Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
ΣΥΡΙΖΑ: Απαξιώνουν τον ΕΛΓΑ, προωθούν τους ιδιώτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Απαξιώνουν τον ΕΛΓΑ, προωθούν τους ιδιώτες

Κινήσεις που στόχο έχουν τη σταδιακή απαξίωση του δημόσιου οργανισμού γεωργικών ασφαλίσεων, του ΕΛΓΑ, για την εξυπηρέτηση του σχεδίου εισόδου ιδιωτών και σε αυτό τον τομέα ασφάλισης επιλέγει η κυβέρνηση. Αυτή τη φορά δεν έγινε χρήση της δυνατότητας που υπάρχει από το 2016 για την ενίσχυση σε εποχικό προσωπικό του φορέα -δηλαδή προσλήψεις γεωπόνων και κτηνιάτρων με οκτάμηνες συμβάσεις- σε περίοδο 12 μηνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο 2019, επομένως το δωδεκάμηνο για τον ΕΛΓΑ έληγε στις 24 Απριλίου 2020 και προσελήφθησαν έως τότε μόνο 34 γεωπόνοι, από τους 140 που προέβλεπε η απόφαση, καθώς λόγω καραντίνας δεν μπορούσαν να μετακινηθούν για εκτιμήσεις.

Αντ’ αυτού την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε πρόσληψη μόνο 50 γεωπόνων εκτός ΑΣΕΠ, χωρίς χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, κάτι που σημαίνει επιπλέον καθυστερήσεις και απώλεια 106 θέσεων γεωπόνων, “έτοιμων” για πρόσληψη, σε μια κρίσιμη περίοδο με πλήθος ζημιών σε πολλές περιοχές και με τις καθυστερήσεις να αυξάνονται τόσο στις εκτιμήσεις όσο και στην καταβολή των αποζημιώσεων.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο “ο ΕΛΓΑ, με ευθύνη της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ξέμεινε από προσωπικό” σχολιάζει σχετικά το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενο στους παραπάνω χειρισμούς.

Όπως επισημαίνει, ο υπουργός, ενώ έδειξε τεράστια ζέση να νομοθετήσει για να βάλει τους ιδιώτες στους συνεταιρισμούς και να τακτοποιήσει τους ημετέρους νομοθετώντας ενάντια στις αποφάσεις του ΣτΕ, άφησε έκθετο τον ΕΛΓΑ. Και δεν είναι η πρώτη φορά, σημειώνει και θυμίζει την απόφαση να μην γίνει τελικά η αναλογιστική μελέτη που είχε δρομολογηθεί, αλλά να γίνουν αλλαγές στις ασφαλιστικές κατηγορίες (π.χ. μήλα, ελιές κ.λπ.) με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση ασφαλίστρων.

“Μια απλή νομοθετική ρύθμιση χρειαζόταν” τονίζει και προσθέτει:

“Τόσο πολύ κόπτεται να επισπεύσει την είσοδο των ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων, απαξιώνοντας έναν οργανισμό που στηρίζει το εισόδημα των αγροτών, όταν πλήττεται από τα καιρικά φαινόμενα, για δεκαετίες. Αυτή η πρακτική είναι προσφιλής σε όλες τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. επί σειρά ετών. Εδώ άλλωστε αφήνουν όλο τον πρωτογενή τομέα στο έλεος της οικονομικής κρίσης”...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL