη. «Η κυβέρνηση ενωμένη, με όλους τους υπουργούς προσηλωμένους στον κοινό στόχο, συνεχίζει με σύνεση και υπευθυνότητα την υλοποίηση του σχεδίου της” δήλωσε. Και πρόσθεσε πως «η στοχοποίηση του υπουργού Τουρισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα, μόνο μικρότητα και μιζέρια δείχνει. Και πέφτει στο κενό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε ότι κατανοεί τη δύσκολη θέση του Στ. Πέτσα, προσθέτοντας ότι προσπαθεί "να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα". "Ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται πως οι παλινωδίες του υπουργού Τουρισμού, τον οποίο κάλυψε πλήρως, στοιχίζουν ανεπανόρθωτα στη χώρα, την οικονομία και τους εργαζόμενους σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία” συμπλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ανακοίνωση κατέληξε:

"Ελπίζουμε την ερχόμενη Πέμπτη, που ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό του για τον τουρισμό με τον κ. Βρανάκη, όπως αφήνουν να διαρρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου, να μην έχει ξαφνικά ανειλημμένες υποχρεώσεις ο αρμόδιος υπουργός".

Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ: Νέο χτύπημα κάτω από τη ζώνη για τους επαγγελματίες του τουρισμού

Τη νέα αναστάτωση που προκαλεί η κυβέρνηση στον πολύπαθο τουριστικό κλάδο επισημαίνει η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου. Όπως τόνισε σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Θεσσαλονίκης, ενώ αρχικά είχε εξαγγελθεί η επαναλειτουργία, από 1ης Ιουνίου, ξενοδοχειακών μονάδων και ενοικιαζομένων δωματίων δωδεκάμηνης λειτουργίας, το άνοιγμα για τα τουριστικά καταλύματα του ΚΑΔ 5520 (ενοικιαζόμενα δωμάτια στο σύνολό τους, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις) μετακυλίστηκε για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Επισημαίνει δε ότι, «στηριζόμενοι στις κυβερνητικές εξαγγελίες, πολλοί επιχειρηματίες ενοικιαζόμενων δωματίων είχαν ξεκινήσει προετοιμασίες για τη λειτουργία τους από 1-6-2020 και είχαν πραγματοποιήσει κρατήσεις, κυρίως για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Τώρα βρίσκονται, ακόμα μια φορά, σε αβεβαιότητα, εκτεθειμένοι σε πελάτες και προμηθευτές τους, υποχρεωμένοι να προβούν σε ακυρώσεις και επιστροφή χρημάτων». Και προσθέτει πως “αν ο λόγος είναι η υγειονομική ασφάλεια και όχι η εξυπηρέτηση των λίγων, παραβλέπει το γεγονός ότι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και βίλες είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις με συνήθη δυναμικότητα 6-7 δωμάτια, που δεν έχουν στην πλειονότητά τους κλειστούς κοινόχρηστους χώρους. Τα δε δωμάτια διαθέτουν ανεξάρτητες εισόδους το καθένα και η υποδοχή γίνεται ανέπαφα με ασφάλεια, χωρίς κανέναν συγχρωτισμό και χωρίς κεντρικό κλιματισμό».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL